Άγιος Νικόλαος: Σε τι κατάσταση βρίσκεται η μαθήτρια μετά το τσιγαριλίκι

12:27 π.μ. - Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019
12:10 π.μ. - Παρ, 25/27/2019
Image: Άγιος Νικόλαος: Σε τι κατάσταση βρίσκεται η μαθήτρια μετά το τσιγαριλίκι

«Σαρώνει» το τσιγαριλίκι στους εφήβους - Ένας στους επτά μαθητές έχει κάνει χρήση ινδικής κάνναβης

Στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, εξακολουθεί να νοσηλεύεται η 15χρονη μαθήτρια που προ ημερών κάπνισε χασίς σε χώρο του σχολείου που φοιτά, στον Άγιο Νικόλαο, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει και να χρειαστεί να μεταφερθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο.
 
Η μαθήτρια, Αλβανικής καταγωγής αφού της έγιναν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, μέσω των οποίων και επιβεβαιώθηκε το γεγονός της επίδρασης ναρκωτικών ουσιών στον οργανισμό της, θα παραμείνει και για τις επόμενες ώρες στην Παιδιατρική κλινική, εκτός κινδύνου.
 
«Είναι νωρίς ακόμη για να πούμε αν θα βγει η όχι η μαθήτρια από το νοσοκομείο μας. Τα εξιτήρια γίνονται προς το μεσημέρι αφού ολοκληρωθεί ο κλινικοεργαστηριακός επανέλεγχος, ανέφερε στο neakriti, η  διοικήτρια του Γ.Ν.Α.Ν. κ. Σπινθούρη.
 
Ένας στους επτά μαθητές έχει κάνει χρήση ινδικής κάνναβης
 
Το ανησυχητικό, πάντως, είναι ότι “σαρώνει” η χρήση ναρκωτικών από έφηβους μαθητές τόσο στην Κρήτη και ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές του νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με έρευνες, ακόμη και από τις ηλικίες των 13 και 14 ετών αρκετοί έφηβοι εμφανίζονται να είναι συστηματικοί χρήστες χασίς, με αποτέλεσμα να παρακολουθούν προγράμματα αποτοξίνωσης, με τους διακινητές να κάνουν “πάρτι” έξω από τα γυμνάσια και τα λύκεια.
 
Αντί να απολαμβάνουν τα ανέμελα μαθητικά τους χρόνια, νεαροί μαθητές έχουν εθιστεί στα ναρκωτικά και μάλιστα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου, η χρήση κάνναβης έχει εξαπλωθεί ραγδαία και στην Ελλάδα.
 
Η επαφή των νεαρών μαθητών με τα ναρκωτικά γίνεται πρώτα από πειραματισμό, ωστόσο στη συνέχεια και σε μια ηλικία που οι έφηβοι είναι επιρρεπείς σε νέες “προκλήσεις”, αρκετοί γίνονται συστηματικοί χρήστες, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.
 
«Ένας στους επτά μαθητές, δηλαδή σε ποσοστό 15,3% πανελλαδικά, σύμφωνα με έρευνα, ηλικίας 14 έως 19 ετών έχουν κάνει τουλάχιστον μια φορά χρήση ινδικής κάνναβης. Το 1984, το ποσοστό αυτό ήταν γύρω στο 6%, πράγμα που σημαίνει ότι στις μέρες μας το ποσοστό αυτό τριπλασιάστηκε.
 
Τα αγόρια υπερτερούν σε σχέση με τα κορίτσια. Επίσης, ένα στα 40 αγόρια, δηλαδή ποσοστό 2,5%, σε ηλικία 13 ετών, έχει κάνει χρήση κατά κύριο λόγο ινδικής κάνναβης», τόνισε ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου, μιλώντας για τη σχέση των νέων με τα ναρκωτικά στην εποχή μας, στην εκπομπη ''ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ" και στον Λευτέρη Κουμαντάκη.
 
Ο ίδιος μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει πως για όλο αυτό σίγουρα παίζει ρόλο από τη μια η προσωπικότητα του κάθε παιδιού, που σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζει μια ροπή προς τις ουσίες αυτές, και από την άλλη το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.
 
Το πρώτο στάδιο ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Παπανικολάου, που στρέφει ένα ανήλικο παιδί στη χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι ο πειραματισμός και η φράση που συνηθίζεται να λέγεται στους κύκλους των νέων «δοκίμασα για πλάκα».
 
Του βγήκε “ξινή” η πενταήμερη
 
Όμως, κάπως έτσι πολλοί μαθητές την “πατάνε” και εθίζονται στις ουσίες, με τις όποιες επικίνδυνες συνέπειες έχει αυτό.
 
Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι περιστατικό μαθητή, πάνω στον οποίο βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες, καταγράφηκε στην Κρήτη πέρυσι τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ενήλικα μαθητή λυκείου, ο οποίος ήρθε στην Κρήτη για την πενθήμερη εκδρομή του σχολείου του και σκέφτηκε να κουβαλήσει μαζί του και λίγο... χασίς.
 
Ο “θεριακλής” μαθητής έφτασε μαζί με τους συμμαθητές του και τους συνοδούς καθηγητές τους στο λιμάνι της Σούδας με το πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά. Ωστόσο, η λιμενική Αρχή Χανίων, κάνοντας τον καθιερωμένο της έλεγχο, έβγαλε “λαβράκι”, καθώς ο επίμαχος μαθητής εντοπίστηκε να έχει πάνω του μικροποσότητα ινδικής κάνναβης. Ο μαθητής κατέληξε με χειροπέδες, ενώ οι Αρχές κατέσχεσαν τη ναρκωτική ουσία.
 
neakriti.gr