Αγιαννιωτάκης: Καλής ποιότητας ελαιόλαδο αλλά λιγότερη παραγωγή φέτος στην Ιεράπετρα

10:55 π.μ. - Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021
10:11 π.μ. - Τετ, 17/55/2021
Image: Αγιαννιωτάκης: Καλής ποιότητας ελαιόλαδο αλλά λιγότερη παραγωγή φέτος στην Ιεράπετρα

Μεγάλη επιβάρυνση των ελαιουργείων από τις ανατιμήσεις - Ο πρόεδρος του Β' Ελαιουργικού Συνεταιρισμού στον Ηχώ 99,8

Την εικόνα από τις πρώτες, για φέτος, μέρες λειτουργίας του ελαιουργείου, του Αγροτικού -Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Β΄Ιεράπετρας «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» δίνει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης. Όπως αναφέρει αυτό τον μήνα που διανύουμε οι παραγωγοί σιγά σιγά ξεκινούν το λιομάζεμα όμως ο Δεκέμβρης είναι κατά κύριο λόγο ο μήνας που οι περισσότεροι προχωρούν στην ελαιοκομιδή. Αυτή την περίοδο η ελαιοπεριεκτικότητα είναι γύρω στο 5,5 και 1. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρχει μια μείωση της παραγωγής που αναμένεται να αγγίξει το 40% με την ελπίδα να στρέφεται σε μια ικανοποιητική τιμή ώστε να ελαχιστοποιηθεί κατά το δυνατόν η ζημιά που θα υποστεί ο παραγωγούς. Η μειωμένη παραγωγή οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες του Μαΐου, οπότε οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν, δεν βοήθησαν στο να δέσει ο καρπός. Από την άλλη οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού φαίνεται ότι βοήθησαν στη μειωμένη προσβολή από δάκο κάτι που σημαίνει ότι η ποιότητα του λαδιού που θα παραχθεί, θα είναι πολύ καλή. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει οι παραγωγοί να δώσουν στον χρόνο της συγκομιδής καθώς θα πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες και να τηρηθούν οι ημερομηνίες με βάση τον τελευταίο ψεκασμό. Καλό είναι πάντως εάν βέβαια είναι εφικτό, οι παραγωγοί να περιμένουν λίγο ακόμα για να μαζέψουν τις ελιές τους ώστε να επωφεληθούν περισσότερο εάν βρέξει, προσδοκώντας παράλληλα σε ακόμη καλύτερες τιμές. Σε κάθε περίπτωση πάντως το ελαιουργείο όπως και άλλα ελαιουργεία της περιοχής έχουν ανοίξει, επεσήμανε ο κ. Αγιαννιωτάκης.

Τώρα ως προς τα προβλήματα που μπορεί να έχουν καθεαυτά τα ελαιουργεία, ανέφερε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία και προβληματισμός από τις ανατιμήσεις και κάποιες πρώτες εκτιμήσεις σε ότι τους αφορά τουλάχιστον είναι ότι η επιβάρυνση θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το 30%. Ως συνεταιρισμός θα προσπαθήσουν να το απορροφήσουν γιατί στόχος είναι η εξυπηρέτηση των παραγωγών όμως δεν παύει να είναι μια μεγάλη επιβάρυνση και εδώ θα πρέπει το κράτος να βοηθήσει, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αγιαννιωτάκης.