Ανδρουλάκης: Αρχίζει άμεσα η αυτοψία και η καταγραφή ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά σε συνεργασία με Δήμο Ιεράπετρας και ΕΛΓΑ

11:28 π.μ. - Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024
11:04 π.μ. - Δευ, 08/28/2024
Image: Ανδρουλάκης: Αρχίζει άμεσα η αυτοψία και η καταγραφή ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά σε συνεργασία με Δήμο Ιεράπετρας και ΕΛΓΑ

Ο Γιάννης Ανδρουλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την πυρκαγιά του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή του Κουτσουρά

Αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό και την άψογη συνεργασία που είχαν η Περιφέρεια, η Πυροσβεστική, η πολιτική προστασία και οι εθελοντές.

Είπε ότι είναι ήδη σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΤΟΕΒ Σχινοκαψάλων ώστε να αποκατασταθεί όσον το δυνατόν γρηγορότερα το αρδευτικό σύστημα των Σχινοκαψάλων το οποίο υπέστη τη μεγαλύτερη πίεση και έχει τις περισσότερες ζημιές. Έγινε ήδη η πρώτη σύσκεψη στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου για τις δυνατότητες οικονομικής ενίσχυσης του ΤΟΕΒ και για την ενεργοποίηση κρατικής αρωγής από τον ΕΛΓΑ σε συνεννόηση με το Δήμο Ιεράπετρας.

Όσων αφορά στη καταγραφή των ζημιών και τις αποζημιώσεις, οι οποίες καθυστερούν παραδοσιακά όπως έχουν δείξει παλαιότερες αντίστοιχες περιπτώσεις, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι ο στόχος είναι να δημιουργήσουν γρήγορα αντανακλαστικά, γι’ αυτό και θα υπάρξει άμεση πρώτη αυτοψία από τον ίδιο σήμερα. Ανέφερε, ότι οι ενέργειες τρέχουν ήδη, καθώς σήμερα ξεκινούν οι πρώτες συνεννοήσεις με τον ΕΛΓΑ, ωστόσο περιμένουν την επίσημη καταγραφή των ζημιών. Η καταγραφή των κατοικιών που έχουν υποστεί ζημιές είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Η καταγραφή στις επιχειρήσεις είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας και η καταγραφή ζημιών σε αγροτικές εκτάσεις και των κατ’ επάγγελμα αγροτών γίνεται σε συνεννόηση της Περιφέρειας και του ΕΛΓΑ.

Σε τηλεδιάσκεψη της Περιφέρειας με τον Υπουργό προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια το Σάββατο, αποφασίστηκε η απαγόρευση καύσης και οποιασδήποτε άλλης εξωτερικής εργασίας για τις επόμενες δύο μέρες. Η Περιφέρεια ζήτησε να μπούμε νωρίτερα στην αντιπυρική περίοδο ώστε να βοηθήσει στις καταστάσεις για την ετοιμότητα, την απαγόρευση και την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων στην περιοχή μας καθώς και να ισχύουν όλες οι απαγορεύσεις της αντιπυρικής περιόδου μέχρι και την επίσημη έναρξή της στις 15/4.

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης, συνέστησε να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί τόσο στις αγροτικές εργασίες όσο και σε όλες τις εργασίες υπαίθρου. Ευχήθηκε να έχουμε όλοι μια καλή αντιπυρική περίοδο χωρίς ζημίες και φυσικές καταστροφές.