Άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα με ελεύθερες τις διαδημοτικές μετακινήσεις – Τι προβλέπεται με τα SMS

6:52 μ.μ. - Τρίτη, 27 Απριλίου 2021
06:04 μ.μ. - Τρί, 27/52/2021
Image: Άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα με ελεύθερες τις διαδημοτικές μετακινήσεις – Τι προβλέπεται με τα SMS

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μάλιστα αύριο κιόλας.

Κλειδωμένη θεωρείται η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων τη Δευτέρα του Πάσχα, με το άνοιγμα της εστίασης.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μάλιστα αύριο κιόλας.

Επομένως όπως όλα δείχνουν οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα εντός του νομού τους, ενώ δεν θα χρειάζεται να στέλνουν με SMS το 6 στο 13033 για τις μετακινήσεις τους τα Σαββατοκύριακα.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν από τη Δευτέρα του Πάσχα θα καταργηθεί η αποστολή SMS για όλων των ειδών τις δραστηριότητες, ωστόσο όπως ανέφερε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, το σίγουρο είναι πως μέχρι την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, στις 15 Μαΐου, θα έχουν καταργηθεί όλα τα SMS.

Συγκεκριμένα ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα καταργηθούν τα sms στο 13033, ενώ ως το τέλος του μήνα όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας θα έχει δυνατότητα να εμβολιάζεται.

Ανακοινώσεις πιθανώς και αύριο

Για την επικείμενη άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων από τη Δευτέρα του Πάσχα μίλησε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Το θέμα του SMS θα εξεταστεί και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Ως προς τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις δεν έχει αλλάξει κάτι κι έτσι η άρση του μέτρου θα έρθει με το άνοιγμα του τουρισμού. Ως προς τις διαδημοτικες μετακινήσεις το λογικό είναι πως με το άνοιγμα της εστίασης θα αρθεί και αυτό το μέτρο. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά η κα. Πελώνη.

Προς κατάργηση και τα SMS

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης είχε επισημάνει πως από την άλλη Δευτέρα θα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να στέλνει SMS για να πάει σε κάποιο εστιατόριο ή μπαρ.

Αυτή την ημερομηνία «έδειξε» και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι είμαστε πολύ κοντά στην πλήρη κατάργηση τους.

Με δεδομένο ότι από την προσεχή Δευτέρα ανοίγει και η εστίαση για την οποία δεν θα χρειάζεται SMS, είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να αποτελέσουν παρελθόν, είπε ο κ. Πιερρακάκης, αλλά το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό θα ανακοινωθεί από τους αρμόδιους τις επόμενες μέρες.

«Είμαστε προ των πυλών. Το ποια μέρα θα τελειώσει θα το αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Δεν είμαι στη θέση να σας πω αν αυτή η μέρα θα είναι η Δευτέρα, σίγουρα όμως τελειώνουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ANT1.

Πιο επιφυλακτικός πάντως εμφανίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε σήμερα πως «το SMS της μετακίνησης δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να καταργηθεί» συνδέοντας το θέμα με την πορεία των εμβολιασμών.

Λιανεμπόριο

Παράλληλα, εξετάζεται και η κατάργηση των ραντεβού στο κατάστημα, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανόν από την Τετάρτη 5/5 να μπορούμε να ψωνίζουμε ελεύθερα χωρίς click away και click inside.

Ωστόσο, για τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα για το εορταστικό τραπέζι, στο οποίο θα μπορούν να είναι μέχρι εννέα άτομα σε εσωτερικό χώρο και 12 σε εξωτερικό χώρο.

Τα μέτρα για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σημειώνεται πως από χθες, Μεγάλη Δευτέρα, βρίσκονται σε ισχύ τα νέα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται ο τρόπος λειτουργίας των εκκλησιών.

Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, προβλέπεται:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους.

Υποχρεωτική πραγματοποίηση τεστ για ιερείς και λοιπό προσωπικό.

Όσον αφορά τις ώρες των Ιερών Ακολουθιών, προβλέπονται ως εξής:

Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30

Μεγάλη Πέμπτη: 17:30

Μεγάλη Παρασκευή: 18:00

Μεγάλο Σάββατο: 21:00

Κυριακή του Πάσχα: 18:30

Η λειτουργία της Ανάστασης θα γίνει στις 21:00 και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς πομπή πιστών, και το προσκύνημα εκτός του ναού.

in.gr