Αβάντα Κοινοβουλίου ΕΕ αντί 5.000, 7.000 ευρώ ειδική λόγω πανδημίας

9:49 π.μ. - Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020
09:06 π.μ. - Τρί, 16/49/2020
Image: Αβάντα Κοινοβουλίου ΕΕ αντί 5.000, 7.000 ευρώ ειδική λόγω πανδημίας

Αύξηση του ορίου στήριξης στα 7.000 ευρώ ανά αγρότη προτείνει η Επιτροπή Γεωργίας των Ευρωβουλευτών στην Κομισιόν ζητώντας παράλληλα το ανώτατο όριο στήριξης από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης να αυξηθεί κατά 2%

Σε συνεδρίαση που είχαν τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προ ολίγων ημερών, ψήφισαν υπέρ μιας αύξησης της οικονομικής στήριξης που θα λάβουν οι αγρότες και οι μικρές επιχειρήσεις τροφίμων. Οι εγκριθείσες τροπολογίες θα τεθούν σε ψηφοφορία στην επόμενη Ολομέλεια της Ευρωβουλής, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 17-19 Ιουνίου. Μόλις εγκριθεί τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο, ο κανονισμός θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και να τεθεί σε ισχύ αμέσως.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τους ευρωβουλευτές είναι οι εξής:

Ανώτατο όριο στήριξης 7.000 ευρώ για έναν αγρότη και 50.000 ευρώ για έναν μεταποιητή τροφίμων

Η ενίσχυση πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2021 και οι αιτήσεις πρέπει να εγκριθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Το ανώτατο όριο στήριξης από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης αυξάνεται κατά 2%

Το επείγον μέτρο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος μιας δέσμης μέτρων για τη στήριξη των αγροτών λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Το μέτρο επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιούν πόρους από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης για να αποζημιώνουν τους αγρότες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Για μεγαλύτερη ταχύτητα, η Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει την απόφαση απευθείας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι οι ευρωβουλευτές επιθυμούν τη βελτίωση της πρότασης, ενέκριναν ορισμένες τροπολογίες, οι οποίες εγκρίθηκαν ανεπίσημα από το Συμβούλιο της ΕΕ προκειμένου να αυξηθεί η υποστήριξη.

"Χαιρετίζω θερμά τα αποτελέσματα της σημερινής (10 Ιουνίου) ψηφοφορίας στην επιτροπή. Αυτό αποδεικνύει και πάλι ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο μπορούν να συνεργαστούν στενά και γρήγορα όταν η γεωργία της ΕΕ χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ολομέλεια θα εγκρίνει αυτήν τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα και, ως εκ τούτου, θα δώσει στις χώρες της ΕΕ ένα άλλο μέσο για την παροχή οικονομικής βοήθειας στους αγρότες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού. Ευχαριστώ επίσης την προεδρία του Κροατικού Συμβουλίου για την εποικοδομητική και άμεση συνεργασία τους », δήλωσε ο εισηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Norbert Lins.

agronews.gr