Θωρακίζεται η Κρήτη υπό τον φόβο black out με επιπλέον MW

9:57 π.μ. - Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020
09:03 π.μ. - Τετ, 11/57/2020
Image: Θωρακίζεται η Κρήτη υπό τον φόβο black out με επιπλέον MW

Ενισχύεται η ηλεκτρική ισχύς του νησιού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ για την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου της Κρήτης με επιπλέον 80 MW, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου black out στο νησί.

Οι σχετικές εγκρίσεις έχουν ήδη δοθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και έχει ανατεθεί στη ΔΕΗ η εκπόνηση των διαγωνισμών.

Οι προτάσεις που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή η Επιχείρηση αφορούν στην τοποθέτηση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ή αεριοστροβίλου σε σημείο που θα υποδείξει ο ΔΕΔΔΗΕ ή ακόμη και η λύση μέσω θαλάσσης, με πλοίο που θα τροφοδοτεί το δίκτυο της Κρήτης με ενέργεια επιπλέον 80 Μεγαβάτ.

Σύμφωνα πάντως με τον διευθυντή του ΑΗΣ Χανίων κ. Γιάννη Κοκκινάκη, επικρατέστερο είναι το σενάριο της τοποθέτησης ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στον Αθερινόλακκο λόγω εκπομπών ρύπων που άλλες περιοχές δεν μπορούν να αντέξουν.

Δεν αποκλείεται πάντως και το ενδεχόμενο εγκατάστασης ενός αεριοστροβίλου στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα, όπου υπάρχει η υποδομή, υπό την προϋπόθεση να τεθεί εκτός λειτουργίας κάποιος άλλος, παλιάς τεχνολογίας.

«Θα προτιμηθεί η πιο οικονομική λύση», σημείωσε ο κ. Κοκκινάκης, ο οποίος εκτιμά ότι το καλοκαίρι, παρά τις δυσκολίες, θα υπάρχει επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται πως το περσινό καλοκαίρι το εγχείρημα για εγκατάσταση και λειτουργία υποσταθμού στην περιοχή του Αποκόρωνα απέτυχε, λόγω συντονισμένων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας και των φορέων. Η όποια λύση για φέτος πάντως θα είναι διάρκειας τριών μηνών, καθώς από το προσεχές φθινόπωρο και αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί θα μπει σε λειτουργία η μικρή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου και μέρος των αναγκών σε ενέργεια θα καλύπτεται από τον σταθμό της Μεγαλόπολης.

Ξυλοκαμάρα

Ο σχεδιασμός της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ για το προσεχές καλοκαίρι συζητήθηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του δημάρχου Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και άλλων στελεχών της δημοτικής Αρχής στις εγκαταστάσεις του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της Ξυλοκαμάρας. Ταυτόχρονα αναδείχτηκε ο προβληματισμός της διοίκησης και των εργαζομένων για τη συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού που έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο τη λειτουργία της μονάδας. Είναι ενδεικτικό πως την τελευταία τριετία έχει συνταξιοδοτηθεί το 40% του προσωπικού και, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων κ. Κώστα Ηλιάκη, «πολλές εργασίες καλύπτονται από προσωπικό που έρχεται στα Χανιά από άλλες υπηρεσίες της Ελλάδας».

Αναγκαία η ενίσχυση - Χωρίς προσωπικό ο ΑΗΣ Χανίων

Αναγκαία χαρακτήρισε την ενίσχυση του ΑΗΣ Χανίων σε προσωπικό και ο διευθυντής του εργοστασίου κ. Κοκκινάκης, ο οποίος εξήγησε πως ακόμη και μετά τη μικρή διασύνδεση η μονάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί.

«Ο σταθμός θα λειτουργεί μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία και της μεγάλης διασύνδεσης που τοποθετείται στο 2024, αλλά και τα επόμενα χρόνια, οπότε και θα λειτουργεί εφεδρικά, συνεπώς απαιτείται η πρόσληψη προσωπικού».

neakriti.gr