Ανασχηματισμός προ των πυλών - Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν

8:52 π.μ. - Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018
08:02 π.μ. - Τρί, 27/52/2018
Image: Ανασχηματισμός προ των πυλών - Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν

Αναμένονται ανακοινώσεις

Φούντωσαν από χθες το απόγευμα οι φήμες περί ανασχηματισμού εντός της εβδομάδας. Η απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου από το υπουργείο Εργασίας με αφορμή το σκάνδαλο με την επιδότηση ενοικίου που λάμβανε αλλά και η παραίτηση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου που ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα,  αλλάζει τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού.
 
Και η αλήθεια είναι ότι χαλάει το κλίμα στην κυβέρνηση, ένα κλίμα που θεωρούταν ιδιαίτερα ευνοϊκό αφού το Μαξίμου είχε «πουλήσει» επικοινωνιακά το αφήγημα της καθαρής εξόδου, αλλά και του ηθικού πλεονεκτήματος με αφορμή τη Novartis.
 
Μέσα σε λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση στριμώχτηκε για τα καλά και με αφορμή τα εθνικά θέματα, τις τριβές με τον Πάνο Καμμένο και τώρα την περίπτωση της Ράνιας Αντωνοπούλου αλλά του συζύγου του Δ.Παπαδημητρίου.
 
Με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα ξεκίνησε, έστω και σε αρχικό στάδιο για την τέταρτη αξιολόγηση αλλά και με όλα τα καυτά μέτωπα να είναι ανοικτά (ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, υπόθεση Novartis) γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπήρχε σκέψη στο Μαξίμου για αλλαγή προσώπων στην κυβέρνηση.
 
Όμως, το κενό που αφήνει η Αντωνοπούλου πρέπει να γεμίσει το ταχύτερο καθώς τα καθήκοντα του υπουργού, αρμόδιου για τη μείωση της ανεργίας, καθιστούν επιτακτικές πλέον τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα.
 
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άμεσες αποφάσεις (ίσως και θέμα ωρών) του πρωθυπουργού προς αντικατάσταση των μελών της κυβέρνησης που στη φάση αυτή δεν μπορούν να προσφέρουν. Και δεν είναι μόνο η θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν υπάρξει ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός όπως κάποιοι περίμεναν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κι αυτό γιατί σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο δεν πρέπει να διαταραχθούν οι ισορροπίες.
 
Όμως, θα πρέπει να υπάρξει νέος υπουργός για την αντιμετώπιση της ανεργίας ενώ αναμένεται να αντικατασταθεί και ο Γιάννης Μουζάλας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αλλωστε, ο κ. Μουζάλας μόλις χθες βγήκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με συμπτώματα υπερκόπωσης και θεωρείται δεδομένο ότι θα πάρει κάποιος άλλος τη θέση του.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πληρώσει και τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, αρμόδιου για την εκπαίδευση στο εξωτερικό, που χηρεύει από τότε που παραιτήθηκε ο Κώστας Ζουράρις. Ηταν η 14η Ιανουαρίου όταν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα τον σάλο που προκάλεσαν τα απαράδεκτα σχόλιά του για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού και του Αρη.
 
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επικρατούσε από τη Δευτέρα  εκνευρισμός και δυσαρέσκεια και για τον σύζυγο της κ. Αντωνοπούλου, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Έτσι μετά την παραίτηση που υπέβαλε - σύμφωνα με πληροφορίες χθες το βράδυ στον πρωθυπουργό - δημιουργούνται νέα δεδομένα ενόψει του ανασχηματισμού. Πιθανός αντικαταστάτης του κ. Παπαδημητρίου θα μπορούσε να είναι ο νυν υφυπουργός, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του Νίκου Παππά.
 
Πάντως, επειδή ο πρωθυπουργός κρατά πάντα το χαρτί του αιφνιδιασμού, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και σαρωτικός ανασχηματισμός, τώρα που δεν υπάρχουν πολλά μέτωπα στην οικονομία. Στο ενδεχόμενο αυτό μπορεί να υπάρξει και αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο με την αντικατάσταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου
 
Σε περίπτωση μίνι αναδόμησης της κυβέρνησης θα φύγουν τρία – τέσσερα πρόσωπα και οι σαρωτικές αλλαγές θα γίνουν σε μια πιο ομαλή περίοδο ή όταν υπάρξουν μεγάλα αδιέξοδα.
 
Αμετακίνητος στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ο Νίκος Κοτζιάς καθώς τα εθνικά θέματα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Οι διαπραγματεύσεις με τους Σκοπιανούς για το όνομα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο ενώ οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και τα Σκόπια δεν σηκώνουν αλλαγές στην ελληνική διπλωματία.
 
Ούτε ο Πάνος Καμμένος φαίνεται να εγκαταλείπει το υπουργείο Αμυνας, παρά τις τριβές που υπάρχουν για το όνομα των Σκοπίων. Επίσης, αμετακίνητη φαίνεται η Εφη Αχτσιόγλου, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι κ. Σταθάκης και Σκουρλέτης, οι κ. Κοντονής και Παπαγγελόπουλος λόγω Novartis, οι κ. Παύλος Πολάκης και Ανδρέας Ξανθός από το Υγείας.
 
Αγνωστο είναι αν θα υπάρξει αλλαγή στο Ναυτιλίας καθώς ο κ. Κουρουμπλής έχει εμπλακεί στην υπόθεση της Novartis κι έχει προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση. 
 
 
Πηγή: in.gr