Αλήθεια ποιοι φοβούνται τα δεκατετράχρονα;

12:24 μ.μ. - Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022
12:10 μ.μ. - Δευ, 10/24/2022
Image: Αλήθεια ποιοι φοβούνται τα δεκατετράχρονα;

Προς αποκατάσταση της αλήθειας

Πριν από μια εβδομάδα τα παιδιά του 3ου Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ Ιεράπετρας έκαναν κατάληψη στα σχολεία τους έχοντας μια σειρά αιτημάτων ( κάμερες στο σχολείο, κτιριακά προβλήματα, κλειδωμένες τουαλέτες και  μέτρα καθαριότητας κλπ).

Αμέσως άρχισε και η απαξίωση των αιτημάτων των παιδιών από όλους εμάς τους μεγάλους και κυρίως από την εκπαιδευτική κοινότητα.

** Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λασιθίου κ. Α. Κατσαγκόλης δήλωσε στον Ηχώ. « Η κατάληψη ως πράξη είναι παράνομη. Από εκεί και πέρα, είναι θετικό ότι δεν γίνονται καταλήψεις για έλλειψη καθηγητών καθώς με το άνοιγμα των σχολείων το 95% των καθηγητών ήταν στα σχολεία. Τα ελάχιστα κενά καλύφθηκαν από αναπληρωτές. Υπάρχουν μεμονωμένες κενές ώρες στον νομό. Ως προς τις κάμερες. Κάμερες στα σχολείο τοποθετούνται μετά από αίτημα των διευθύνσεων των σχολείων σε συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές. Λειτουργούν νόμιμα εκτός των ωρών λειτουργίας των σχολείων , για να προστατέψει τα σχολεία και το ενδεχόμενο δολιοφθορών. Επισκέπτομαι τα σχολεία και μάλιστα πρόσφατα επισκέφθηκα και το 3ο Γυμνάσιο. Κάμερες στις τουαλέτες δεν υπάρχουν, διαβεβαίωσε ο κ. Κατσαγκόλης.

Πρόσθεσε ότι σέβεται την αγωνιστικότητα των παιδιών και τη διάθεσή τους να διεκδικήσουν για το σχολείο και να το κάνουν καλύτερο ωστόσο όμως αυτό που προέχει είναι ο διάλογος, η συζήτηση, με τα συλλογικά όργανα, με τον δήμο, τις σχολικές επιτροπές. Μπορούν να βρουν και άλλους τρόπους να διεκδικήσουν. Ως Διεύθυνση και προσωπικά είμαι ανοιχτός σε διάλογο με τους μαθητές ώστε να συζητήσουμε τα όποια θέματα τους απασχολούν, τόνισε ο κ. Κατσαγκόλης».

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη

** Ο Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου κ. Χ .Ψαρουδακης : «Σε κατάληψη προχώρησαν σήμερα μαθητές του 3 Γυμνασίου Ιεράπετρας οι οποίοι μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για κάμερες μέσα στις τουαλέτες. Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Χ. Ψαρουδάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 αποκλείοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς όπως τόνισε οι τουαλέτες είναι κλειστές για να αποφεύγονται οι άσκοπες επισκέψεις στον συγκεκριμένο χώρο αλλά και για την αποφυγή ζημιών κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν. Βέβαια εάν κάποιο παιδί θέλει να πάει στην τουαλέτα ζητά από το γραφείο το κλειδί. Κλειδί έχει ο ίδιος και η καθαρίστρια και όταν ρωτήθηκαν τα παιδιά γιατί μιλούν για κάμερες, δεν έδωσαν κάποια απάντηση, είπε ο κ. Διευθυντής. Πρόσθεσε ότι άλλα αιτήματα των παιδιών ήταν η έλλειψη καθηγητών κάτι που όπως είπε ο κ. Διευθυντής δεν ισχύει. Το μόνο έλλειμμα ήταν 6 ώρες αγγλικών που καλύφθηκαν σήμερα με αναπληρωτή καθηγητή. Τα παιδιά μιλούν για χαλασμένα καλοριφέρ που επίσης δεν ισχύει γιατί έχουν επιδιορθωθεί. Ακόμη, για έλλειψη ράμπας για ΑμεΑ η οποία υπάρχει από την είσοδο στο ΕΠΑΛ. Τα παιδιά κάνουν ακόμη λόγο για σοβάδες που πέφτουν στις αίθουσες αλλά στις αίθουσες υπάρχει μπετόν και σε κάθε περίπτωση οι όποιες επιδιορθώσεις έπρεπε να γίνουν, έγιναν σε συνεργασία με τη σχολική επιτροπή του δήμου. Επιπλέον μιλούν για απάνθρωπη συμπεριφορά καθηγητών χωρίς όμως να απαντούν κάτι συγκεκριμένο όταν ερωτήθηκαν, ανέφερε ο κ. Διευθυντής».

