Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποζημιώσεων των αγροτών άφησε ο Βορίδης μιλώντας στον Ηχώ 99,8

11:49 π.μ. - Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020
11:03 π.μ. - Τρί, 31/49/2020
Image: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποζημιώσεων των αγροτών άφησε ο Βορίδης μιλώντας στον Ηχώ 99,8

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στον Ηχώ για τους παράγοντες που θα καθορίσουν το πλαίσιο αποζημιώσεων

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για την αγροτική παραγωγή που πλήττεται από τις επιπτώσεις της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊου δίνει μιλώντας αποκλειστικά στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» με τη Μαρία Τσαγκαράκη , ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε σε 4 βασικούς παράγοντες πάνω στους οποίους θα στηριχτούν ώστε να στηρίξουν τους παραγωγούς που πλήττονται. Ανέφερε ότι τα 150 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών στο ΥΠΑΑΤ είναι ένα αρχικό ποσό για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα  ποσό , 40 εκατομμύρια ευρώ,   για  deminimis ενίσχυση για το οποίο περιμένουν αποφάσεις τις ΕΕ σχετικά με ορισμένους περιορισμούς που ισχύουν. Εξετάζεται ακόμη η ευελιξία αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αναμένονται επίσης οι εξελίξεις των συζητήσεων για το ευρωομόλογο.

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν αυτοί που πραγματικά πλήττονται σχολιάζοντας πως υπάρχουν αγροτικά προϊόντα πχ ακτινίδια τα οποία έχουν ζήτηση ή τα στάρια που επίσης έχουν αυξημένη ζήτηση, λόγω αυξημένης κατανάλωσης ζυμαρικών . Επιπλέον η εξαγώγιμη πιπεριά αλλά και η φράουλα έχουν σχετικά καλές τιμές. Παρακολουθούν τις ανωμαλίες της αγοράς και θα πράξουν ανάλογα, σημείωσε ο Υπουργός.

Είπε ακόμη ότι αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, οι ανθοπαραγωγοί εντάσσονται στους ΚΑΔ και θα στηριχτούν και από προγράμματα ενίσχυσης , εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν βρεθεί οι τρόποι και οι πόροι για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα οπότε οι παραγωγοί θα μπορέσουν να φυτέψουν για τη νέα καλλιεργητική χρονιά και τάχθηκε κατά του ορισμού κατώτατης τιμής ανά προϊόν τονίζοντας ότι είναι κάτι που δεν συμφέρει τελικά τον παραγωγό. Μετατέθηκε ακόμη κατά δυο μήνες η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής εισφορών στον ΕΛΓΑ Αναφέρθηκε σε θέματα ελληνοποιήσεων, αισχροκέρδειας αλλά και στη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Ειδικότερα για το τελευταίο είπε ότι αν και υπήρχε διάθεση να αλλάξει η ρύθμιση για να επιτρέπεται η δραστηριοποίηση παραγωγών σε περιφέρεια εκτός της περιφέρειάς τους μετά από συζήτηση με τους επιδημιολόγους επισημάνθηκε πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα πρέπει να αλλάξει.