Αισιοδοξία Σαρρή ότι είμαστε κοντά στο φάρμακο για τον κορωνοϊό

12:02 μ.μ. - Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020
12:04 μ.μ. - Δευ, 27/02/2020
Image: Αισιοδοξία Σαρρή ότι είμαστε κοντά στο φάρμακο για τον κορωνοϊό

Με προσοχή και επαγρύπνηση οι διακοπές μας φέτος, δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο καθηγητής μικροβιολογίας

Για τα τελευταία νέα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού μιλά στον Ηχώ 99,8 ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παναγιώτης Σαρρής , δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη « Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα». Τόνισε ότι ο κορωνοϊός είναι απρόβλεπτος και τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι μια διφασική νόσος. Η Σιγκαπούρη π.χ. είχε ελάχιστους θανάτους με αποτέλεσμα να γίνει άρση των μέτρων. Μετά την άρση και μέσα σε μια μέρα ανακοίνωσε 1000 νέα κρούσματα. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή στις όποιες αποφάσεις, τόνισε.

Σε ότι αφορά στον χώρο της εκπαίδευσης ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα Πανεπιστήμια δεν θα ανοίξουν πριν τον Σεπτέμβρη. Οι μαθητές της Γ Λυκείου θα επιστρέψουν για να δώσουν πανελλήνιες. Προβληματίζει και ανησυχεί το πώς και γιατί θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία εάν τελικά αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης , σημείωσε.

Τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια και η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Μπορεί να έρχεται το καλοκαίρι όμως δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει, ακόμη, τη συμπεριφορά του ιού στο νερό ή τι γίνεται με τις απορροές των βιολογικών που καταλήγουν στη θάλασσα.

Στη συνέχεια είπε ότι άμεσα ξεκινήσει η διενέργεια των τεστ στην Κρήτη με στόχο να διαπιστωθεί η ανοσία στην κοινότητα. Τα άτομα θα επιλεγούν τυχαία και θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλο το νησί.

Σημείωσε ακόμη ότι τα κρεβάτια ΜΕΘ που υπάρχουν στην Κρήτη είναι πολύ λίγα σε σχέση με τον πληθυσμό του νησιού. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα γίνει σε περίπτωση που ο πληθυσμός αυξηθεί το καλοκαίρι λόγω τουρισμού. ‘Έρχεται λοιπόν εδώ να αναδειχθεί και το θέμα του τουρισμού. Ένα σημαντικό ζήτημα γιατί από τη μια αποτελεί πυλώνα της οικονομίας της χώρας μας. Από την άλλη η χώρα μας έχει λίγα κρούσματα και σε ότι μας αφορά , η Κρήτη, είναι σε πολύ καλό επίπεδο οπότε θέλουμε έτσι να κρατηθούμε. Το διαβατήριο υγείας ίσως δεν είναι τόσο αξιόπιστο και ένα ερώτημα είναι ποιος θα επωμιστεί το κόστος για το διαβατήριο υγείας. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και ζητήματα για τον τουρισμό εν μέσω κορωνοϊού, επεσήμανε.

Κλείνοντας τόνισε ότι για τα φάρμακα είναι συγκεχυμένα τα νέα. Ωστόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται καλά νέα για ένα νέο αντιικό φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη μορφή χαπιού το οποίο βρίσκεται σε προκλινικές μελέτες και έδειξε πολύ καλή συμπεριφορά. Τις τελευταίες ημέρες δόθηκε η άδεια για περαιτέρω έρευνες, χρειάζεται βέβαια χρόνος. Γίνεται αγώνας δρόμου και για φάρμακα και για εμβόλιο και τα αποτελέσματα αναμένονται σε βάθος χρόνου, κατέληξε ο κ. Σαρρής.

-