Θρίλερ για το ουκρανικό Boeing: Έπεσε από πύραυλο λένε οι ΗΠΑ - Δεν το καταρρίψαμε απαντά το Ιράν

8:37 π.μ. - Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020
08:01 π.μ. - Παρ, 10/37/2020
Image: Θρίλερ για το ουκρανικό Boeing: Έπεσε από πύραυλο λένε οι ΗΠΑ - Δεν το καταρρίψαμε απαντά το Ιράν

Δείτε βίντεο από τους New York Times με τη στιγμή που πύραυλος χτυπάει το ουκρανικό Boeing - Η Τεχεράνη κάλεσε ΗΠΑ, Ουκρανία, Καναδά και Boeing να διεξάγουν μαζί την έρευνα στα μαύρα κουτιά - ΗΠΑ και Καναδάς στέλντουν αντιπροσώπους - Τραμπ: Υποψιάζομαι κατάρριψη από λάθος - Στην ίδια γραμμή Τριντό και Τζόνσον

Αντικείμενο διπλωματικής διαμάχης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν στο πλευρό τους τη Βρετανία και τον Καναδά, εξελίσσεται με αφορμή τη συντριβή του ουκρανικού Boeing κοντά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, λίγες ώρες μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Η απώλεια των 176 ανθρώπων έχει τεθεί στο περιθώριο, καθώς οι δύο πλευρές επιχειρούν να εκμεταλλευθούν το γεγονός, προκειμένου να διατηρήσουν την ένταση μεταξύ τους. Οι ΗΠΑ, συνεπικουρούμενες από τον Καναδά και τη Βρετανία, υποστηρίζουν πως το ουκρανικό Boeing καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, έστω και αυτό συνέβη κατά λάθος.

Το βίντεο που παρουσίασαν οι New York Times μας δείχνει εικόνα ενός αεροσκάφους να πλήττεται από πύραυλο και να καταπέφτει φλεγόμενο στην επιφάνεια της Γης. Οι Ιρανοί, ωστόσο, καταρρίπτουν την υπόθεση της κατάρριψης και θεωρούν ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι πλαστό, ενώ κάνουν λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον τους.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, τηρεί σιγή ιχθύος. Ενώ αρχικά υπήρξε αναφορά για «μηχανική βλάβη», όπως υποστηρίζουν και οι Ιρανοί, στη συνέχεια δεν εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση-θέση, ενώ διέρρευσε πως η ουκρανική κυβέρνηση δεχόταν εντονότατες πιέσεις από την Ουάσιγκτον να «χρεώσει» στο Ιράν την πτώση του αεροσκάφους με τους 176 επιβαίνοντες.

Η Τεχεράνη, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται για το αεροπορικό δυστύχημα, προσκάλεσε επισήμως τις ΗΠΑ και την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία, να μεταβεί στο Ιράν και να λάβει μέρος στην έρευνα των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους.

Οι αρχές του Ιράν προσκάλεσαν επισήμως το ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (National Transportation Safety Board, NTSB) να συμμετάσχει στην έρευνα που διενεργούν για τη συντριβή ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να διαπιστεύσουν έναν ειδικό που θα πάρει μέρος, δήλωσε χθες Πέμπτη ιρανός αξιωματούχος.

«Το NTSB απάντησε στον επικεφαλής της ομάδας μας που διενεργεί την έρευνα και ανήγγειλε πως στέλνει διαπιστευμένο αντιπρόσωπο», εξήγησε ο Φαρχάντ Παρβαρές, αντιπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ, αποτελεί μέρος του συστήματος του ΟΗΕ) στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το NTSB απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Πηγή ενημερωμένη σχετικά επιβεβαίωσε πως η αμερικανική υπηρεσία συμφώνησε να συμμετάσχει στην έρευνα, συμπλήρωσε όμως πως δεν είναι σαφές τι μπορεί και αν μπορεί να κάνει κάτι ο αντιπρόσωπός της, με δεδομένες τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Σύμφωνα με τον Παρβαρές, έχουν προσκληθεί και άλλες χώρες να πάρουν μέρος στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και του Καναδά.

ΗΠΑ και Καναδάς στέλνουν αντιπροσώπους

Το ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (National Transportation Safety Board, NTSB) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έλαβε επίσημη ειδοποίηση από τις αρχές του Ιράν για τη συντριβή του Boeing 737-800 ουκρανικής εταιρείας στο Ιράν και ότι όρισε διαπιστευμένο αντιπρόσωπό του στην έρευνα που διενεργείται για το δυστύχημα, αποδεχόμενο την πρόκληση που του απηύθυνε η Τεχεράνη.

Στο μεταξύ, η καναδική Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (Bureau de la sécurité des Transports, BST) γνωστοποίησε ότι γίνονται προετοιμασίες προκειμένου ο δικός της αντιπρόσωπος που συμμετέχει στην έρευνα να επισκεφθεί τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους της Ukraine International Airlines (UIA), που εκτελούσε την πτήση PS752 όταν κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης με προορισμό το Κίεβο προχθές Τετάρτη.

Η Roscosmos μελετά τις εικόνες από τους δορυφόρους της

Σε μία προσπάθεια να φωτίσει τα αίτια της τραγωδίας, η ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roscosmos προσφέρθηκε να μελετήσει τις εικόνες που κατέγραψαν οι ρωσικοί δορυφόροι από το Ιράν, μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Η λογική των Ρώσων στηρίζεται στο σκεπτικό ότι οι δορυφόροι θα έχουν καταγράψει τις πορείες όλων των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξέσπασε.

Τζόνσον: Υπάρχουν αποδείξεις ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως υπάρχει ένα σύνολο αποδείξεων ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη στο Ιράν καταρρίφθηκε από ένα πύραυλο εδάφους-αέρος, που μπορεί να εκτοξεύτηκε ακούσια. Απηχώντας την εκτίμηση των ΗΠΑ και του Καναδά, ο Τζόνσον κάλεσε για μια πλήρη και διαφανή έρευνα για τη συντριβή του Μπόινγκ 737, στην οποία σκοτώθηκαν και οι 176 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους τέσσερις Βρετανοί.

«Υπάρχει πλέον ένα σύνολο πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Αυτό ίσως να έγινε χωρίς πρόθεση», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του. «Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να καλεί όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν επειγόντως τις εντάσεις στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Τριντό: Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο εφάδους-αέρος

Πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, εκτιμούν ότι το ουκρανικό Μπόινγκ 737 που συνετρίβη την Τετάρτη αμέσως μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης, "καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. «Έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές, κυρίως από τους συμμάχους μας και τις δικές μας υπηρεσίες" που "αφήνουν να εννοηθεί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Μάλλον δεν έγινε σκόπιμα», τόνισε ο Τριντό.

protothema.gr