Aκούστε εδώ τον κ. Διευθυντή και τι απαντά στα αιτήματα των παιδιών

-

**Τοποθετήθηκε και  ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Κώστας Αστροπεκάκης ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν κάμερες στα σχολεία

«Η σχολική επιτροπή του Δήμου είναι κοντά στα σχολεία και τις ανάγκες και όποια προβλήματα παρουσιάζονται, αντιμετωπίζονται σε συνεργασία με τις διευθύνσεις δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος της δημοτικής σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Κώστας Αστροπεκάκης , αντιδήμαρχος με αφορμή την κατάληψη σε σχολεία της πόλης και πιο συγκεκριμένα στο 3ο Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ Ιεράπετρας. Ο κ. Αστροπεκάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των καμερών που θέτουν οι μαθητές και των δυο παραπάνω σχολείων λέγοντας ότι στο ΕΠΑΛ υπάρχουν κάμερες ήδη από πέρυσι μετά από αίτημα της Διεύθυνσης του σχολείου το οποίο εγκρίθηκε από τη σχολική επιτροπή. Οι κάμερες έχουν εγκατασταθεί νόμιμα και λειτουργούν σε ώρες εκτός λειτουργίας του σχολείου, όπως προβλέπεται και αυτό το γνωρίζουν και οι καθηγητές και η διεύθυνση και οι μαθητές. Η τοποθέτησή τους είχε κριθεί αναγκαία για την αποφυγή δολιοφθορών. Ως προς το 3ο Γυμνάσιο ο κ. Αστροπεκάκης σημείωσε οτι δεν έχουν τοποθετηθεί κάμερες και δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα από τη Διεύθυνση του Σχολείου για κάτι τέτοιο. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν τοποθετηθεί κάμερες εντός των τουαλετών. Πάντως υπάρχουν δυο ακόμα σχολεία που έχουν αιτηθεί να τοποθετηθούν κάμερες, σημείωσε. Τώρα για τα υπόλοιπα αιτήματα των παιδιών, όπως καλοριφέρ που δεν λειτουργούν , σοβάδες που πέφτουν κ.α., σημείωσε ότι τα καλοριφέρ έχουν επισκευαστεί και θα γίνει συντήρηση στον λέβητα όπως και στα κλιματιστικά. Τα όποια προβλήματα με σοβάδες έχουν αποκατασταθεί, σημείωσε μεταξύ άλλων». Ακούστε εδώ τον κ. Αστροπεκάκη.

Την δεύτερη μέρα της κατάληψης τα παιδιά του 3ου γυμνασίου ήρθαν στο στούντιο του Ηχω για να επικοινωνήσουν τα αιτήματά τους .Οι τοποθετήσεις και οι περιγραφές τους, μας άφησαν άφωνους. Τα παιδιά περιέγραψαν τα προβλήματα τους εμπεριστατωμένα, με επιχειρήματα, κάνοντας λόγο για μισογυνισμό, ρατσιστικές συμπεριφορές, εξέφρασαν απορίες του τύπου αφού οι κάμερες δουλεύουν μόνο βράδυ τότε πως ακούει και μας μεταφέρει διαλόγους μας ο διευθυντής; Γιατί πρέπει να ζητάω το κλειδί και να υπογράφω στη λίστα για να πάω τουαλέτα;

