Α. Μίχου : Ψυχραιμία για το βακτήριο Clavibacter – Ποιες οι ευθύνες των φυτωρίων

12:10 π.μ. - Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017
12:01 π.μ. - Τετ, 25/10/2017
Image: Α. Μίχου : Ψυχραιμία για το βακτήριο Clavibacter – Ποιες οι ευθύνες των φυτωρίων

Τι πρέπει να κάνει ο παραγωγός

Την κα Άννα Μίχου από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Λασιθίου φιλοξένησε σήμερα ο ΗΧΩ η οποία αναφέρθηκε  στο βακτήριο Clavibacter michiganensis . 
Αυτό που καταρχήν τόνισε είναι ότι με ψυχραιμία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της εμφάνισης του βακτηρίου το οποίο κατά διαστήματα και στο παρελθόν έχει καταγραφεί σε φυτά της περιοχής. Οι λόγοι έξαρσης του βακτηρίου μπορεί να είναι  ο σπόρος ή οι κλιματικές αλλαγές και κυρίως η υγρασία που υπάρχει σε αυξημένα επίπεδα στον τόπο μας και βοηθά στην εξάπλωσή του. Η υγιεινή στο θερμοκήπιο παίζει μεγάλο ρόλο για την προστασία του παραγωγού. Η κα Μίχου σημείωσε ότι δεν υπάρχει καραντίνα για το συγκεκριμένο βακτήριο και  έδωσε διευκρινίσεις  για τις ευθύνες  ενός  φυτωρίου σε τέτοιες περιπτώσεις. 
 
Κάλεσε  τους παραγωγούς που τυχόν αντιληφθούν ότι κάτι συμβαίνει στο θερμοκήπιό τους να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα τους δώσουν πληροφορίες για το πώς μπορούν να κινηθούν περαιτέρω και ειδικά εάν επιθυμούν να κινηθούν νομικά. Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να γίνει μια μαζική προσπάθεια σε συνεργασία και με τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο  και συλλογικά να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση προκειμένου να αναζητηθεί ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης. 
 
Ακολουθεί συνέντευξη της κας Μίχου