Airbnb: «Φρένο» στη φρενίτιδα βάζει η κυβέρνηση

3:32 μ.μ. - Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019
03:02 μ.μ. - Πέμ, 28/32/2019
Image: Airbnb: «Φρένο» στη φρενίτιδα βάζει η κυβέρνηση

Ποιους περιορισμούς στις μισθώσεις μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Την στιγμή που έχει εξαπλωθεί το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb η κυβέρνηση θέλει να βάλει όριο στις διανυκτερεύσεις ανά έτος, αλλά και στον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να διαθέτει μέσω πλατφόρμας ενοικίασης τύπου Airbnb ο κάθε φορολογούμενος.
 
Ήδη, τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού, επεξεργάζονται σχετική απόφαση, η οποία φαίνεται πως βρίσκεται ήδη από το 2016 στα συρτάρια ώσπου να τεθεί σε ισχύ.
 
Στόχος είναι να μπει ένα «φρένο» στις αρνητικές επιπτώσεις των ενοικιάσεων τύπου Airbnb, ο τζίρος των οποίων πλησίασε τα 2 δισ. ευρώ το 2018.
 
Οι περιορισμοί
H διάταξη, όπως έχει αυτή τη στιγμή, προβλέπει πως:
 
Θα απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά αριθμό φορολογικού μητρώου δικαιούχου εισοδήματος
Κανένα ακίνητο δε θα επιτρέπεται να μισθώνεται για πάνω από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος (δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου). Ειδικότερα για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, το αντίστοιχο όριο θα είναι οι 60 ημέρες.
Για να μπορέσει κάποιος ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο για περισσότερες από 90 (ή 60, αντίστοιχα) ημέρες θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το συνολικό εισόδημά του από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας, δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ανά έτος.
Οι σχετικές διατάξεις δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ όμως φαίνεται πως τώρα θα αποτελέσουν την βάση των πρώτων φραγμών στη σχετική δραστηριότητα.
 
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Grant Thornton, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στον δήμο Αθηναίων, η οικονομία διαμοιρασμού (Airbnb, Homeaway, Booking κτλ.) μεγεθύνθηκε κατά 25%, οδηγώντας τις τιμές ενοικίων σε αύξηση κατά 9,3%.
 
Στις συνοικίες υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως το Κουκάκι και το Εμπορικό Τρίγωνο (Ακρόπολη, Μοναστηράκι, Πλάκα κτλ.), τα ενοίκια μακροχρόνιας διάρκειας έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο, κατά 20-25%, ακόμα και 30% σε ορισμένες περιπτώσεις, απόρροια της περιορισμένης προσφοράς.
 
 
in.gr