Α. Πανταζής: Ανύπαρκτη η δημοτική αρχή στην διεκδίκηση των Πανεπιστημιακών τμημάτων που έχουν τεθεί σε αναστολή

9:07 π.μ. - Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021
09:03 π.μ. - Πέμ, 18/07/2021
Image: Α. Πανταζής: Ανύπαρκτη η δημοτική αρχή στην διεκδίκηση των Πανεπιστημιακών τμημάτων που έχουν τεθεί σε αναστολή

Ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» Αργύρης Πανταζής στον Ηχώ 99,8

Συνεδρίασε χθες το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου με μοναδικό θέμα συζήτησης την τριτοβάθμιας εκπαίδευση μετά και τις δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, υπεύθυνου για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που δήλωσε στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ ότι το βλέπει δύσκολο να λειτουργήσουν τα υπό αναστολή τμήματα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο Λασίθι. Με αφορμή των παραπάνω η παράταξη και ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής « Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ. Αργύρης Πανταζής εξέδωσαν δελτίο τύπου ζητώντας σε πρώτη φάση την άμεση συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας και την επίσκεψη του δημάρχου μαζί με μια επιτροπή στον αρμόδιο υφυπουργό παιδείας ώστε να ξεκαθαριστεί ποιος ο σχεδιασμός για το υπό αναστολή Τμήμα Φυσικοθεραπείας και την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ιεράπετρα. Ο κ. Πανταζής μίλησε στον Ηχώ 99,8 σχολιάζοντας το πως αντέδρασε η δημοτική αρχή του Αγίου Νικολάου που άμεσα προχώρησε σε κινήσεις ώστε να εξετάσει το θέμα και το πως αντιδρά η δημοτική αρχή Ιεράπετρας κάνοντας μάλιστα λόγο για έλλειμμα διεκδίκησης και αναποτελεσματικότητας στις όποιες ενέργειες έχουν γίνει. Ο κ. Πανταζής σχολίασε και τη στάση άλλων δημοτικών παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας. Ενώ στο ερώτημα γιατί δεν λαμβάνονται πρωτοβουλίες από δημοτική την επιτροπή παιδείας όπου προεδρεύει δημοτικός σύμβουλος της παράταξής τους απάντησε ότι τόσο ο κ. Σαρρής όσο και ο ίδιος προσωπικά έχουν σε προτεραιότητα το θέμα, έχουν συναντήσει τον πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ και έχουν συζητήσει το θέμα, σημειώνοντας ωστόσο « Δεν έχουμε τα ηνία του Δήμου. Δεν έχουμε σκοπό να υποκαταστήσουμε τη δημοτική αρχή».  

-

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, υπεύθυνου για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που δήλωσε στην εφημερίδα Ανατολή ότι το βλέπω δύσκολο να λειτουργούν τα υπό αναστολή τμήματα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο Λασίθι , άμεσα ο δήμος Αγίου Νικολάου προχώρησε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του.

Συγκεκριμένα,

σε έκτακτη μονοθεματική συνεδρίαση για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προχώρησε στις 17/03/2021 ο Δήμος Αγίου Νικολάου με την συμμετοχή εκπροσώπων που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας των Πανεπιστημιακών τμημάτων της Κρήτης. Στην συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη είχαν κληθεί και συμμετείχαν:

Ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ κ. Κατσαράκης

Ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κρήτης κ. Παναγιωτάκης

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ Κουράκης

ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θραψανιώτης,

ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ κ. Κεγκέρογλου

ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Συντυχάκης

ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γουλιδάκης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων εκπαίδευσης που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της δημοτικής αρχής του Δήμου Αγ. Νικολάου.

Η συνεδρίαση είχε ενημερωτικό και παράλληλα αποφασιστικό χαρακτήρα. Οι εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της Κρήτης πέραν των άλλων, έθεσαν θέματα συμπλήρωσης των φακέλων των μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας των τμημάτων που τελούν υπό αναστολή. Αναλύθηκε η κατάσταση των υφιστάμενων τμημάτων που λειτουργούν ήδη στον δήμο Αγ. Νικολάου όπως η ΑΣΤΕΚ που έχει 270 εγγεγραμμένους σπουδαστές καθώς και η αναβάθμιση που έχει ξεκινήσει από το ΕΛΜΕΠΑ στο υφιστάμενο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που έχει στελεχωθεί με δέκα καθηγητές Πανεπιστημίου.

