Αγροτικοί Σύλλογοι: Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στην Κρήτη

4:27 μ.μ. - Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024
04:01 μ.μ. - Τρί, 23/27/2024
Image: Αγροτικοί Σύλλογοι: Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στην Κρήτη

Eπιστολή απέστειλαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, Σητείας, Σελίνου, Τυμπακίου και Ιεράπετρας

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας για την μείωση ενίσχυσης στο Mεταφορικό Ισοδύναμο στην Κρήτη, απέστειλαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, Σητείας, Σελίνου, Τυμπακίου και Ιεράπετρας, προς τον Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη ζητώντας "να ανασκευαστεί άμεσα αυτή η απόφαση και να εναρμονιστεί πλήρως με τις πραγματικές ανάγκες του νησιού".

Η επιστολή

Θέμα: « Διαμαρτυρία για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στην Κρήτη ».

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει δραματικά το ποσοστό επιδότησης κόστους μεταφοράς προϊόντων στις θαλάσσιες μεταφορές, σας παραθέτουμε τα παρακάτω:

-Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση μας για αυτήν απόφαση, η οποία πάρθηκε εντελώς βιαστικά, πρόχειρα, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση αλλά κυρίως με μεθοδολογία που βασίζεται σε δόλιες τεχνικές. Το αποτέλεσμα είναι να αδικούν κατάφορα ΜΟΝΟ τις επιχειρήσεις στην Κρήτης.

-Του μεταφορικό ισοδύναμο ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Κρήτη τα τελευταία λίγα χρόνια, την ίδια στιγμή που στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα εφαρμόζεται (και σωστά εφαρμόζεται) για πολύ περισσότερα έτη.

-Το μεταφορικό ισοδύναμο στο νησί της Κρήτης δεν έχει πλήρη εφαρμογή, καθώς συνεχίζει η Κυβέρνηση να αρνείται την ένταξη για την Κρητη στην επιδότηση μεταφοράς επιβατών και καυσίμων όπως ισχύουν σε όλα τα υπόλοιπα νησιά.

-Το μεταφορικό ισοδύναμο για την Κρήτη είναι μια σημαντική οικονομική ανάσα, καθώς εξομοιώνει σε σημαντικό βαθμό την ανταγωνιστικότητα στα νησιώτικα αγροτικά προϊόντα σε σχέση με τα χερσαία.

-Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι 29/12/2023 όπου αιφνιδιάστηκα υπεγράφη η σχετική ΚΥΑ, η οποία φωτογράφιζε μείωση της ενίσχυσης αποκλειστικά για την Κρήτη. Από 22εκ ευρώ προϋπολογισμού τα προηγούμενα χρονιά, θα μειωθεί σε μόλις 8 εκ ευρώ , με το ποσοστό ενίσχυσης σε μόλις 20% από 60%.

-Είναι όμως θλιβερό, όλα τα παραπάνω στοιχεία να παρουσιάζονται σκόπιμα σε έναν πίνακα και να αναφέρονται σαν αλλαγές σε νησιά της Ελλάδας που έχουν άνω των 150.000 κατοίκων, δηλαδή μόνο στην Κρήτη!!!

-Επιπλέον σας υπενθυμίζουμε ότι αναμένεται από την 1/2/2024 η επιβολή πράσινου τέλους στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και που πάλι αναφέρονται μόνο στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που διεξάγονται στην Κρήτη, καθώς ο πληθυσμός είναι άνω των 200.000 κατοίκων.

Κε, Υπουργέ, ως εκπρόσωποι των αγροτών αλλά και αγροτικών επιχειρήσεων στην Κρήτη σας καλούμε να ανασκευαστεί άμεσα αυτή η απόφαση και να εναρμονιστεί πλήρως με τις πραγματικές ανάγκες του νησιού.

Εξάλλου, ο προϋπολογισμός του μέτρου καλύπτεται κυρίως από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία πιστώνονται στην ελληνική κυβέρνηση με σκοπό να αξιοποιηθούν μόνο σε μειονεκτικές και απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος σας τονίζουμε ότι έως σήμερα δεν έχουν καταληφθεί στους δικαιούχους αγρότες και επιχειρήσεις της Κρήτης το ποσό ενίσχυσης το Μ.Ι. που δικαιούνται για το δεύτερο εξάμηνο 2022, ενώ η διαδικασία ελέγχου έχει ολοκληρωθεί πριν πολλούς μήνες και μεγάλο μέρος των χρημάτων έχουν πιστωθεί στην Ελλάδα από την ΕΕ εδώ και πάρα πολλούς μήνες, και το ερώτημα που έχουν πάει αυτά τα χρήματα ,να παραμένει αναπάντητο.

Αναμένουμε άμεση παρέμβαση σας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.