Ακούστε τον κ. Αστροπεκάκη

-

** «Απίστευτα τα όσα καταγγέλλουν μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας για καταστάσεις που φαίνεται να επικρατούν στο σχολείο που οδήγησαν τα παιδιά να προχωρήσουν σε κατάληψη. Μαθητές βρέθηκαν στο στούντιο του Ηχώ 99,8 κάνοντας λόγο για απαράδεκτες συμπεριφορές εκπαιδευτικών και του διευθυντή. Μίλησαν για την ψυχολογική πίεση που δέχονται ότι παρακολουθούνται από κάμερες, τις οποίες ωστόσο όπως είπαν τα παιδιά δεν έχουν αντιληφθεί. Υποστήριξαν ωστόσο ότι το σχολείο έστειλε βίντεο σε γονείς ότι το παιδί τους καπνίζει στις τουαλέτες. Τα παιδιά εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση με τις τουαλέτες που είναι κλειστές και πρέπει κάθε παιδί που θέλει να πάει στην τουαλέτα, να ζητά το κλειδί από το γραφείο των καθηγητών ή την καθαρίστρια ή από το παιδί που μπήκε τελευταίο στην τουαλέτα. Μάλιστα καλούνται να γράψουν το όνομά τους σε ένα χαρτί όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα. Επίσης οι τουαλέτες δεν έχουν σαπούνι, οι βρύσες υπολειτουργούν. Εκτός των παραπάνω δέχονται ρατσιστικές συμπεριφορές, αρνητικά σχόλια για το ντύσιμο τους ακόμα και επιπλήξεις όταν σε μια εκδήλωση έβαλαν ένα αλβανικό τραγούδι. Ακόμα και ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός που επισκέπτεται το σχολείο δεν τηρεί εχεμύθεια. Οι μαθητές έκαναν ακόμα αναφορά στα κτιριακά προβλήματα του σχολείου με περιπτώσεις σοβάδων που έχουν αποκολληθεί, υγρασία, μούχλα και ρωγμές στους τοίχους, για πόρτες στις τουαλέτες που δεν κλείνουν καλά. καλοριφέρ που τρέχουν νερά, κουρτινόξυλα που πέφτουν κ.α.

Ακούστε τα παιδιά

-

** Πάμε και στο ΕΠΑΛ και τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του 15μελους. «Ο μαθητής, πρόεδρος του 15μελούς μίλησε στον Ηχώ 99,8 μεταφέροντας τα αιτήματά τους. Όπως είπε, στο σχολείο υπάρχουν κάμερες στο προαύλιο και παρά το ότι τους λένε από τη διεύθυνση ότι οι κάμερες λειτουργούν από τις 11 το βράδυ μέχρι το πρωί, τα παιδιά τις βλέπουν ανοιχτές και κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Μάλιστα οι συγκεκριμένες κάμερες έχουν και ήχο.

Τα παιδιά διαμαρτύρονται για θέματα υγιεινής στις τουαλέτες και όχι μόνο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα και χαρτί υγείας να υπάρχει, δεν υπάρχει καλαθάκι. Και γενικότερα στο σχολείο δεν υπάρχει επαρκή καθαριότητα και έχουν γεμίσει, λίγδα. Υπάρχει καθαρίστρια αλλά δεν φτάνει. Όσο για το κτίριο είναι ασυντήρητο, τα προβλήματα πολλά και ποικίλα, υπάρχουν σκουριασμένα κάγκελα, σοβάδες, ρωγμές, δεν υπάρχουν φώτα, ένα κτίριο ερείπιο. Ακόμα και η προσπάθεια των παιδιών να βάψουν το σχολείο έπεσε στο κενό. Μέσα σε όλα οι μαθητές έρχονται αντιμέτωπα με απαράδεκτες συμπεριφορές από πλευράς των καθηγητών και της διεύθυνσης».

