Αναβρασμός στην αγορά για το Κυριακάτικο άνοιγμα

10:26 π.μ. - Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017
10:06 π.μ. - Δευ, 05/26/2017
Image: Αναβρασμός στην αγορά για το Κυριακάτικο άνοιγμα

Νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ετοιμάζουν οι μικρομεσαίοι έμποροι σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση για το κυριακάτικο άνοιγμα των επιχειρήσεων 32 Κυριακές το χρόνο

Ταυτόχρονα όμως θα προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης, ενώ προγραμματίζουν και απεργιακές κινητοποιήσεις.
 
Όπως έχουμε ήδη γράψει, προγραμματίζουν απεργία στο χώρο του εμπορίου, μέσα από κοινό πλαίσιο δράσης τους, η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για αύριο Κυριακή 7 Μαΐου. Σε επίπεδο Κρήτης, μάλιστα, έχει ξεσηκωθεί το σύνολο των φορέων των μικρομεσαίων εμπόρων και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους.
 
Την κατηγορηματική τους αντίθεση σε οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Πέρα από την αυριανή απεργία, προειδοποίησαν ότι για κάθε Κυριακή που θα θεσμοθετεί η κυβέρνηση, θα κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα μία Κυριακή από τις ήδη 8 θεσμοθετημένες. ‬
 
Τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς κατήγγειλαν ότι η ‬επαναφορά του ζητήματος της Κυριακής είναι πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού, με τους δανειστές στην πραγματικότητα να διαμεσολαβούν το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls.
 
Οι έμποροι, οι μικρομεσαίοι και οι εμποροϋπάλληλοι ζητούν να τοποθετηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα και να παρουσιαστεί το ξεκάθαρο σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι αύριο Κυριακή 7 Μαΐου, ενώ ζήτησαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον πρωθυπουργό. ‬
 
 
Καταπάτηση
 
«Για ένα 30% των εργαζομένων στο εμπόριο υπάρχει ήδη καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων», είπε στη συνέντευξη ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων (ΟΥΙΕ) Παναγιώτης Κυριακούλας και υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για γενική απελευθέρωση, αλλά για μια φωτογραφική διάταξη που αφορά πέντε-δέκα εμπορικά κέντρα - και όσα θα ακόμη θα δημιουργηθούν στο μέλλον - για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες εταιρείες. Πρόκειται για αντιαναπτυξιακό και εχθρικό μέτρο για την απασχόληση, για τις συνθήκες εργασίας και για τους όρους αμοιβής και εργασίας, καθώς ενισχύεται η αδήλωτη ή η κρυφή αδήλωτη απασχόληση».
 
Το ΚΚΕ
 
Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., με την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας των εμποροκαταστημάτων, υλοποιεί κι ολοκληρώνει ένα πάγιο αίτημα των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
 
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υποκριτικά "πανηγυρίζει" για την απόκρουση των αντεργατικών απαιτήσεων του ΔΝΤ, προωθεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που αποτελεί το επιστέγασμα του "εργασιακού μεσαίωνα". Το μέτρο αυτό χτυπάει στην "καρδιά" των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων, γενικευμένη ελαστική εργασία, ένταση της εκμετάλλευσης, ακόμη και αποδιοργάνωση της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής.
 
Είναι προπομπός κι οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους σχεδόν τους κλάδους. Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία, που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, όλο το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα να υπάρχει σταθερή ημέρα ανάπαυσης για όλους.
 
Την ίδια στιγμή, οδηγεί τα μικρά εμπορικά καταστήματα - όσα δεν έχουν ήδη βάλει λουκέτο, εξαιτίας της κυριαρχίας των μονοπωλίων, της φτώχιας του λαού και της φοροληστείας - ακόμα πιο μαζικά στο κλείσιμο, λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και του ανταγωνισμού με τα μονοπώλια, που πλέον, με ένα ακόμη "όπλο" στη φαρέτρα τους, θα αποσπάσουν ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.
 
Το μέτρο αυτό επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα των μνημονίων δεν αποτελούν μόνο κάποιες απαιτήσεις των δανειστών. Είναι οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. για να προχωρήσει πιο γρήγορα η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, για να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων και των κατεστραμμένων μικρομάγαζων. Είναι μια ακόμη απόδειξη για τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της "ανάπτυξης", που επιδιώκουν η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα.
 
