Αναβρασμός για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών

8:53 π.μ. - Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2017
08:12 π.μ. - Σάβ, 09/53/2017
Image: Αναβρασμός για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών

Σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ ανέρχονται τα κόκκινα δάνεια του αγροτικού κόσμου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δουλεύει εντατικά προκειμένου να απλώσει «ομπρέλα προστασίας»

Και «να μην απαξιωθεί και πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί» η περιουσία που έχει σχέση με την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας.
 
Παράλληλα όμως και να μη θανατωθεί κανένα κομμάτι του πρωτογενούς τομέα, επισήμανε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου.
 
«Ας κάνει πράξη η κυβέρνηση τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών και των συνεταιριστικών οργανώσεων, επιτέλους, αλλά με βάση το νόμο Καραμανλή του 2004», λένε οι αγροτοσυνδικαλιστές και συνεταιριστές των αγροτών, εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ρύθμιση που δε θα βοηθήσει τους υπερχρεωμένους αγροτοκτηνοτρόφους!
 
Αναλυτικότερα, ο Βαγγέλης Αποστόλου εξήγησε πως λογική του υπουργείου είναι ότι οι υπερχρεωμένες μονάδες που κρίνονται βιώσιμες θα πρέπει να συνεχίζουν τη λειτουργία τους παραμένοντας στους σημερινούς ιδιοκτήτες, με μια ρύθμιση, ή περνώντας σε τρίτους που ενδιαφέρονται για την ίδια χρήση έναντι μισθώματος, σε περίπτωση που οι νυν ιδιοκτήτες δεν μπορούν ή δε θέλουν.
 
«Σε αυτήν τη διαδικασία, μεταξύ του ειδικού εκκαθαριστή και των ενδιαφερόμενων αγροτών, θα μπορούσε να μεσολαβήσει το υπουργείο», σημειώνει ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι οι «αστικές υποθήκες, όπου υπάρχουν, είναι θέμα του διαχειριστή και εμείς δεν επεμβαίνουμε». Σε αυτό το πλαίσιο, πεποίθηση του κ. Αποστόλου αποτελεί ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, «σε συνεργασία με τον εκκαθαριστή, την Τράπεζα της Ελλάδος και τα οικονομικά υπουργεία, θα έχουμε καταλήξει σε πρόταση».
 
«Πάνε να μας τρελάνουν...»
 
Σκληρή γλώσσα για τις νέες δηλώσεις Αποστόλου χρησιμοποίησε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης.
 
«Τι μας λένε και μας λένε... Ας εφαρμόσουν το νόμο του Καραμανλή, που έλεγε ότι με το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου ο δανειολήπτης έχει εξοφλήσει, και ας τα αφήσουν όλα τα υπόλοιπα που μας λένε τόσο καιρό», λέει χαρακτηριστικά ο συνεταιριστής στην εφημερίδα μας.
 
«Υπάρχει πλέον κάποιος άνθρωπος που μπορεί να πείθεται από τα λόγια του πρωθυπουργού και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης; Θα μας τρελάνουν στο τέλος; Με το καλό να έρθουν αυτά που λέει ο Αποστόλου. Αλλά την ίδια ώρα που τα λέει, γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι από την πρώην ΑΤΕ ασκούνται τρομερές πιέσεις στους καταχρεωμένους αγρότες και κτηνοτρόφους προκειμένου να πληρώσουν. Τους ζητούν χρήματα που δεν μπορούν να δώσουν, για δάνεια που το κεφάλαιο έχει πληρωθεί τρεις και τέσσερις φορές πάνω. Και το υπουργείο αρκείται να λέει "θα κάνουμε", "θα δούμε"... Εμείς τα έχουμε βάλει τα θέματα. Τα έχουμε ξαναβάλει ένα εκατομμύριο φορές. Ήταν μαζί μας όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Είχαμε δίκιο τότε. Αλλά σήμερα δεν υλοποιούν αυτά που τότε μας υπόσχονταν...».
 
Στο σημείο αυτό ο κ. Στρατάκης ξεκαθαρίζει ότι «δε λέμε να χαριστούν τα δάνεια. Μπορεί όμως να γίνει διαγραφή ενός μέρους των χρεών, όπως έχει γίνει και σε άλλες κοινωνικές τάξεις και σε άλλες επιχειρήσεις στη χώρα μας, που πραγματικά χρωστούν τα δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων, και την ίδια ώρα λένε όλοι "να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της αγροτικής οικονομίας". Δεν μπορεί να ξαναπάρει μπρος η μηχανή όταν της έχεις αφαιρέσει από μέσα τα γρανάζια...».
 
Διώξεις συνεταιριστών
 
Την ίδια ώρα, πολιτική και νομοθετική παρέμβαση στην κυβέρνηση θα κάνει ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ) για να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος συνεταιριστών σε συνεταιριστικές οργανώσεις στις οποίες ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκκαθαρίσεις. Αυτό αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΕΒΟΛ, παρουσία του προέδρου της Αλέξανδρου Κοντού, του αντιπροέδρου του ΣΑΣΟΕΕ, του προέδρου της ΕΒΟΛ, Νίκου Πρίντζου, και εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα.
 
Ο κ. Πρίντζος ανέφερε ότι θα ληφθούν αποφάσεις και θα αναδειχθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν οδηγηθεί συνεταιριστικές οργανώσεις. «Δεν έχουν τέλος οι δικαστικές διώξεις, οι ποινές, η δέσμευση προσωπικών λογαριασμών κ.ά. Η Πολιτεία θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να δώσει λύση στο θέμα», επισήμανε μεταξύ άλλων.
 
Ο κ. Κοντός τόνισε ότι είναι άδικο να διώκονται άνθρωποι που δεν έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται, γιατί, όπως εξήγησε, «στις περισσότερες οργανώσεις έγιναν διαχειριστικοί έλεγχοι, δε βρέθηκε τίποτα μεμπτό για τους ανθρώπους αυτούς, αλλά ωστόσο διώκονται με ποινές 50-60 χρόνων κάθειρξη.
 
Θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση γι' αυτό το θέμα. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν καλύπτουμε κανέναν που έχει βάλει "το δάχτυλο στο μέλι". Όμως αθώοι άνθρωποι δεν μπορούν να συνεχίζουν να διώκονται. Ζητούμε από την Πολιτεία να προχωρήσει σε ρύθμιση, έτσι ώστε, όσο διαρκεί η εκκαθάριση και μετά, αυτοί που αποδεδειγμένα δεν έχουν προβεί σε πράξεις που να έχουν θίξει την περιουσία των οργανώσεων να σταματήσουν να διώκονται».
 
Στη σύσκεψη, που συμμετείχε και η νομική υπηρεσία της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης, προετοιμάστηκε ένα σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που θα δοθεί στην κυβέρνηση.
 
 
Πηγή: neakriti.gr