-

Για του λόγου το αληθές τα παιδιά του ΕΠΑΛ μας έστειλαν φωτογραφίες

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews

** Απάντηση για τα κτιριακά προβλήματα έδωσε η αντιδήμαρχος κα Χ. Χατζημαρκάκη

« Όπως είπε, ειδικά για το επίμαχο θέμα που είναι οι κάμερες για τις οποίες υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τα παιδιά, οι κάμερες τοποθετούνται σε σχολεία κατόπιν αιτήματος από την εκάστοτε σχολική μονάδα προς τις δημοτικές σχολικές επιτροπές. Οι κάμερες λειτουργούν σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία και την ευθύνη για τη λειτουργία τους έχει η εταιρία που έχει αναλάβει. Οι κάμερες τοποθετούνται μόνο σε αύλειους χώρους και λειτουργούν ώρες που τα σχολεία είναι κλειστά. Από εκεί και πέρα ως προς την εγκατάσταση κάμερας σε τουαλέτα σχολείου, όπως ειπώθηκε χθες σε εκπομπή του Ηχώ 99,8 από μαθητές , είναι κάτι που η αντιδήμαρχος απέκλεισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να παρέμβει η δικαιοσύνη και εάν υπάρχει κάποιο βίντεο από τουαλέτες σχολείου, όποιος γνωρίζει κάτι να το καταγγείλει ώστε να μην αιωρούνται φήμες που μόνο καλό δεν κάνουν. Τόνισε ακόμη ότι είναι στη διάθεση των μαθητών για διάλογο ώστε τα όποια προβλήματα να αντιμετωπίζονται. Μάλιστα όπως είπε επισκέφθηκαν μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Αστροπεκάκη το σχολείο και πρόσθεσε ότι εργασίες συντήρησης σε σχολεία είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο».

-

** Επίσης στον Ηχώ  μίλησε ο κ. Μ. Μαλλιωτάκης, πατέρας μαθητή - προέδρου 15 μελους ΕΠΑΛ Ιεράπετρας." Για τα όσα συμβαίνουν στο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας και τους λόγους που οδήγησαν τα παιδιά σε κατάληψη αλλά και την προσωπική επίθεση που δέχθηκε ο πρόεδρος του 15μελούς, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο πατέρας του μαθητή κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης. Τα παιδιά, είπε, λένε την αλήθεια κατάματα και δίνουν μαθήματα στάσης και ηθικής. Δεν είναι ζώα, δεν είναι πρόβατα. Είναι αυτόνομοι άνθρωποι δε καθοδηγούνται. Αναζητούν τρόπους να επιβιώσουν στην κοινωνία που ζούμε. Τα παιδιά διεκδικούν καλύτερες συνθήκες στα σχολεία για αυτό και αντιδρούν. Ο ρόλος της Διοίκησης του Συλλόγου Γονέων ποιος ήταν μέσα σε όλο αυτό. Κατηγόρησαν ένα παιδί. Θα έπρεπε να προσέχουν τους χαρακτηρισμούς τους απέναντι στα παιδιά. Γιατί ήταν άδικο από τη μία και κακό από την άλλη, τα όσα ακούστηκαν. Ποια ήταν η στάση της διοίκησης του Συλλόγου. Τα παιδιά μάχονταν. Βοήθησαν οι γονείς να επικρατήσει η ηρεμία και ο διάλογος; Είδαν τα πραγματικά προβλήματα, τις σκουριές, τα χαλασμένα ταβάνια, τις ρωγμές στους τοίχους, τα σπασμένα τζάμια, ακόμη και ότι δεν υπάρχει χαρτί υγείας ή καλαθάκια, κ.α. . θα μείνω στην κουβέντα του προέδρου του 15μελούς, μακάρι να είμαστε η αιτία για να αλλάξουν κάποια πράγματα, είπε ο πατέρας.

-

** Ακόμη, μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κα Χριστίνα Πιτοπουλάκη λέγοντας ότι ως Σύλλογος πέρυσι, είχαν συμφωνήσει στην τοποθέτηση καμερών ώστε να προστατέψουν το σχολείο. Οι κάμερες λειτουργούν από τις 11 το βράδυ εως τις 8 το πρωί. Δεν θα δέχονταν σε καμία περίπτωση να παρακολουθούνται τα παιδιά την ώρα του σχολείου, εξήγησε μεταξύ άλλων.

-

Μετά από αυτές τις τοποθετήσεις άρχισαν και οι επιθέσεις αρχικά στα παιδιά …« είναι αλήτες μωρέ, έλα τώρα πιστεύεις όλα όσα είπαν, μικρά είναι κάνουν κατάληψη για να χάσουν μάθημα» κλπ

Στη συνέχεια οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν στο μέσο που τα φιλοξένησε με βαρύγδουπες ανακοινώσεις από τους εκπαιδευτικούς της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας για πατρονάρισμα των παιδιών από τους δημοσιογράφους του Ηχώ Σειρά είχε η ΕΛΜΕ Λασιθίου . Και τέλος οι εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου.