Οι ισχυρισμοί ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα τονώσει την αγορά είναι προκλητικοί, σε μια περίοδο που έχουν τσακιστεί οι μισθοί και οι συντάξεις, που εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης.
 
Είναι ανάγκη οι εργατοϋπάλληλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο, με τον κοινό τους αγώνα, να ορθώσουν τείχος στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, να διεκδικήσουν τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και πρέπει να βρουν την ενεργητική στήριξη απ' όλους τους εργαζομένους».
 
Τα "Φαιστός"
 
Στους φορείς που αντιδρούν στις 32 Κυριακές προστίθενται με χθεσινή τους ανακοίνωση και τα Συνεργαζόμενα Καταστήματα "Φαιστός ΑΕΒΕ". Η σχετική τους ανακοίνωση έχει ως εξής: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα τίθεται όλο και περισσότερο το ζήτημα της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Επανέρχεται έντεχνα συνεχώς από την τρόικα, η οποία στην πραγματικότητα εκφράζει την επιθυμία και το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων. Οι στόχοι είναι πολλοί και εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε όλοι μας ότι σκοπό έχουν να ελέγξουν την αγορά, συντρίβοντας τις μικρές επιχειρήσεις, μέσα από την εγκαθίδρυση ολιγοπωλιακών συνθηκών και πρακτικές συμφωνημένων τιμών και "προσφορών", αλλά και να ανατρέψουν κάθε κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων, επιβάλλοντας και διευρύνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την απλήρωτη εργασία και τη γενικευμένη εργασιακή ανασφάλεια.
 
Η εφαρμογή αυτού του μέτρου στη μικρή κλίμακα που υλοποιείται σήμερα δεν προσέφερε αύξηση της αγοραστικής κίνησης στα καταστήματα, αντίθετα αύξησε το λειτουργικό κόστος, σφίγγοντας περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό της μικρομεσαίας επιχείρησης. Το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι πόσες μέρες και ώρες θα είναι ανοικτά τα καταστήματα. Το πρόβλημα ήταν και είναι τα τελευταία χρόνια των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας. Πόσο θ' αντέξουμε ακόμα, αφού πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης... Επίσης, το δικαίωμα του εργαζόμενου στην ανάπαυση, στον ελεύθερο χρόνο, στην προσωπική και οικογενειακή ζωή για μας αποτελεί πάγια θέση και πρακτική.
 
Τα σούπερ και μίνι-μάρκετ "Φαιστός", για όλους τους λόγους που προαναφέραμε, επιμένουν και παλεύουν ενάντια στις πολυεθνικές και στα ξένα συμφέροντα και τώρα. Επιμένουμε "Κλειστά τις Κυριακές". "Ποτέ τις Κυριακές".
 
ΥΓ: Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την απόφαση 100/2017 ακυρώνει ως αντισυνταγματική την απόφαση με την οποία επιτρεπόταν η προαιρετική λειτουργία όλες τις Κυριακές του έτους».
 
 
Αντίθεση στο κυριακάτικο άνοιγμα / «Όχι» και από τη "Χαλκιαδάκης Α.Ε."
 
Σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις 32 Κυριακές του χρόνου, η εταιρεία "Χαλκιαδάκης Α.Ε." δηλώνει αντίθετη σε αυτήν την προοπτική.
 
«Εκτός των καταστημάτων που βρίσκονται στις χαρακτηρισμένες από την Πολιτεία τουριστικές περιοχές, όπου υπάρχουν ξένοι επισκέπτες, είμαστε αρνητικοί στο άνοιγμα των καταστημάτων Κυριακή», αναφέρει και συνεχίζει: «Σεβόμασταν και σεβόμαστε απόλυτα όλες τις αποφάσεις των Αρχών και των φορέων του τόπου μας, των κλαδικών συλλόγων και των σωματείων, και τονίζουμε ότι ακόμα και για τις 8 Κυριακές που προβλέπεται η λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων αναγκαζόμαστε να ακολουθούμε με το άνοιγμα περιορισμένου αριθμού καταστημάτων λόγω της τακτικής που εφαρμόζουν οι πολυεθνικοί κολοσσοί του κλάδου. Ευελπιστούμε ότι η καθολική αντίδραση του εμπορικού κόσμου θα εισακουστεί και θα επιτραπεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς».
 


Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Πηγή: neakriti.gr