
Στον Ηχώ 99,8 η Τζίνα Αποστολάκη, Διαχειρίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο Αυτοτελές Τμήμα Ευρωπαϊκών Διεθνών Θεμάτων & Ανάπτυξης Συνεργασιών της Περιφέρειας Κρήτης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κάτι μακρινό ή απρόσωπο· είναι παρούσα στην καθημερινότητα των πολιτών και μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε σημαντικούς τομείς, όπως η αγροτική παραγωγή. Αυτό τόνισε η κ. Τζίνα Αποστολάκη, Διαχειρίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο Αυτοτελές Τμήμα Ευρωπαϊκών Διεθνών Θεμάτων & Ανάπτυξης Συνεργασιών της Περιφέρειας Κρήτης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8, «Καλημέρα Λασίθι».
Η κ. Αποστολάκη παρουσίασε τη δράση του Europe Direct Περιφέρειας Κρήτης και υπογράμμισε ότι ο ρόλος του είναι να φέρει την Ε.Ε. πιο κοντά στον πολίτη, μέσω ενημέρωσης, εξυπηρέτησης και διαλόγου. Όπως ανέφερε, «οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας πολύ απλά, είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω email, είτε ακόμα και με ένα μήνυμα στα social media». Η ανταπόκριση της υπηρεσίας είναι άμεση και στοχεύει στο να κατευθύνει σωστά τους πολίτες, να τους παρέχει πληροφορίες ή να προωθεί τα αιτήματά τους στις αρμόδιες αρχές.
Εκδήλωση στην Αγροτική Έκθεση Ιεράπετρας με τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών
Με στόχο τη συμμετοχή και την ουσιαστική φωνή των αγροτών στις ευρωπαϊκές πολιτικές, η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 1η Ιουνίου, στο πλαίσιο της Αγροτικής Έκθεσης Ιεράπετρας. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν τρεις Ευρωβουλευτές, ο Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτής στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Σάκης Αρναούτογλου, Ευρωβουλευτής στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και ο Νικόλαος Φαραντούρης, Ευρωβουλευτής στην ομάδα της Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προτάσεις των παραγωγών της Κρήτης. Συντονίστρια της εκδήλωσης είναι η κ. Μαρία Τσαγκαράκη, ιδιοκτήτρια και δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Ηχώ fm 99,8 και της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας hxonews.gr.
Η κα Αποστολάκη επεσήμανε τη σπουδαιότητα αυτής της δράσης: «Αυτός που έχει το πρόβλημα, συχνά έχει και τη λύση. Και οι μικροί παραγωγοί της Κρήτης αντικατοπτρίζουν με γνήσιο τρόπο τα προβλήματα των αγροτών σε όλη την Ευρώπη». Η ίδια κάλεσε όλους τους αγρότες και παραγωγούς της περιοχής να συμμετέχουν, ανεξάρτητα από το αν γνωρίζουν τις ευρωπαϊκές διαδικασίες: «Η εμπειρία τους είναι πολύτιμη. Δεν χρειάζεται να ξέρουν “πολιτικά”, φτάνει να μιλήσουν για αυτά που βιώνουν».
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι ευκαιρίες της Κρήτης
Σύμφωνα με την κα Αποστολάκη, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι των εθνικών κυβερνήσεων. Αυτό σημαίνει ότι η φωνή των πολιτών και των παραγωγών μπορεί να φτάσει εκεί που χαράσσονται οι στρατηγικές, αρκεί να υπάρξει οργανωμένη και τεκμηριωμένη συμμετοχή. «Η νομοθεσία επηρεάζεται από τους ισχυρούς. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμο να συμμετάσχουν και οι μικροί – οι πραγματικοί αγρότες – ώστε να ακουστεί και η δική τους πραγματικότητα».
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κρήτη, που διαθέτει πολλές προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες, όπως εξήγησε, «μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα, όπως το κρητικό μέλι. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι εμπόδιο· μπορεί να γίνει εργαλείο ανάπτυξης και εξαγωγικής ενίσχυσης».
Έκκληση συμμετοχής: «Η φωνή σας μετράει»
Η κα Αποστολάκη απηύθυνε ειλικρινή πρόσκληση σε όλους τους παραγωγούς της Κρήτης να συμμετάσχουν στην εκδήλωση της 1ης Ιουνίου. «Η παρουσία σας είναι κρίσιμη. Είναι η ευκαιρία να ακουστούν οι αγωνίες, οι προτάσεις και οι εμπειρίες σας. Οι ευρωβουλευτές που θα βρίσκονται εκεί έχουν τη δύναμη να μεταφέρουν τη φωνή σας και να επηρεάσουν τις πολιτικές. Η φωνή σας μετράει – και αυτό θα το αποδείξει αυτή η συνάντηση».
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό, με εγγραφές να ξεκινούν στις 12:00 το μεσημέρι και την επίσημη έναρξη να ακολουθεί με χαιρετισμούς και παρεμβάσεις.



