Α. Πανταζής: Τέρμα στις απαράδεκτες καταστάσεις στα κοιμητήρια της Ιεράπετρας

12:29 π.μ. - Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018
12:01 π.μ. - Δευ, 22/29/2018
Image: Α. Πανταζής: Τέρμα στις απαράδεκτες καταστάσεις στα κοιμητήρια της Ιεράπετρας

Η επιβολή δημοτικού τέλους είναι ανταποδοτική

Τις ενστάσεις του προέδρου της τοπικής κοινότητας Μύρτου κ. Αλέξανδρου Παντελάκη προκάλεσε  η   επιβολή δημοτικού τέλους 15 ευρώ για τους οικογενειακούς τάφους επισημαίνοντας ότι αν και διαφωνεί με την επιβολή του,  θα πρέπει τουλάχιστον  να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα  διαφορετικά θεωρεί  οτι επεβλήθη ένας ρουσφετολογικός φόρος με σκοπό να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός που το ποσό θα διατίθεται κάθε φορά στα κοιμητήρια των φίλα προσκείμενων προς τη δημοτική αρχή κοινοτήτων. Ο κ. Παντελάκης μίλησε στον Ηχώ Fm 99,8 εξηγώντας τους λόγους που εκφράζει αντιδράσεις στο συγκεκριμένο τέλος τους οποίους και κατέθεσε σε  σχετική σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή.
 
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής με συνέντευξή του τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Αργύρης Πανταζής που επί των ημερών του ως  αντιδήμαρχος καθαριότητας είχαν εισηγηθεί τότε ως υπηρεσία προς το δημοτικό συμβούλιο  την τροποποίηση άρθρων  του κανονισμού κοιμητηρίων καθώς η κατάσταση που επικρατούσε όταν ανέλαβαν δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Για τον σκοπό αυτό προχώρησαν σε μια μελέτη που έδινε λύσεις σε πολλά προβλήματα. Μεταξύ άλλων  έγινε καταγραφή των κοιμητηρίων, των οικογενειακών τάφων , των θέσεων ταφοπεδίων , των κοινοτικών ταφοπεδίων. Εν συνεχεία κλήθηκαν εργολάβοι ,που πληρούν  τις προϋποθέσεις ,να δηλώσουν τη διάθεσή τους να κάνουν εργασίες εντός των κοιμητηρίων. Οι εργολάβοι  καταγράφησαν και τα ονόματά τους είναι αναρτημένα σε ειδική ταμπέλα στα κοιμητήρια ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν που μπορούν να απευθυνθούν αλλά και ο δήμος είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι εισέρχονται στους συγκεκριμένους χώρους και κάνουν εργασίες. Όσοι επιθυμούν μπορούν να κάνουν αίτηση και να συμπεριληφθούν στη λίστα αυτή. Στόχος είναι να επιτευχθεί και η ομοιομορφία και η τάξη στους χώρους, τονίζει  ο κ. Πανταζής. Ο αντιδήμαρχος προσθέτει ότι ο  κ. Παντελάκης επικεντρώνεται στην επιβολή τέλους 15 ευρώ ανά οικογενειακό τάφο  όμως εκ του νόμου  το τέλος είναι ανταποδοτικό. Ωστόσο  όμως, συμφώνησε ότι δεν συντηρούνται τα κοιμητήρια όπως θα έπρεπε. Για αυτό λοιπόν εισηγήθηκαν μια σειρά  αλλαγών  και δεν απέκλεισε  το ενδεχόμενο μελλοντικά το τέλος να καταργηθεί. Επιπλέον αναφέρει πως  σε μια καταγραφή , σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία ,  κάποιων πρώτων αναγκαίων εργασιών σε όλα τα κοιμητήρια  το κόστος , χωρίς εργολαβικό κέρδος, ανέρχεται  σε 160.000 ευρώ και περιλαμβάνουν συντήρηση, πλακόστρωτα , ράφια σε οστεοφυλάκια , περιφράξεις κ.α Επίσης ότι είναι υποχρεωτική ανάγκη να κατασκευαστεί  ένας χώρος συντήρησης των νεκρών, οι γνωστοί νεκροθάλαμοι που είναι υποχρέωση των δήμων η παροχή αυτή και στην Ιεράπετρα δεν υπάρχει. Για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά θα πρέπει να βρεθούν πόροι  επισημαίνει και συμπληρώνει πως εκπονείται  εργολαβία,  ύψους 32.000 ευρώ για πρώτες παρεμβάσεις σε κοιμητήρια με τα χρήματα να προέρχονται από τον συγκεκριμένο κωδικό και  θα αξιοποιηθούν βάση προτεραιοτήτων  που θα τεθούν από τη δημοτική αρχή και  το γραφείο δημάρχου.
 
Επισημαίνει δε πως   στο πλαίσιο της καταγραφής διαπιστώθηκαν  βαριές  αυθαιρεσίες μέσα σε δημόσιους χώρους και κάποιοι θεωρούσαν ότι ο καθένας μπορούσε να εισέλθει σε αυτούς και να κάνει ο.τι θέλει χωρίς άδεια όπως ταφές, εκταφές, επιδιορθώσεις τάφων , ελαιοχρωματισμούς κλπ. Αναφέρθηκε σε ένα χαρακτηριστικό επεισόδιο  όταν εντοπίστηκε   ένα άτομο μεθυσμένο μέσα σε τάφο γιατί πήρε κάποια χρήματα από κάποιον και πήγε να κάνει εκταφή. Όταν προσπάθησε να ανοίξει τον τάφο , πιθανόν ζαλίστηκε και έπεσε μέσα στον τάφο. Επίσης στο δημοτικό κοιμητήριο Ιεράπετρας , στο κάτω διάζωμα δεν υπάρχει πόρτα. Είχε τοποθετήσει  μια απλή αλυσίδα για να μην μπαίνουν αυτοκίνητα και να ξεφορτώνουν  μπάζα από ανακαινίσεις σπιτιών και ξενοδοχείων. Αυτά και πολλά άλλα αντιμετωπίσαμε και θεωρούμε ότι δεν θα μπορούσε μια τέτοια κατάσταση να συνεχιστεί. Το θέμα των κοιμητηρίων είναι μεγάλο, σοβαρό θα πρέπει  για ευνόητους λόγους οι χώροι να αντιμετωπίζονται με τον δέοντα σεβασμό.
 
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη Α. Πανταζή: