Ανοιχτή συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες την Κυριακή στο Κάτω Χωριό

8:41 π.μ. - Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019
08:01 π.μ. - Παρ, 18/41/2019
Image: Ανοιχτή συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες την Κυριακή στο Κάτω Χωριό

Στις 6:00μμ στην αίθουσα του Π.Σ Κάτω Χωριού, από την Πρωτοβουλία Ιεράπετρας για Βιώσιμο Περιβάλλον

Ενημερώνουμε τους πολίτες της Ιεράπετρας ότι με  αδιαφανείς διαδικασίες,  έλλειψη πληροφόρησης των κατοίκων  και την ένοχη σιωπή των αρχών στην περιοχή Τουρλωτό Κεφάλι (Σμαϊλόγγοσι όπως βαπτίσθηκε) της Επισκοπής γίνεται απόπειρα να κατασκευαστεί αιολικό πάρκο από την εταιρία  Κ.Ι. Σαραντόπουλος Α.Ε. – Α. Ανατολιωτάκης ΑΒΕΕ.
 
Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη περιοχή, εντάσσεται στο χαρακτηρισμένο  αρχαιολογικό πάρκο, με την επωνυμία «Ισθμός Ιεράπετρας». Στο αρχαιολογικό πάρκο, αν ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες και αναδειχθεί η πλούσια ιστορία της περιοχής μας, θα αλλάξει την φυσιογνωμία και θα ανοίξει νέες προοπτικές  για την ευρύτερη περιοχή και την πόλη της Ιεράπετρας.
Είναι, επίσης γνωστό, ότι οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν περί τα 200-300 μέτρα από σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπου έχει ήδη γίνει προανασκαφική και ανασκαφική έρευνα. Πέραν της οπτικής ρύπανσης, του κινδύνου ατυχήματος θα υπάρχει έντονος και ενοχλητικός θόρυβος λόγω της μικρής απόστασης.
Αν και οι όροι της κατασκευής του αιολικού πάρκου προβλέπουν λόγω της ενδεχόμενης ύπαρξης και άλλων αρχαιοτήτων, στην αρχαιολογική αυτή ζώνη, να μην γίνει διάνοιξη ή διαμόρφωση δρόμων, ήδη έχουν διανοιχθεί περί τα 270 μέτρα (πλάτους 2-4,5 μέτρα) υπό την σιωπηρή ανοχή των αρχών. Θα διανοιχθούν και άλλοι δρόμοι, θα γίνει επιπλέον σκάψιμο για να μειωθεί η κλίση όπως επίσης και διαπλάτυνση για να περάσουν τα βαριά οχήματα και μηχανήματα που θα μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες.
Οι ανεμογεννήτριες θα δεσπόζουν του κάμπου της Ιεράπετρας. Θα αλλάξει η φυσιογνωμία του τοπίου και δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία να αρνηθούμε την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων στις άλλες βουνοκορφές.
Διερευνάται επίσης το ενδεχόμενο, να έχουν με κάποιο τρόπο, χρησιμοποιηθεί για την αρχική αδειοδότηση του αιολικού πάρκου (το 2002) εκτάσεις που ανήκαν στην εταιρία  «Αεροδρόμιο Ανατολικής Κρήτης Ξένιος Ζεύς ΑΕ» εν αγνοία των μετόχων και της τοπικής κοινωνίας.
Για όλα αυτά ήδη καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας αν και δεν δέχθηκε να συζητηθεί τα θέμα ως έκτακτο και το παρέπεμψε σε επόμενη συνεδρίασή τους τακτικό θέμα.
 
Επειδή η προστασία του περιβάλλοντος και των αρχαιοτήτων είναι όχι μόνο δικαίωμα μας αλλά και συνταγματική υποχρέωση, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ  ότι δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας, για μια καταστροφική επένδυση που δεν προσφέρει τίποτα στην τοπική κοινωνία και υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας.
 
ΚΑΛΟΥΜΕ τους αιρετούς, τα ΜΜΕ και  τους κατοίκους να παραβρεθούν στην ΑΝΟΙΚΤΗ ενημερωτική συζήτηση για τις επόμενες ενέργειες μας, που θα γίνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 20/01/2019, στις 6:00μμ  στην αίθουσα του Π.Σ Κάτω Χωριού (απέναντι από την παιδική χαρά).
 
Πρωτοβουλία Ιεράπετρας για Βιώσιμο Περιβάλλον