Θωμαΐδης - κορωνοϊός: Έρχεται αύξηση κρουσμάτων από τα ρεβεγιόν - Πότε θα τη δούμε

9:34 π.μ. - Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021
09:01 π.μ. - Τρί, 05/34/2021
Image: Θωμαΐδης - κορωνοϊός: Έρχεται αύξηση κρουσμάτων από τα ρεβεγιόν - Πότε θα τη δούμε

Υπήρξαν άτομα που έφυγαν από Αττική και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών, γιατί δεν έμπαιναν στο δίκτυο καθημερινά

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει την κατάσταση σε ό,τι αφορά στα κρούσματα κορωνοϊού, μετά τη χαλάρωση που υπήρξε στις γιορτές, επιβάλλοντας σκληρότερα μέτρα. Το λιανεμπόριο ήταν αυτό που... πλήρωσε τη νύφη, καθώς κατέβασε ρολά για μία ακόμα φορά, ενώ απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία από τις 9:00 το βράδυ. Παρόλα αυτά, είναι αναπόφευκτο να δούμε αύξηση των κρουσμάτων, κι όπως τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, θα δούμε αύξηση των μολύνσεων προερχόμενη από τα ρεβεγιόν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε πως όταν επιστρέψει ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα οι προβλέψεις αυτές θα αποτυπωθούν στα λύματα. Όπως τόνισε η αύξηση του ιικού φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και τη διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας. «Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες δύο βδομάδες, διότι αν είναι έτσι, ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το τελευταίο 10ήμερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας, τόνισε ο καθηγητής. Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και Κυριακή, επισήμανε ότι παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις: μία μετά τα Χριστούγεννα (26-27/12/2020) και το διάστημα 31/12/2020 - 01/01/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.

Παράλληλα, εξήγησε πως από τα λύματα γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού ο οποίος υπάρχει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, ο μειωμένος πληθυσμός που παρατηρήθηκε, δείχνει ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από Αττική και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών, γιατί δεν έμπαιναν στο δίκτυο καθημερινά. Συμπερασματικά, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ εκτιμά ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε, οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις.

ethnos.gr