Αισιοδοξία για άνοδο τιμών στα εξαγώγιμα κηπευτικά της Κρήτης

10:08 π.μ. - Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022
10:11 π.μ. - Παρ, 25/08/2022
Image: Αισιοδοξία για άνοδο τιμών στα εξαγώγιμα  κηπευτικά  της Κρήτης

Ο εξαγωγέας Νίκος Τσουρδίνης μιλά στον Ηχώ 99,8

Την έως τώρα πορεία των εξαγώγιμων αγροτικών κρητικών προϊόντων αναλύει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Νίκος Τσουρδίνης, εξαγωγέας.

Καταρχάς όπως είπε στη βόρεια Ευρώπη οι παραγωγοί με σύγχρονης μορφής θερμοκήπια που χρησιμοποιούν θέρμανση με καύσιμα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, έχουν πάρει την απόφαση να σταματήσουν τις καλλιέργειες τις οποίες δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν λόγω αυξημένου κόστους ενεργειακού. Παρέτειναν λίγο τις καλλιέργειές τους λόγω και του καλού καιρού που επικρατούσε και με ό,τι αποθέματα καυσίμων είχαν προλάβει να προμηθευτούν σε χαμηλές τιμές και από εκεί και πέρα ένας - ένας αποσύρονται.

Οι νότιες χώρες τώρα, όπως η Ισπανία, η Ιταλία η Ελλάδα έχουν ξεκινήσει και προσφέρουν τα προϊόντα τους και με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουμε μια καλή χρονιά για το αγγούρι και το αγγουράκι. Η ντομάτα πάει καλά αν και τα τοματοειδή δέχονται μια πίεση προσφοράς ποσοτήτων και τιμών από την Τουρκία. Επίσης παρουσιάζεται μια κάμψη στη μελιτζάνα κάτι που αναμένεται να αλλάξει το επόμενο διάστημα. Οι ανάγκες για πιπεριά στη βόρεια Ευρώπη καλύπτονται κυρίως από το Μαρόκο.

Ο κ. Τσουρδίνης στάθηκε στη συνέχεια στις δυσκολίες της χρονιάς που εκτός από το ενεργειακό είναι η έλλειψη εργατών γης αλλά και το αυξημένο κόστος όχι μόνο της καλλιέργειας αλλά σε όλα τα στάδια της παραγωγής από την έναρξη της καλλιέργειας μέχρι τη συσκευασία και τη διάθεση των προϊόντων. Τονίζοντας ότι η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα.

Εκείνο που συνέστησε προς τον εμπορικό κόσμο είναι ότι δεν θα πρέπει να γίνει «πλιάτσικο» τους πελάτες της Ευρώπης επειδή βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρχει αυξημένη ζήτηση στα προϊόντα μας. Πρέπει να υπάρχει σύνεση στο πως θα γίνουν οι πωλήσεις για να αφήσουμε μια «γλυκιά γεύση» σε αυτούς.