Α. Πλεξουσάκης: Δυναμικό το Γεραπετρίτικο στοιχείο στην έκθεση Freskon

11:16 π.μ. - Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022
11:05 π.μ. - Πέμ, 19/16/2022
Image: Α. Πλεξουσάκης: Δυναμικό το Γεραπετρίτικο στοιχείο στην έκθεση Freskon

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού « Νότος»

Έντονο  το Κρητικό και Γεραπετρίτικο στοιχείο  στην έκθεση Freskon που έγινε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη. Η Freskon έχει ως στόχο την ανάδειξη εξαιρετικών προϊόντων φρούτων και λαχανικών, την ανάπτυξη του εμπορίου και των εξαγωγών και τη διεύρυνση συνεργασιών μέσα από μια ποιοτική εκθεσιακή διοργάνωση με στοχευμένο πρόγραμμα Β2Β συναντήσεων, διεθνή συνέδρια και ομιλίες, παράλληλες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις καινοτόμων προϊόντων. Συμμετείχε μεταξύ άλλων ο αγροτικός συνεταιρισμός «Νότος» στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο  πρόγραμμα  Meddiiteranian combo.   

Ο  πρόεδρος του " Νότου" κ. Αντώνης Πλεξουσάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 μεταφέροντάς μας το κλίμα που επικράτησε στην έκθεση, τις επαφές τους ,  αλλά και τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα.  Όπως είπε, αυτό που αποκόμισαν είναι ότι  τουλάχιστον οι αλυσίδες  τροφίμων  των βόρειων χώρων και των Βαλκανίων έχουν αρχίσει και αναζητούν, πιο έντονα, νέες συνεργασίες. Το πρόβλημα της ενέργειας είναι υπαρκτό, η  παραγωγή στις χώρες αυτές έχει μειωθεί και γίνεται προσπάθεια από πλευράς τους να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές από περιοχές του νότου. Όπου ναι μεν η παραγωγή  εκεί έχει επηρεαστεί από την αύξηση πρώτων υλών και την έλλειψη εργατών γης αλλά όχι από το κόστος ενέργειας τόσο πολύ.

Φαίνεται πάντως ότι  υπάρχουν περιθώρια για αναζήτηση  και συνεργασίες με νέες αγορές ή με παλιές που για διάφορους λόγους χάθηκαν, καλύπτοντας  ένα ποσοστό στην ελλειμματική αγορά της Ευρώπης. Η αυτάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και προ κρίσης δεν ήταν ικανοποιητική. Οι εισαγωγές π.χ. από Μαρόκο και Τουρκία είναι ανεξέλεγκτες. Τώρα με την κρίση,  το πρόβλημα θα ενταθεί, ανέφερε ο κ. Πλεξουσάκης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και αναφορικά για το πως εξελίσσεται η καλλιεργητική περίοδος που διανύουμε  είπε ότι,  οι  τιμές αυτή την περίοδο είναι σε ένα σχετικά καλό επίπεδο και μάλιστα είχαν ανέβει για κάποιο διάστημα, για να πέσουν στη συνέχεια. Όπως είναι γνωστό η αγορά επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες και για αυτό κατά καιρούς παρουσιάζονται αυξομειώσεις. Οι υψηλές τιμές πχ οδήγησαν τους εμπόρους να αναζητήσουν φθηνότερες τιμές και αυτό ευνόησε στην εισαγωγή προϊόντων, εξήγησε.  Ως προς την πορεία του συνεταιρισμού σχολίασε ότι στο τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς θα γίνει ο απολογισμός. Διαπιστώνεται πάντως ότι φέτος υπήρχαν μειωμένες ποσότητες και καλύτερες τιμές και ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι φέτος η χρονιά εξελίχθηκε από μέτρια προς καλή.

Τώρα, για το θέμα των εργατών γης  ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα και πως η κατάσταση από την έλλειψη εργατικών χεριών είναι δύσκολη. Οι εργάτες γης κυρίως από το Πακιστάν φεύγουν από την περιοχή μας,  πηγαίνουν στην Ιταλία, εργάζονται για μερικούς μήνες και  βγάζουν χαρτιά, κάτι  που τους δίνει τη δυνατότητα να πηγαινοέρχονται στη χώρα τους. Αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα. Από πύλη εισόδου γίναμε ένα διακομιστικό κέντρο για να πάνε σε άλλες χώρες. Εμείς θα μείνουμε χωρίς εργάτες και δεν αποκλείεται του χρόνου να δούμε περιπτώσεις με εκτάσεις να μένουν ακαλλιέργητες  λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Κλείνοντας, ο κ. Πλεξουσάκης προέτρεψε τους παραγωγούς να φροντίσουν τα θερμοκήπιά τους δίνοντας κάποιες χρήσιμες συμβουλές.