Ανακοίνωση Αγωνιστικής Συνεργασίας Εργατικού Κέντρου Λασιθίου για την πρόσφατη απεργοσπαστική απόφαση του ΔΣ του ΕΚ Λασιθίου

2:03 μ.μ. - Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020
02:11 μ.μ. - Δευ, 23/03/2020
Image: Ανακοίνωση Αγωνιστικής Συνεργασίας Εργατικού Κέντρου Λασιθίου για την πρόσφατη απεργοσπαστική απόφαση του ΔΣ του ΕΚ Λασιθίου

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Με έκπληξη διαβάσαμε την τελευταία ανακοίνωση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου. Λίγες μέρες πριν την πανελλαδική απεργία στις 26/11 και μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες από μέρους μας για να συνεδριάσει το ΔΣ για το ζήτημα της απεργίας, η διοίκηση αποφάσισε να βγάλει ανακοίνωση για να ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι «δεν έχει πάρει απόφαση για απεργία»!

Αλήθεια πότε συνεδρίασε το ΔΣ και γιατί δεν προσκλήθηκε εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας όπως το ζήτησε και άλλωστε είναι δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να λαμβάνει γνώση των συνεδριάσεων και των αποφάσεων ενός ΔΣ;

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ αναφέρει: «όταν και εφ όσον το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου αποφασίσει για προκήρυξη απεργίας, όπως πάντα και σύμφωνα με το καταστατικό του, θα παρθεί απόφαση από το ΔΣ». Αλήθεια παραγνωρίζει το ΔΣ ότι σύμφωνα με το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου ανώτατο όργανο αποτελεί η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων, δηλαδή το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου;

Αλήθεια δεν ενημερώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι του Λασιθίου, και όχι μόνο, μέσα από τον τοπικό τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ότι το πρόσφατο (30/10/2020) εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε «να προετοιμαστούμε για απεργιακή απάντηση, σε συντονισμό με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, όποτε τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νόμο»;

Αντί λοιπόν το ΔΣ να συνεδριάσει για να συζητήσει πώς θα οργανώσει την απεργία στις 26/11 σε συντονισμό με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν πάρει απόφαση (ενδεικτικά αναφέρουμε την ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Πάτρα, Ιωαννίνων, Λάρισας, τις Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Νοσοκομειακών Γιατρών, Εργαζομένων στα Νοσοκομεία κτλ) σύμφωνα με την απόφαση του Συνεδρίου του, αυτό συνεδρίασε να αποφασίσει ότι δεν έχει πάρει απόφαση για απεργία, κάνοντας κουρέλι την απόφαση των αντιπροσώπων των σωματείων που πήραν μέρος στο Συνέδριο και το καταστατικό του εργατικού Κέντρου!

Η νέα Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ξεκίνησε τη θητεία με ένα μνημείο αντιδημοκρατικής και αντισυνδικαλιστικής πρακτικής!

Πέρα από το γεγονός ότι είναι ανακόλουθοι της απόφασης του πρόσφατου Συνεδρίου, με την στάση τους αυτή αντικειμενικά βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση της ΝΔ και στους σχεδιασμούς της μεγάλο-εργοδοσίας. Κυβέρνηση που όχι μόνο δεν εισάκουσε τα αιτήματα των υγειονομικών και των σωματείων για να ενισχύσει το Σύστημα Υγείας αλλά επιδιώκει να αξιοποιήσει την πανδημία για να περάσει μια σειρά από αντεργατικά μέτρα, που περιλαμβάνουν 10ωρη δουλειά, μισθό 200 ευρώ, χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, στη συνδικαλιστική οργάνωση και να εντείνει την καταστολή σε όποιον σηκώνει κεφάλι και διεκδικεί! Με τη στάση τους ουσιαστικά αφήνουν ανοχύρωτους τους χιλιάδες εποχικούς συναδέλφους και στο νομό μας που είτε μένουν χωρίς εισόδημα είτε το πενιχρό ταμείο ανεργίας δεν θα τους φτάσει να βγει ο χειμώνας!

Καλούμε έστω και τώρα την διοίκηση του ΕΚΛ να σταματήσει να πετάει την μπάλα στην εξέδρα και να καλέσει Δ.Σ ώστε να αποφασιστεί συμμετοχή των εργαζομένων όλων των κλάδων του Νομού μας στην Απεργία στις 26/11.

Καλούμε όλα τα ΔΣ όλων των σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιο τομέα να συζητήσουν και να πάρουν απεργιακές αποφάσεις. Κανείς να μη μείνει έξω από αυτόν τον αγώνα. Τα συνδικάτα να βγούμε μπροστά.

Παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, να μην αφήσουμε να περάσει στην εργατική τάξη ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία, η λογική να λογαριαστούμε μετά. Το μήνυμα της Απεργίας να φτάσει παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς!

Να διεκδικήσουμε:

– Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς.

– Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

– Προσλήψεις καθαριστριών για τα σχολεία. Στις τάξεις να είναι 15 μαθητές. Να δοθούν δωρεάν όλα τα αναγκαία για την τηλεργασία και δωρεάν internet.

– Έκτακτο Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.

– Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.

– Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

– Το Δώρο Χριστουγέννων να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμα τους.

– Να δοθεί η 13η και η 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και να αποδοθούν όλα τα αναδρομικά για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα δώρα για όλους τους συνταξιούχους.

– Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή σύνδεσης

– Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Κούρεμα και διαγραφή χρεών σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.