Αγωνιστική Κίνηση: Τα βουνά μας γεμίζουν ανεμογεννήτριες - Θα τους αφήσουμε;

9:21 π.μ. - Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020
09:06 π.μ. - Δευ, 29/21/2020

Τι έγινε στην ανοιχτή συνέλευση - Δηλώσεις από την Α. Δερμιτζάκη στην κάμερα του hxonews.gr

Ανοιχτή Συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιουνίου στο σκάκι πίσω από το παλιό Δημαρχείο μετά από κάλεσμα της «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Φυσικών Πόρων». Όπως υποστηρίζει η «Αγωνιστική Κίνηση» η καταστροφή των βουνών, της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού, της τοπικής οικονομίας ξεκίνησε. Η ιδιωτικοποίηση του νερού έρχεται. θα τους αφήσουμε;

Εκ μέρους της «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Φυσικών Πόρων» η κ. Αρχόντισσα Δερμιτζάκη μίλησε στην κάμερα του hxonews.gr

hxonews

Στο κάλεσμα της η Αγωνιστική Κίνηση είχε αναφέρει:

Εν μέσω πανδημίας, αθόρυβα, με γρήγορους ρυθμούς και χωρίς να τηρεί τους όρους αδειοδότησης, ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου στην περιοχή μας, μεταξύ Επισκοπής και Βασιλικής κυριολεκτικά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού Επισκοπής. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η συγκεκριμένη "επιχειρηματική" δραστηριότητα (δυο χρόνια πριν) οι "επενδυτές" της τάζουν θέσεις εργασίας, ανάπτυξη της περιοχής, μειώσεις στο ρεύμα και ανταποδοτικά οφέλη για τις κοινότητες και το δήμο. Υπόσχονται, μάλιστα, ότι καθώς πρόκειται για μικρή μονάδα, δεν θα επηρεαστεί το περιβάλλον, οι αγροτικές δραστηριότητες και η ζωή των κατοίκων.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παραδείγματα σε πολλές περιοχές της Κρήτης (Ρέθυμνο, Σητεία) αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδα (Κάρυστο, Άνδρο, Τήνο, Πελοπόννησο κ.α.), όπου οι καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων είναι κραυγαλέες. Πουθενά οι "επενδύσεις" δεν έμειναν μικρές καθώς πουλήθηκαν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που άλωσαν και μπάζωσαν τα βουνά, κατέστρεψαν τον τουρισμό και τις καλλιέργειες. Πουθενά δε δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας (ένας και μοναδικός ηλεκτρολόγος έχει προσληφθεί στη Σητεία). Στην πλειοψηφία, δε, των περιπτώσεων δεν αποδίδουν ούτε τα ψίχουλα που υποσχέθηκαν στις τοπικές κοινωνίες.

Όσο για τους ισχυρισμούς διαφόρων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που κερδοσκοπούν πουλώντας το παραμύθι ότι η «καθαρή» αιολική ενέργεια θα σώσει τον πλανήτη, μειώνοντας, ταυτόχρονα, σημαντικά το κόστος για τον καταναλωτή η πραγματικότητα απαντά αμείλικτα:

Πουθενά στον κόσμο οι μετρήσεις δεν έδειξαν ότι τα αιολικά πάρκα μειώνουν τους ρύπους.

Ποτέ και πουθενά δεν μείωσαν ουσιαστικά την χρήση λιγνίτη, ή φυσικού αερίου και δεν αντικατέστησαν τις συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας γιατί οι ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τις συμβατικές μονάδες βάσης.

Όχι μόνο δεν μειώνουν, αλλά αυξάνουν την τιμή του ρεύματος με τον επιπρόσθετο φόρο "ΕΤΜΕΑΡ" ("Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων"). Επιπλέον, 2 δισ. το χρόνο μας στοιχίζουν οι επιδοτήσεις τους.

Πάντα και παντού, σε περιοχές που εγκαθίστανται οι ΒΑΠΕ αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν, μόνιμα, μη αναστρέψιμα, το περιβάλλον της περιοχής, ενώ έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία ανθρώπων και ζώων.

Οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν (κατά κύριο λόγο γερμανικές) και τα εγκαθιστούν και οι ντόπιοι μεσάζοντες που εμφανίζονται σαν «επενδυτές» εποφθαλμιώντας τις επιδοτήσεις.

Η προώθηση των συγκεκριμένων επενδύσεων δεν στοχεύει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ούτε της περιοχής, ούτε της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ οι ανάγκες της Κρήτης στο σύνολο της είναι 750MW, προβλέπεται (μέχρι στιγμής) η δημιουργία ΒΑΠΕ για παραγωγή 2500 MW, δηλαδή πολλαπλάσιας ενέργειας από αυτήν που καταναλώνουμε. Εύκολα αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι η Κρήτη προορίζεται να αποτελέσει τη μπαταρία ολόκληρης της Ευρώπης.

Η ενίσχυση των ΒΑΠΕ, με κάθε τρόπο (οικονομικό και θεσμικό), εντάσσεται τόσο στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην ΕΕ, όσο και στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και κάθε είδους περιουσίας της ελληνικής κοινωνίας που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, στερώντας μας όχι μόνο υπηρεσίες, εγκαταστάσεις και δίκτυα που φτιάχτηκαν με χρήματα των εργαζομένων (π.χ. η ΔΕΗ), αλλά και την ίδια τη γη, τα βουνά, τις θάλασσες, τα νερά της χώρας μας. Το πρόσφατο νομοσχέδιο για το περιβάλλον που προσφέρει ακόμα και τις προστατευόμενες περιοχές βορά στα νύχια των κάθε λογής αρπακτικών δεν αφήνει καμιά αμφιβολία.

Όχι μόνο δεν έχουμε κανένα συμφέρον να συμφωνήσουμε σε όλα αυτά, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο, αλλά έχουμε καθήκον να τα εμποδίσουμε, να υπερασπιστούμε τον τόπο μας και το μέλλον των παιδιών μας, με κάθε τρόπο. Οι κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα κατάφεραν να "παγώσουν" το έργο υποχρεώνοντας την αρχαιολογική υπηρεσία να εφαρμόσει το νόμο. Είναι όμως θέμα χρόνου να ξεκινήσει και πάλι, μόλις ξεπεραστούν οι νομικές "δυσκολίες". Είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και οι επόμενοι. Πρέπει να βρουν την τοπική κοινωνία σε ετοιμότητα, σύσσωμη απέναντι τους.