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου κ Ζερβός αναφέρθηκε στην δωρεά ενός οικοπέδου από την εταιρία Πλαστικά Κρήτης, όπου παραχωρήθηκε στην συνέχεια στο ΕΛΜΕΠΑ για τις ανάγκες ανέγερσης κτιρίων που θα στεγάσουν τα τμήματα μελλοντικά. Επίσης αναφέρθηκε στην αγορά οικοπέδου 120 στρεμμάτων που έγινε από τον Δήμο Αγ. Νικολάου για την δημιουργία πανεπιστημιακού κάμπους (campus) για την κατασκευή των απαιτούμενων κτιριακών υποδομών των τμημάτων. Παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίες για την άμεση δημιουργία φοιτητικής εστίας για την εστίαση των φοιτητών που σπουδάζουν ή θα σπουδάσουν στον Αγ Νικόλαο.

Η δημοτική παράταξη ‘’ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ’ ’παρακολουθεί στενά και αναδεικνύει συνεχώς τα θέματα της ανάπτυξης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ιεράπετρα, καθώς και το έλλειμμα της δημοτικής αρχής, που δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός παγιώνεται σε θέματα διεκδίκησης που αφορούν το τμήμα φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα. Αναδεικνύει και προτείνει την ανάγκη για άμεσες ενέργειες όπου θα αποσκοπούν στην αλλαγή του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό και επισφράγισαν οι δηλώσεις του Υφυπουργού παιδείας κ Συρίγου. Έχει έρθει η ώρα για άμεσες αποφάσεις και άμεσες ενέργειες προκειμένου να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος και το διάστημα που δόθηκε στην δημοτική αρχή για το θέμα της διεκδίκησης των τμημάτων στον δήμο μας, διάστημα που δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα έως και σήμερα. Στα συρτάρια του Υπουργείου ανάπτυξης παραμένει αναπάντητο εδώ και μήνες, το καθυστερημένο αίτημα της δημοτικής αρχής για την παραχώρηση του οικοπέδου του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στον δήμο Ιεράπετρας. Η δημοτική αρχή αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για σοβαρά θάματα που έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη της περιοχής. Μοιάζει σαν να έχουν κλείσει οι πόρτες των Υπουργείων για τον δήμαρχο Ιεράπετρας, μιας και μετράμε καθημερινά τις επιτυχίες των άλλων δημάρχων, των όμορων Δήμων και τις αποτυχίες της δημοτικής αρχής που φαίνεται να μην έχουν τέλος. Η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τους Γεραπετρίτες που αξιώνουν εδώ και χρόνια την λειτουργία τριτοβάθμιων τμημάτων ως ‘’γίβεντα’’ αντί να ανασκουμπωθούν και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, ασκούν καθήκοντα παρατηρητών για θέματα που σε άλλους Δήμους εξελίσσονται και προχωρούν ενώ για τον Δήμο Ιεράπετρας παραμένουν στο χρονοντούλαπο.

Μετά τα παραπάνω ζητάμε σε πρώτη φάση, την άμεση συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την επίσκεψη του δημάρχου μαζί με μια επιτροπή στον αρμόδιο υφυπουργό παιδείας. Σε περίπτωση άρνησης από πλευράς υπουργείου την κλιμάκωση των ενεργειών μας για την διεκδίκηση των υπό αναστολή τμημάτων και την δρομολόγηση νέων, μαζί με τις υποδομές τους για τον Δήμο Ιεράπετρας.

Με εκτίμηση,

Για την δημοτική παράταξη ΄΄ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ’’

Ο επικεφαλής

ΠΑΝΤΑΖΗΣ Θ. ΑΡΓΥΡΗΣ