Αγωνία τέλος για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους - «Ναι» στην επαναπρόσληψή τους με αναδρομική ισχύ

8:32 π.μ. - Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020
08:06 π.μ. - Τετ, 03/32/2020
Image: Αγωνία τέλος για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους - «Ναι» στην επαναπρόσληψή τους με αναδρομική ισχύ

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την επαναπρόσληψη χιλιάδων εποχικών υπαλλήλων και στην Κρήτη

Χαράς ευαγγέλια για τους εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους των οποίων η επαναπρόσληψη είναι πλέον γεγονός. Μια είδηση που έρχεται να βάλει τέλος στην αγωνία και στην αβεβαιότητα χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού και ένα αίτημα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου που εισακούστηκε και πήρε σάρκα και οστά, δίνοντας μεγάλη ανακούφιση σε τόσο κόσμο που επιτέλους θα αποκτήσει και πάλι δουλειά. Ο λόγος για περίπου 25.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους στον νομό Ηρακλείου, με το 90% αυτών να είναι εποχικοί.

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου αναφέρονται τα εξής: «Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου το γεγονός ότι σε νομοθετικά κείμενα γίνεται ονομαστική αναφορά σε εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους και δη ως προς την επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων μας. Σύμφωνα πάντα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε και μετά και τη συνάντηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού κ. Χότζογλου με τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, οι επαναπροσλήψεις όλων των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης θα πραγματοποιηθούν με αναδρομική ισχύ από 01/06/2020. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, κανένας εποχικός ξενοδοχοϋπάλληλος δε θα μείνει χωρίς εισόδημα. Σχετικά με την επαναπρόσληψη και σύμφωνα με τον Ν.1346/1983 άρθ. 8, το οποίο αναφέρει ότι σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπροσλάβει συνολικά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχε κατά μέσο όρο τις δύο προηγούμενες περιόδους εργασίας και κατά προτίμηση αυτούς που εργάζονται την τελευταία περίοδο και σε συνδυασμό με τους όρους των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες με τα αρμόδια υπουργεία καταθέτοντας τις παρατηρήσεις μας και ενστάσεις μας μέχρι να δικαιωθούμε. Αναμένοντας τις διευκρινιστικές εγκυκλίους θα επανέλθουμε με αναλυτικό δελτίο Τύπου».

Εν αναμονή της ερμηνευτικής

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης σε δήλωσή του είπε σχετικά: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αναμονή προκειμένου να δημοσιευτεί και να βγει και η ερμηνευτική εγκύκλιος. Ωστόσο, μετά το ΦΕΚ βγήκε και ο ίδιος ο υπουργός και επιβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι επαναπροσλήψεις και, εφόσον οι εργαζόμενοι δεν εργαστούν, θα γίνει αναστολή των συμβάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή με το επίδομα ειδικού σκοπού, την επιδότηση σε ό,τι αφορά την ασφάλιση από τον κρατικό υπολογισμό και του εργοδότη και του εργαζόμενου. Επίσης, οι εργαζόμενοι αυτοί θα έχουν και έκπτωση ενοικίου, όπως επίσης παύση πληρωμών και απαιτήσεων τραπεζών, αιτήματα που εισακούστηκαν από την κυβέρνηση μετά και τη μεγάλη συγκέντρωση που κάναμε. Βέβαια, υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά θέματα, όπως το ότι με το πρόγραμμα "Συνεργασία" ανοίγει η κερκόπορτα της εκ περιτροπής εργασίας και το δικαίωμα της απόλυσης για κάποιον που δεν μπει στο πρόγραμμα. Παράλληλα, υπάρχουν κενά και χρειάζονται διευκρινίσεις και σε σχέση με την επιδότηση ανεργίας σε όσους εργαζόμενους δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, όπως το ποιοι είναι εκείνοι που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, θέμα που απαιτεί ξεκαθάρισμα. Εμείς απαιτούμε και λέμε πως τίποτα δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της απασχόλησης και των εργαζομένων», είπε ο κ. Κοκολάκης, επισημαίνοντας την ίδια ώρα την αβεβαιότητα που συνεχίζει να υπάρχει σε σχέση με το πώς θα κινηθεί αυτή η τουριστική σεζόν, το πόσα ξενοδοχεία τελικά θα λειτουργήσουν και με τι προσωπικό.

Ο αγώνας συνεχίζεται - Συλλαλητήριο στις 10 Ιουνίου

«Σαν Σωματείο θέλουμε να διασφαλιστεί για όλους τους εργαζόμενους ένα στοιχειώδες εισόδημα, ούτως ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν την επόμενη μέρα. Γι' αυτό αγωνιούμε και αυτό θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε και το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο ίδιος.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πάντως, πως ο αγώνας των διεκδικήσεων του κλάδου τουρισμού και επισιτισμού συνεχίζεται με το μεγάλο συλλαλητήριο στις 10 Ιουνίου στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι. Πληροφορίες για τη μετακίνηση των μελών του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο δίδονται στο τηλέφωνο 2810/289.597.

neakriti.gr