Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας: Συμβουλές για την Ίωση Καστάνης ρυτίδωσης σε τομάτα και πιπεριά

11:24 π.μ. - Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022
11:09 π.μ. - Παρ, 23/24/2022
Image: Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας: Συμβουλές για την Ίωση Καστάνης ρυτίδωσης σε τομάτα και πιπεριά

Η σημαντικότητα της πρόληψης για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ίωσης

Υπενθυμίζουμε στους παραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή ότι ο ιός της Καστάνης ρυτίδωσης σε καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς είναι ένας από τους πιο επιβλαβής οργανισμούς στις παραπάνω καλλιέργειες, με άμεσα καταστρεπτικά οικονομικά αποτελέσματα για τον παραγωγό.

Έως σήμερα, οι παραγωγοί στην Ιεράπετρας έχουν δείξει πολύ καλή συμπεριφορά στην αντιμετώπιση αυτής της ίωσης. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις όπου έγκαιρα οργάνωσε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας πριν 2 χρόνια.

Παρόλα αυτά, είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά την σημαντικότητα της πρόληψης για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ίωσης, καθώς δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα μέθοδος θεραπείας μετά την προσβολή της καλλιέργειας.

Επιγραμματικά τονίζουμε τα εξής:

-Η ίωση μεταφέρεται πολύ εύκολα με μηχανικά μέσα και με τις καλλιεργητικές εργασίες.

-Είναι σημαντικό να δηλώνονται τα κρούσματα αν και εφόσον υπάρχουν στην οικία ΔΑΟΚ.

-Στην περίπτωση κρούσματος, η συγκεκριμένη θερμοκηπιακή μονάδα ΔΕΝ υπάγεται σε καθεστώς καραντίνας.

Για όλα τα παραπάνω :

-Απολυμαίνουμε συχνά τα χέρια μας, τα εργαλεία, τις κλούβες μεταφοράς, τους χώρους συσκευασίας, τα υποδήματα μας κατά την είσοδο στο χώρο καλλιέργειας και οτιδήποτε άλλο έρχεται σε επαφή με τους καρπούς ή τα φυτά μας.

-Χρησιμοποιούμε απολυμαντικό σκεύασμα όπου βάση του έχει το χλώριο.

-Δεν επιτρέπουμε άσκοπες επισκέψεις στον χώρο της καλλιέργειας, κτλ.

-Χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό

-Ενημερώνουμε άμεσα την αρμόδια ΔΑΟΚ, μόνο στην υποψία κρούσματος ώστε να ληφθεί δείγμα εξακρίβωσης ότι πρόκειται για την συγκεκριμένη ίωση.

Καταφέραμε τα τελευταία 2 χρόνια να κρατήσουμε την περιοχή μας σε ένα μεγάλο βαθμό μακριά από το συγκεκριμένο πρόβλημα ενώ τα αποτελέσματα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ήταν απολύτως καταστρεπτικά με τεράστιες οικονομικές απώλειες.

ΟΛΟΙ μας έχουμε χρέος και φέτος να πράξουμε τα δέοντα ώστε να προφυλάξουμε για άλλη μια χρονιά την περιοχή από την συγκεκριμένη ίωση αλλά κυρίως να προφυλάγουμε τον ιδρώτα μας, ιδιαίτερα με αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: η Ίωση Καστάνης ρυτίδωσης δεν αποτελεί απειλή για τον ανθρώπινο οργανισμό χρησιμοποιώντας τους καρπούς ως τρόφιμα.

Εκ του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

Γαϊτάνης Ιωάννης                                               Βιαννιτάκης Μιχαήλ