Αγώνας δρόμου για να καταβληθεί η ενιαία ενίσχυση – Πότε θα γίνει η πληρωμή

12:22 π.μ. - Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018
12:10 π.μ. - Πέμ, 18/22/2018
Image: Αγώνας δρόμου για να καταβληθεί η ενιαία ενίσχυση – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Αγώνας δρόμου γίνεται προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων για το 70% της ενιαίας ενίσχυσης και στους αγρότες της Κρήτης

Η διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες έχει «κολλήσει» και έτσι είναι ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο να μετατεθεί η πληρωμή των αγροτών για τις επόμενες μέρες. Όλα θα ξεκαθαρίσουν πιθανά και στη διάρκεια της ημέρας, παρά το γεγονός ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να «τρέξουν» όλα πολύ γρήγορα.
Αιτία για αυτή την κατάσταση είναι ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση του Υπουργείου με την τράπεζα Πειραιώς καθώς εκκρεμεί η έγκριση της στο ελεγκτικό συνέδριο.  Την ίδια ώρα  ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι έτοιμος να πληρώσει μόλις βγει η απόφαση, αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση, η πληρωμή θα γίνει έστω και με ενδεχόμενη καθυστέρηση λόγων ημερών,  με τη διαδικασία – μέσα από την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί – να πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 26 Οκτώβρη
 
Την ίδια ώρα, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι θα πρέπει όλοι οι δικαιούχοι να είναι έτοιμοι για τους συµψηφισµούς µε χρέη προς το Δηµόσιο. Χρέη δηλαδή που αφορούν την Εφορία, τον ΕΦΚΑ, τον ΕΝΦΙΑ κλπ
 
Μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Νοεµβρίου προγραμματίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσει την προκαταβολή για το δεύτερο έτος Βιολογικής Γεωργίας, την προκαταβολή του πρώτου έτους για τη Βιολογική Κτηνοτροφία, αλλά και την πληρωµή και άλλων μέτρων.
 
Από εκεί και πέρα οι αγρότες θα πρέπει να αναμένουν στα μέσα Δεκέμβρη την πίστωση των λογαριασμών τους με την εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης, την «πράσινη» ενίσχυση, ενώ αµέσως µετά δροµολογείται η πληρωµή της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2018 που κυμαίνεται στα 240 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως έχουν αναφέρει στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στόχος είναι µέχρι το τέλος του έτους, ο ΟΠΕΚΕΠΕ να έχει κλείσει και όλες οι εκκρεµότητες από τα προηγούµενα έτη.
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα πληρωθούν επιχειρησιακά προγράµµατα οργανώσεων παραγωγών, προγράµµατα προώθησης οίνων και αναδιάρθρωσης αµπελώνων.
Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων κυμαίνεται στα 1,6 δις ευρώ και στην πρώτη δόση θα μοιραστούν 700 εκατομμύρια σε περισσότερους από 600.000 παραγωγούς.
 
 
ekriti.gr