Ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ως επίτιμου δημότη Οροπεδίου Λασιθίου

9:32 π.μ. - Τρίτη, 15 Μαΐου 2018
09:05 π.μ. - Τρί, 15/32/2018
Image: Ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ως επίτιμου δημότη Οροπεδίου Λασιθίου

Σε επίτιμο δημότη Οροπεδίου Λασιθίου θα ανακηρύξει ο Δήμος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

Σε επίτιμο δημότη Οροπεδίου Λασιθίου θα ανακηρύξει ο Δήμος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίσκεψη, πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος, στο Οροπέδιο Λασιθίου και την τρίτη στο Ν. Λασιθίου, μετά την επίσκεψή του στη Σητεία για τον εορτασμό της πολιούχου της Αγίας Αικατερίνης.
 
Ο κ. Παυλόπουλος θα βρεθεί στον τόπο μας προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις εορτασμού της 151ης επετείου από την ιστορική Μάχη του Λασιθίου που έγινε 20-30 Μαϊου 1867 και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό γεγονός μείζονος σημασίας αφού επηρεάζει τα μεγάλα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη μεγαλόνησο κατά τη μεγάλη κρητική επανάσταση των ετών 1866 – 1869.
 
Ήταν τότε που οι Οροπεδιώτες πήραν τα όπλα και εμψυχωμένοι από τη λαχτάρα της λευτεριάς, κινήθηκαν ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους Κρήτες για να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό. Αποκλήθηκε από νεώτερους ιστορικούς ως η «Γιγαντομαχία του Λασιθίου», η οποία εκτός από το μέγα πλήθος ανθρώπινων θυμάτων, προκάλεσε στον τόπο μεγάλες καταστροφές.
 
Η προεδρική επίσκεψη έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί ανήμερα της εορτής, στις 27 Μαϊου.
 
Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, ο κ. Παυλόπουλος θέτει τις φετινές, επετειακές εκδηλώσεις της Μάχης του Λασιθίου υπό την αιγίδα του και σημείωσε ότι ήταν ο κ. Παυλόπουλος, που ως Υπουργός Εσωτερικών είχε με Προεδρικό Διάταγμα, ανακηρύξει την ιστορική αυτή μάχη σε Εθνική Τοπική Εορτή.
 
 
anatolh.com