ΑΜΚΑ: Νέα εγκύκλιο για τους υπηκόους ξένων χωρών ετοιμάζει η κυβέρνηση - Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι

9:06 π.μ. - Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019
09:07 π.μ. - Δευ, 15/06/2019
Image: ΑΜΚΑ: Νέα εγκύκλιο για τους υπηκόους ξένων χωρών ετοιμάζει η κυβέρνηση - Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι

Αλλαγές θα υπάρξουν σε λίγες μέρες στη απόδοση του ΑΜΚΑ καθώς ο Γιάννης Βρούτσης θα εκδώσει νέα εγκύκλιο

Επιδόματα, υγειονομική περίθαλψη στα νοσοκομεία, φάρμακα υψηλού κόστους μπορούσαν να απολαμβάνουν οι ξένοι υπήκοοι, χωρών εκτός ΕΕ με την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας να τους αποδώσει ΑΜΚΑ μόνο με μια απλή βεβαίωση στο ΚΕΠ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ζημιώνοντας φυσικά με υπέρογκα ποσά το ασφαλιστικό μας σύστημα. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ο οποίος κατηγορήθηκε από πολλούς για την ανάκληση αυτής της εγκυκλίου τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγάλει σχετική εγκύκλιο η οποία θα ρυθμίζει το θέμα με αδιαφανείς διαδικασίες.
 
Πώς χρησιμοποίησαν τα ΑΜΚΑ
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News ο νέος πρόεδρος που τοποθετήθηκε στον ΕΦΚΑ και στην ΗΔΙΚΑ αναμένεται να ελέγξει όλα τα ΑΜΚΑ που δόθηκαν, πώς χρησιμοποιήθηκαν και τι ζημιά προκλήθηκε στο ασφαλιστικό μας σύστημα. 
Οι καταγγελίες για την αθρόα χορήγηση είναι πολλές καθώς πέρα από τα ψεύτικα επιδόματα που ελάμβαναν, φαίνεται ότι έπαιρναν ΑΜΚΑ και έρχονταν στην Ελλάδα για γεννήσεις και χειρουργικές επεμβάσεις ενώ στοιχεία που μελετούν στο Υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι έπαιρναν φάρμακα και συγκεκριμένα φάρμακα υψηλού κόστους τόσο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όσο και από τα νοσοκομεία. Το υπουργείο Εργασίας θα ελέγξει λοιπόν τα ΑΜΚΑ αυτά για να διαπιστωθεί αν τα φάρμακα ήταν για λογαριασμό του ασφαλισμένου ή ήταν για να διοχετευθούν στην αγορά με άλλους σκοπούς.
 
Η επίμαχη εγκύκλιος
 
Η εγκύκλιος που αποσύρθηκε όριζε ότι για την ευχερέστερη εξυπηρέτηση των ξένων υπηκόων, διευκρινίζονται επιπλέον τα εξής:
 
Α) Για τους πολίτες κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαιτούνται περαιτέρω αποδεικτικά έγγραφα αλλά αρκεί η επίδειξη της ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους.
 
Β) Για τους πολίτες τρίτων χωρών των πρέπει να επιδεικνύεται και:
-ο τίτλος άδειας διαμονής ή 
-η βεβαίωση κατάθεσης για άδεια διαμονής (είτε η λεγόμενη «μπλε βεβαίωση» είτε η απλή λευκή βεβαίωση όσον αφορά την κατηγορία της άδειας για εξαιρετικούς λόγους).
 
Γ) Για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας αρκεί ο τίτλος άδειας διαμονής και για τους αιτούντες διεθνή προστασία το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία.
 
Σε περίπτωση απογραφής μέσω εκπροσώπου, απαιτείται επιπλέον η ταυτότητα ή το διαβατήριο ή το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του εκπροσώπου και επιπλέον υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) ότι εκπροσωπεί τον ενδιαφερόμενο.
 
Εάν ο εκπρόσωπος εκπροσωπεί περισσότερα του ενός πρόσωπα δεν χρειάζεται ξεχωριστή υπεύθυνη δήλωσή του για κάθε εκπροσωπούμενο αλλά αρκεί μία δήλωση που αναφέρει τα ονόματα όλων.
 
Τα προσκομιζόμενα έγγραφα για την απόδοση ΑΜΚΑ, πρέπει να είναι τα πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα αυτών. Τα παραπάνω δικαιολογητικά δεν κατατίθενται στα ΚΕΠ ούτε στα γραφεία ΑΜΚΑ, απλώς επιδεικνύονται, πλην της υπεύθυνης δήλωσης του εκπροσώπου.
 
Να σημειωθεί ότι ο ΑΜΚΑ είναι απαραίτητος για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί αλλά και να ασφαλιστεί στη χώρα μας, αρκεί βέβαια να βρίσκεται νόμιμα σε αυτή.
 
 
dikaiologitika.gr