Αφορολόγητο: Το σχέδιο για τις χάρτινες αποδείξεις

8:30 π.μ. - Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021
08:02 π.μ. - Δευ, 22/30/2021
Image: Αφορολόγητο: Το σχέδιο για τις χάρτινες αποδείξεις

Τι αλλάζει σε αφορολόγητο όριο - Έρχεται νέο σύστημα οικοδόμησής του

Αλλαγές έρχονται στο αφορολόγητο όριο καθώς και τις αποδείξεις που πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει σχέδιο βάζοντας στο παιχνίδι και τις χάρτινες αποδείξεις οι οποίες θα μετράνε για την κάλυψη του ορίου 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου.

Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να φυλάνε τις αποδείξεις που θα παίρνουν από κάθε κατάστημα ή επαγγελματία.

Το σχέδιο για αφορολόγητο και αποδείξεις

Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο μετά από κάθε συναλλαγή με μετρητά, οι φορολογούμενοι θα ενημερώνουν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ} σκανάροντας και αποστέλλοντας σε ειδική εφαρμογή το QR Code της απόδειξης.

Το ύψος της συναλλαγής θα προστίθεται στον «λογαριασμό» το φορολογούμενου με τις δαπάνες που εξοφλήθηκαν με πλαστικό χρήμα, διευκολύνοντας έτσι την κάλυψη του 1/3 του εισοδήματός του.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η εφαρμογή θα διατίθεται το Google Play και το App Store και θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να σκανάρει από το έξυπνο κινητό του το QR Code της απόδειξης που εκδίδουν οι νέου τύπου ταμειακές μηχανές.

Μάλιστα η εφαρμογή είναι πιθανόν να ενημερώνει τον φορολογούμενο εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή αν έχει κοπεί από πειραγμένη ταμειακή μηχανή. Μόλις ο φορολογούμενος περάσει τη χάρτινη απόδειξη στο σύστημα της ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτόματα έλεγχος για τη γνησιότητά της ή όχι.

Το όριο δαπανών με πλαστικό χρήμα είναι σήμερα στο 30% του εισοδήματος και εάν δεν καλυφθεί, στη διαφορά επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%.

Το μέτρο δεν συνδέεται με το αφορολόγητο και ειδικά για το 2020 αναμένεται να τροποποιηθεί προς το ελαστικότερο ώστε να μην επιβληθεί άδικος φόρος σε φορολογούμενους οι οποίοι περιόρισαν -μοιραία- τις καταναλωτικές τους συνήθειες λόγω της πανδημίας.

Άλλωστε το μέτρο «φωτογράφισε» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε ότι εξετάζεται ένα νέο σύστημα οικοδόμησης του αφορολογήτου, ώστε πέραν των αποδείξεων των ηλεκτρονικών συναλλαγών να υπολογίζονται και οι αποδείξεις πληρωμής με μετρητά, εφόσον εκείνες κατατεθούν στην Εφορία.

in.gr