Η ΕΛΜΕ μάλιστα όπως και οι καθηγητές του 3ου γυμνασίου δεν έστειλαν ανακοίνωση στο μέσο που φιλοξένησε τα παιδιά για να μας «τιμωρήσει» που τολμήσαμε και ακούσαμε τα παράπονα -καταγγελίες των παιδιών Μάλιστα όταν ψάξαμε το τηλέφωνο του προέδρου στα γραφεία τις διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο. η γραμματεία μας σύνδεσε αμέσως. Ο πρόεδρος μάλιστα δήλωσε ότι ως ΕΛΜΕ μας αποκλείουν από τις ανακοινώσεις του. Δεν σκέφτηκαν όμως ότι αποκλείοντας ένα μέσο αποκλείουν ταυτόχρονα , τους ακροατές και αναγνώστες του.

Παραθέτουμε τις ανακοινώσεις που δημοσιεύθηκαν ( με χαρά) σε άλλα ΜΜΕ

ΕΛΜΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Τοποθέτηση της ΕΛΜΕ Λασιθίου για τις ανυπόστατες και ψευδείς κατηγορίες που ακούστηκαν από συγκεκριμένα άτομα και σε συγκεκριμένα ΜΜΕ για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς των υπό κατάληψη σχολείων (ΕΠΑ.Λ. και 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας):

Οι συνάδελφοι/ισσες εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια δέχονται κατά κύματα την διαρκή υποβάθμιση και απαξίωση του λειτουργήματός τους. Οι στρατιές των αναπληρωτών, η μισθολογική καθίζηση, οι διαρκώς αυξανόμενες εργασιακές απαιτήσεις που υπερβαίνουν τον ήδη φορτωμένο εργασιακό μας ωράριο, η ανάθεση πολλαπλών καθηκόντων και ρόλων έξω από το αμιγώς εκπαιδευτικό, ιδίως εν μέσω της πανδημίας, το υψηλότατο κόστος ζωής, όλα, μα όλα αποδεικνύουν πως στην σημερινή εποχή η δουλειά ενός ενσυνείδητου εκπαιδευτικού που προσπαθεί να προάγει τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και την αληθινή καλλιέργεια στους μαθητές είναι μια δουλειά σχεδόν ηρωική.

Καταδικάζουμε κάθε απόπειρα αμαύρωσης, σπίλωσης και καταρράκωσης συναδέλφων, βασισμένη σε ανύπαρκτες και ανυπόστατες κατηγορίες πράγμα που μας βρίσκει όλους και όλες απέναντι με όλους τους τρόπους. Εκφράζουμε την ριζική και απόλυτη εναντίωσή μας απέναντι σε οποιονδήποτε στοχοποιεί συναδέλφους για πράγματα που είτε γιγαντώνονται εκ του πονηρού είτε δεν έχουν συμβεί καν.

Ως ΕΛΜΕ Λασιθίου τονίζουμε πως τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά βρίσκονται στην ίδια όχθη με εμάς. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς βιώνουν και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες τεράστιες δυσκολίες. Θεωρούμε την ενότητα των εργαζόμενων ενηλίκων και των ανήλικων μαθητών ως μια δύναμη που θα μπορέσει να κατευθύνει την κοινωνία συνολικά μπροστά προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Για αυτό το λόγο κάθε προσπάθεια πυροδότησης διχόνοιας και διάσπασης αυτής της ενότητας θα έχει μονάχα αρνητικά αποτελέσματα.

Όλα όσα τα τελευταία 24ωρα ακούστηκαν από διάφορα ΜΜΕ για συναδέλφους συγκεκριμένων σχολείων της Ιεράπετρας που τελούσαν υπό κατάληψη, αποτελούν ντροπή για όσους τα μεθόδευσαν.

