Α. Παπαδάκης: Η αδήλωτη εργασία εν μέσω πανδημίας και το πρόβλημα με τα τεστ

11:40 π.μ. - Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021
11:04 π.μ. - Παρ, 16/40/2021
Image: Α. Παπαδάκης: Η αδήλωτη εργασία εν μέσω πανδημίας και το πρόβλημα με τα τεστ

Ο προϊστάμενος διεύθυνσης υγιεινής Περιφέρειας Κρήτης στον Ηχώ 99,8

Επεκτείνεται η υποχρεωτική διενέργεια self test σε μια σειρά επαγγελματικών κλάδων του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα. Όπως προβλέπεται, οι εργαζόμενοι καλούνται να υποβληθούν σε τεστ αυτοδιάγνωσης για τον κορωνοϊό και προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους, θα πρέπει να έχουν βεβαίωση του αρνητικού self test από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης δημόσιας υγιεινής της Περιφέρειας Κρήτης κ. Α. Παπαδάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα τεστ, το ποιους εργαζόμενους αφορά, ποιες οι υποχρεώσεις εργαζόμενου και εργοδότη.  Τονίζοντας  οτι τα τεστ θα πρέπει να γίνονται ως μέτρο πρόληψης για την πανδημία και θα πρέπει η δήλωση του αποτελέσματος να γίνεται με τιμιότητα και συναίσθηση ώστε να προλάβουμε καταστάσεις. Εκτιμάται οτι το επόμενο διάστημα τα τεστ θα επεκταθούν  σε εργαζόμενους και άλλων επαγγελματικών κλάδων. Πρόσθεσε οτι η   πανδημία ανέδειξε  διάφορα ζητήματα όπως  στην προκειμένη περίπτωση αυτό με την αδήλωτη εργασία με ο,τι αυτό συνεπάγεται . Το αντιμετωπίσαμε στην περίπτωση  με το λιομάζωμα αλλά και τώρα με τα τεστ καθώς αρκετοί εργαζόμενοι δεν είναι ασφαλισμένοι οπότε δεν έχουν ΑΜΚΑ ώστε να τα  προμηθευτούν από τα φαρμακεία. Πρέπει λοιπόν αφενός μεν  οι εργοδότες να γνωρίζουν τους κινδύνους αφετέρου δε γενικότερα να δούμε το όλο θέμα έτσι όπως αυτό αναδεικνύεται , τόνισε.

Ακούστε εδώ τον κ. Παπαδάκη:

-

Σημειώνεται οτι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, τα self test αφορούν στις εξής δραστηριότητες:

-Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)

-Εστίαση

-Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κλπ.)

-Υπηρεσίες καθαρισμού

-Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής

-Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Για τις παραπάνω δραστηριότητες τα self test είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους αυτούς, μία φορά την εβδομάδα. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεωτικότητα των self test. Η διάθεση των self-test θα αρχίσει από τις 19 Απριλίου και οι δηλώσεις θα μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 ως την Κυριακή 25 Απριλίου.

Στη συνέχεια θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στο self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «δήλωση αποτελέσματος για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για να περνάνε τα στοιχεία τους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του όπως είναι και το προφανές. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πρέπει ο εργαζόμενος να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του. Μέχρι να υπάρξει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα. Αν είναι θετικό και το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, εκδίδεται βεβαίωση για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και θα πρέπει να προσέλθει στην εργασία του. Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στη σχετική πλατφόρμα. Αν ο εργαζόμενος προσέλθει χωρίς να έχει κάνει το self-test ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί την εργασία του και απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής του μέχρι να συμμορφωθεί με το μέτρο ο εργαζόμενος.

Επιβάλλονται πρόστιμα από τον ΣΕΠΕ, ξεκινούν από τα 300 ευρώ. Αν βρεθεί εργαζόμενος που δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στον εργοδότη. Αν βρεθεί εργοδότης με εργαζόμενο που είναι θετικός, επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.