Ακόμη 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Κρήτη

7:44 μ.μ. - Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021
07:01 μ.μ. - Κυρ, 24/44/2021
Image: Ακόμη 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Κρήτη

9 συνολικά έχουν εντοπιστεί στο νησί

Ακόμη 8 κρούσματα του νέου στελέχους του κορωνοϊού ή διαφορετικά της μετάλλαξης του κορωνοϊού, επιβεβαιώθηκαν στο Ηράκλειο.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, είχαν σταλεί 19 «ύποπτα» δείγματα για μετάλλαξη του ιού από το Ιολογικό εργαστήριο της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, για περαιτέρω ανάλυση στο ΙΙΒΕΑΑ της Αθηνάς (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημίας Αθηνών), εκ των οποίων 8 δείγματα βρέθηκαν τελικά θετικά στο νέο στέλεχος του ιού.

Πλέον, στο νησί έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 9 κρούσματα του νέου στελέχους του κορωνοϊού ή διαφορετικά της μετάλλαξης του κορωνοϊού, καθότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μετάλλαξης του κορωνοϊού, «άνηκε» σε μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Ηράκλειο.

Όλα δείχνουν πλέον πως υπάρχει διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, με την διαφορά πως, όπως υπενθυμίζεται, το Ιολογικό εργαστήριο της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης και ένα ακόμα στην Αθήνα, είναι τα μοναδικά που αυτή την ώρα διαθέτουν την τεχνογνωσία για να ανιχνεύσουν την μετάλλαξη στο γονιδίωμα της ακίδας του ιού και κατά συνέπεια να επαληθευτεί αν ένα δείγμα είναι θετικό στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού.

Το αντίστοιχο κέντρο του ΑΠΘ αναμένεται να εισάγει την εν λόγω τεχνολογία μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας εντοπίστηκαν συνολικά 32 κρούσματα του νέου στελέχους του κορωνοϊού, 8 εκ των οποίων στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής και μόνο από τις εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο, η μετάλλαξη αυτή με το στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας, καλύπτεται υγειονομικά από τα υφιστάμενα εμβόλια.

Για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με το νέο στέλεχος του ιού δεν προβλέπονται επιπλέον ημέρες καραντίνας, όμως η καραντίνα λήγει έτσι και αλλιώς με την επίδειξη αρνητικού τεστ στον ιό, ακόμη και αν το αρνητικό αποτέλεσμα έρθει μετά την λήξη της 14ημερης καραντίνας.

Για το θέμα των μεταλλάξεων εξέδωσε ανακοίνωση και ο ΕΟΔΥ, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού μετά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενημερώνει ότι:

Το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κατά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021 ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων. Εξ αυτών, τα 172 δείγματα αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.

Το σύνολο των 172 δειγμάτων που ελέγχθηκαν αναδρομικά προέρχονται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR στις 23/12/2020.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 63 πρόσφατων δειγμάτων (11/1/21-18/1/21), εκ των οποίων 3 δείγματα προέρχονται από Πύλες Εισόδου, 4 δείγματα αφορούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7, 12 δείγματα προέρχονται από την ΥΠΕ Κρήτης και 44 δείγματα από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα:

• 3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.

• 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.

• 8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη.

• 17 δείγματα από την Αθήνα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος.

Το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή Νέα Κρήτη