Στεκόμαστε στο πλευρό των Συλλόγων Διδασκόντων των δυο σχολείων που προσπαθούν να υπερασπιστούν την τιμή, την αξιοπρέπεια και το εκπαιδευτικό έργο των συναδέλφων. Ως εκπαιδευτικοί αρνούμαστε να ακολουθήσουμε την μέθοδο της λάσπης και της ανθρωποφαγίας. Ο δρόμος που ακολουθούμε και που οφείλουμε να διδάξουμε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας είναι ο δρόμος των επιχειρημάτων, της λογικής και του διαλόγου. Και αυτό κάνουμε κάθε μέρα, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Στον πόλεμο της λάσπης, τον πιο ύπουλο από όλους τους πολέμους, η σιωπή ως απάντηση φανερώνει την ύψιστη περιφρόνηση. Όταν όμως ο πόλεμος αυτός θίγει όχι μόνο πρόσωπα αλλά και θεσμούς ιερούς και καταξιωμένους μέσα στο χρόνο με κόπο και ιδρώτα ∙ τότε είναι χρέος μια περήφανη και λακωνική απάντηση, όχι στα πλαίσια μιας στείρας αντεκδίκησης αλλά στο όνομα της αποκατάστασης της πραγματικής και όχι μιας εθελοτυφλούσας δικαιοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα: τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκε κατάληψη στο 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας από μια ισχνή μειοψηφία μαθητών – οι οποίοι δεν ήταν καν εκλεγμένοι εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας και εκπροσωπούσαν μόνο τον εαυτό τους – με εθιμικού δικαίου αιτήματα και σε καμία περίπτωση ταυτιζόμενα με τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους παρεμποδίστηκε για πολλοστή φορά η εκπαιδευτική διαδικασία. Στο παρασκήνιο λοιπόν και κάτω από την αιγίδα μιας δήθεν αμερόληπτης και καλοπροαίρετης δημοσιογραφικής έρευνας διαστρεβλώθηκαν αλήθειες, σπιλώθηκαν πρόσωπα, εκτοξεύτηκαν αναθεματισμοί. Και το χειρότερο: απαξιώθηκε και καταβαραθρώθηκε ο ρόλος του εκπαιδευτικού που παραδόθηκε βορά σε μια ανθρωποφαγική αντίληψη, καθρέπτη άλλωστε της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Κανείς μας δεν εξαιρέθηκε. Και τι δεν ακούσαμε ! ! ! Για σοβάδες που πέφτουν χωρίς να υπάρχουν, για ύδρευση σε βρύσες με βούρκο, για παρακολουθήσεις και βιντεοσκοπήσεις με κρυφές κάμερες – άκουσον , άκουσον – στις τουαλέτες!

ΟΧΙ ! Στο 3ο Γυμνάσιο δεν υπάρχουν κάμερες και μάλιστα στις τουαλέτες.

ΟΧΙ ! Ο Διευθυντής δεν βρίσκεται μπροστά σε οθόνες καταγράφοντας και παρακολουθώντας τους μαθητές.

Όχι! Το 3ο Γυμνάσιο δε βιντεοσκοπεί μαθητές και δεν στέλνει τα βίντεο στους γονείς τους.

Όχι! Στο 3ο Γυμνάσιο δεν διαρρέουν προσωπικά δεδομένα μαθητών από την Ψυχολόγο και την Κοινωνική Λειτουργό του σχολείου ∙ τουναντίον τηρείται ευλαβικά το απόρρητο σύμφωνα με τη δέουσα νομοθεσία, αφού όλα τα δεδομένα τα επεξεργάζεται η ενδοσχολική Διεπιστημονική Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο Διευθυντής. Το επαγγελματικό απόρρητο αίρεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο (σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας) με γνώμονα την ψυχική και σωματική υγεία των μαθητών, ενώ η κοινοποίηση γίνεται μόνο σε αρμόδια πρόσωπα (γονείς και κηδεμόνες) ή φορείς.

Όχι! Το 3ο Γυμνάσιο δεν υιοθετεί ρατσιστικές και σεξιστικές πρακτικές.

Έγινε λόγος για απάνθρωπες συμπεριφορές χωρίς βέβαια κανείς από τους παραχαράχτες της αλήθειας να γνωρίζει ή να θέλει να καταλάβει ποιο είναι το όριο που χωρίζει την αυστηρότητα από την κακία και

πολύ περισσότερο από την απανθρωπιά. Και ο κατάλογος της άδικης σπίλωσης συνεχίζεται: η απλή επίκληση της ποιότητας της αισθητικής χαρακτηρίστηκε ρατσισμός, οι συστάσεις για αξιοπρεπή ένδυση στον χώρο του σχολείου βαπτίστηκε σεξισμός και μισογυνισμός.

Τον ρόλο του αλάνθαστου δεν τον διεκδικεί κανένας υπεύθυνος και σώφρων νους. Τα λάθη και οι αδυναμίες είναι αιώνιο κτήμα του ανθρώπου.

