Αγρότες: Ετοιμάζει κάθοδο στην Κρήτη ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός

8:45 π.μ. - Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021
08:05 π.μ. - Τετ, 12/45/2021
Image: Αγρότες: Ετοιμάζει κάθοδο στην Κρήτη ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός

Με πιέσεις για νέα αναμπέλωση θα υποδεχτεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης

Στην Κρήτη αναμένεται να βρίσκεται το επόμενο διάστημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, με την Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης να ετοιμάζεται να τον υποδεχτεί με αναλυτικό υπόμνημα, βάζοντας στις πρώτες θέσεις των διεκδικήσεων τη χρηματοδότηση μιας νέας αναμπέλωσης.

Τις πληροφορίες για τον ερχομό του υπουργού αποκάλυψε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της ΟΑΕΚ Πρίαμος Ιερωνυμάκης, αναφερόμενος αναλυτικότερα στα ζητήματα εκείνα που η διοίκηση της οργάνωσης έχει ήδη ξεκινήσει να συζητάει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αναφορικά με τον αμπελουργικό τομέα στο νησί.

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος Απριλίου που ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτημάτων για ένταξη των αμπελουργών στον “πράσινο” τρύγο είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους περίπου 725 αμπελουργοί της χώρας, για 8.000 στρέμματα. Πέρυσι ήταν 508 τα αιτήματα και αφορούσαν σε 5.510 στρέμματα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αιτημάτων υπεβλήθη και φέτος από τις περιοχές της Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα στη ΔΑΟΚ Κορινθίας υποβλήθηκαν αιτήσεις για περίπου 2.380 στρέμματα. Ακολούθησε η Αρκαδία με 1.100 στρέμματα και η Αχαΐα με 700 στρέμματα. Στις περιοχές Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς είχαμε αιτήσεις για συνολικά 3.000 στρέμματα. Αιτήσεις για 300 στρέμματα είχαμε στην Κρήτη και από 400 στρέμματα σε Θεσσαλία και Μακεδονία. Ο προϋπολογισμός του μέτρου της πρώιμης συγκομιδής, που υπενθυμίζουμε ότι χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης (Εθνικό Φάκελο), φέτος ανέρχεται σε μόλις 369.000 ευρώ. Αρκετά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι που ήταν στα 2 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός στρεμμάτων δε θα είναι επιλέξιμος, σύμφωνα με στοιχεία του “Αγροτύπου”.

«Αναγκαία όσο ποτέ η αναμπέλωση»

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε: «Ο “πράσινος” τρυγητός στηρίζει τον ίδιο τον παραγωγό. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η απόσταξη κρίσης είναι ένα σημαντικό μέτρο, προκειμένου να “ξεκουραστούν” οι δεξαμενές και να υπάρξει χώρος για την απορρόφηση της νέας σοδειάς»... Σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, «είναι πολύ σημαντικό να μην ενταχθούν στο μέτρο της απόσταξης οι οινοποιοί εκείνοι ανά τη χώρα που έκαναν εισαγωγές κρασιών χωρίς να στηρίξουν τους ντόπιους παραγωγούς. Εμείς έχουμε ζητήσει ήδη τον αποκλεισμό τους. Όποιοι είναι αυτοί. Διότι, όταν έχεις ανάγκη κρασί, υπάρχουν συνάδελφοί σου δεκάδες οι οποίοι έχουν ποσότητες και μπορείς να αγοράσεις από τους ίδιους. Αν φέρεις απ’ έξω και μετά να θες να μπεις και στο πρόγραμμα απόσταξης κρίσης, το θεωρώ εκ του πονηρού και είναι και κάτι που κάνει ζημιά και στους ίδιους τους παραγωγούς»...

Για το θέμα της αναμπέλωσης στην Κρήτη, ο πρόεδρος των αμπελουργών και των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης λέει χαρακτηριστικά: «Εμάς οι πληροφορίες μας είναι ότι θα έρθει σύντομα στην Κρήτη ο υπουργός. Μιλάμε για το επόμενο διάστημα. Και αυτό που διεκδικούμε σήμερα και το έχουμε ήδη θέσει στον υπουργό για να το ξανακουβεντιάσουμε στην Κρήτη είναι ότι το έργο της αναμπέλωσης πρέπει να μπει στο Ταμείο Ανάπτυξης. Μέχρι τώρα, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει, δεν έχει γίνει τίποτα...».

Για τις ζημιές από τον παγετό

Εξάλλου, η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης ζητάει επίσης αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τον παγετό αμπελουργούς της Κρήτης... «Όσοι είναι αυτοί. Δεν ξέρω πόσοι είναι. Έχουν υποβάλει και δηλώσεις, ενώ για το θέμα αυτό έχει γίνει και επερώτηση από τον Μανόλη Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Το αίτημα που τίθεται είναι η έγκριση έκτακτων κονδυλίων για την υπόθεση αυτή. Χρηματοδότηση μικρών αρδευτικών έργων

Στο μεταξύ, ικανοποιημένος δηλώνει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης για τη χρηματοδότηση των μικρών αρδευτικών έργων, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Συγκεκριμένα, χθες ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων από τους δυνητικούς δικαιούχους, φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα για ένταξη στο υπομέτρο 4.1 “Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις” στο πλαίσιο της δράσης 4.1.2 “Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Η δράση συμβάλλει στην αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης ύδατος από τη γεωργία και έμμεσα στη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού τους, ιδίως προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή και ο προσανατολισμός στην αγορά και η διαφοροποίηση της γεωργίας.

Στόχοι της δράσης είναι:

- Η αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία με την εξοικονόμηση ύδατος μέσω της μείωσης της ποσότητας που αντλείται από τα υπόγεια ή επιφανειακά υδατικά συστήματα.

- Η προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας χρήσης ύδατος με την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων στη γεωργία.

- Η βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και η άμβλυνση των επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή μέσω της βελτίωσης της διαχείρισης του ύδατος.

- Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βιώσιμων ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ενίσχυσης επενδύσεων ώστε να εκσυγχρονιστούν.

Πιστώσεις-χρηματοδότηση

Η οικονομική στήριξη για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων μπορεί να ανέλθει έως τις 150.000 ευρώ, ενώ, για τις συλλογικές επενδύσεις, η οικονομική στήριξη μπορεί να ανέλθει έως τις 200.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα 37 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η ενδοπεριφερειακή κατανομή ανά κατηγορία δικαιούχων είναι ενδεικτική, καθώς είναι δυνατή η μεταφορά πιστώσεων μεταξύ των κατηγοριών δικαιούχων στην περίπτωση που σε μία κατηγορία παρουσιάζεται πλεόνασμα πιστώσεων ενώ σε άλλη έλλειμμα.

Η ενίσχυση παρέχεται με τη μορφή επιχορήγησης κεφαλαίου επί εξοφλημένων δαπανών που κρίνονται επιλέξιμες από τον διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων πληρωμής και δύναται να συνδυαστεί με χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης, είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής.

neakriti.gr