Αφορολόγητο από το 2020, κανονικά οι περικοπές στις συντάξεις

5:12 μ.μ. - Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018
05:05 μ.μ. - Πέμ, 17/12/2018
Image: Αφορολόγητο από το 2020, κανονικά οι περικοπές στις συντάξεις

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο - Αρχές Ιουνίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τα δημοσιονομικά θέματα, προσθέτοντας ότι τα συμπεφωνημένα (μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου το 2019 και το 2020, αντιστοίχως) θα εφαρμοστούν.
 
Ο αξιωματούχος τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιάνονται οι στόχοι για το 2018-2019 (σ.σ. όσον αφορά στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων) και υπό συζήτηση είναι μόνον το μέγεθος της υπέρβασης, που θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες».
 
Επεσήμανε, δε, ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το εφετινό πλεόνασμα από 2,9% του ΑΕΠ σε 3,5% του ΑΕΠ, αποδεχόμενο έτσι πλήρως τις ελληνικές εκτιμήσεις.
 
Ο αξιωματούχος προανήγγειλε την κατάθεση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος ως μέρος ενός πολυνομοσχεδίου για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης στις αρχές Ιουνίου.
 
Το μεσοπρόθεσμο θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2-2,1% για φέτος, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή μετά το 2018 θα υπάρχει μόνιμη μικρή δημοσιονομική υπεραπόδοση η οποία επιχειρείται σε αυτή τη φάση να ποσοτικοποιηθεί.
 
Τέλος, ότι ο κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), λέγοντας χαρακτηριστικά «μην έχετε καμία αμφιβολία».
 
 
in.gr