Όμως δυστυχώς στην περίπτωσή μας κάποιοι ταλαντώνουν τον ζυγό με κατεύθυνση μόνο προς το βάραθρο και μάλιστα με το στόμα ανήλικων παιδιών κρυμμένων πίσω από μια παράνομη, το τονίζουμε, ανωνυμία. Την ανωνυμία αυτή εμείς οι δάσκαλοί τους, τη σεβόμαστε έμπρακτα όταν σε γιορτές και εκδηλώσεις φροντίζουμε με μεγάλη προσοχή στις φωτογραφίσεις και βιντεοσκοπήσεις να μην θιγούν προσωπικά δεδομένα.

Επιπλέον το ραδιοφωνικό μέσο δεν ενημέρωσε το διευθυντή , ως όφειλε, ότι η συνέντευξη που παραχώρησε θα αναρτηθεί σε διαδικτυακό χώρο (youtube), με συνέπεια να παραδοθεί το σχολείο βορά σε ανώνυμα και κακεντρεχή σχόλια χωρίς τη δυνατότητα άμεσης ανταπάντησης. Και το χειρότερο : έκανε προτροπή ανώνυμου σχολιασμού. Υπήρχε άραγε η γραπτή έγκριση των γονέων των παιδιών -όπως ορίζει ο νόμος – τα οποία βγήκαν στο ραδιοφωνικό αέρα αμέσως μετά από μια αυθόρμητη μαθητική πορεία; Αυτό κι αν είναι ποινικό αδίκημα! Και ακόμα πώς οι απαντήσεις των μαθητών τεχνηέντως οδήγησαν σε καθορισμένα εκ των προτέρων συμπεράσματα; Είναι άραγε αυτό άσκηση δημοσιογραφίας ;

Συνοψίζοντας: ο ηθικός αυτουργός ενός αδικήματος πολλές φορές έχει μεγαλύτερη ευθύνη από τον φυσικό αυτουργό. Και στην περίπτωσή μας κάποιοι με το μικρόφωνο τορπιλίζουν το εκπαιδευτικό οικοδόμημα με έπαθλο μια ανήθικη και επαίσχυντη ακροαματικότητα. Και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το «Ιράν» με το οποίο προσομοιάζουν το σχολείο γεννιέται όταν το σχολείο είναι κλειστό. Και το «καθεστώς» για το οποίο κόπτονται δεν είναι η εκπαιδευτική διαδικασία αλλά η αλαζονεία που αγγίζει την ύβρη και η αίσθηση της βεβαιότητας ότι μπορούν να ποδηγετούν και να κατευθύνουν τα πάντα. Το λειτούργημά μας δεν υπηρετεί καθεστώτα.

Τα καθεστώτα καταπιέζουν και τυραννούν τους λαούς προσπαθώντας να τους μετατρέψουν σε ανδρείκελα και υπηρέτες. Τα σχολεία είναι ασπίδα απέναντι σε κάθε είδους ολοκληρωτισμό γιατί παράγουν πολίτες. Και οι απαξιωμένοι, κατασυκοφαντημένοι και παρεξηγημένοι δάσκαλοι δίνουν αυτόν τον άνισο αγώνα έχοντας στα χέρια τους μόνο ένα ταπεινό, αλλά ανίκητο όπλο, τη συνείδησή τους…

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Η θέση του Ηχώ σε όλα τα παραπάνω

Η θέση του Ηχώ σε όλα τα παραπάνω είναι ότι αποκλεισμός των παιδιών από τα μέσα ενημέρωσης καθώς και ο στοχευμένος αποκλεισμός αποστολής των δελτίων τύπου σε μέσα ενημέρωσης οδηγεί σε αδιέξοδα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η σχολική κοινότητα είναι κουρασμένη μετά από δυο χρόνια πανδημίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κλείνουμε τα αυτιά μας στις φωνές των παιδιών, φωνές αγωνίας αλλά και φωνές για αγώνα για ένα καλύτερο σχολείο. Αν κάποιοι θέλουν να εθελοτυφλούν και δεν θέλουν να αναζητήσουν τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την κραυγή των παιδιών, τότε θα συνεχίσουμε να βλέπουμε φαινόμενα κοινωνικής σήψης.

ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