Αντ. Φώσκολος: Μπήκαμε στα μνημόνια γιατί Χατζηδάκης το 2009 και Παπανδρέου το 2011 δεν κατάλαβαν ότι είχαμε υδρογονάνθρακες

3:34 μ.μ. - Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020
03:01 μ.μ. - Δευ, 13/34/2020
Image: Αντ. Φώσκολος: Μπήκαμε στα μνημόνια γιατί Χατζηδάκης το 2009 και Παπανδρέου το 2011 δεν κατάλαβαν ότι είχαμε υδρογονάνθρακες

Σε άρθρο του στο SLPress ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος αποκαλύπτει ότι μπήκαμε στα μνημόνια γιατί το 2009 ο Κωστής Χατζηδάκης δεν κατάλαβε τι του έλεγαν οι Νορβηγοί και το ίδιο δεν κατάλαβε το 2011 και ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο μόνος που κατάλαβε, σύμφωνα με τον καθηγητή Φώσκολο, ήταν ο Γιάννης Μανιάτης.

Διαβάστε το απόσπασμα από το άρθρο:

«Διερωτώμαι αν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει συνειδητοποιήσει την τεράστια γεωπολιτική και οικονομική δύναμη που μας δίνει η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

»Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες στα Άγραφα ή οι ανεμογεννήτριες στην Σπίνα της Κανδάνου, Κρήτης. Είναι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην υπεράκτια Κρήτη.

»Αυτή την πραγματικότητα μας την κατέστησε γνωστή η ΕΔΕΥ όταν πρόεδρός της ήταν ο Γιάννης Μπασιάς.

»Πρέπει να γνωρίζει ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΥ ότι και ο Θεμιστοκλής που έσωσε την Αθήνα και τον Δυτικό πολιτισμό από τους Πέρσες, τελικά πέθανε στην αυλή του Δαρείου.

»Και τον Σωκράτη δηλητηρίασαν οι Αθηναίοι. Η αχαριστία είναι στο αίμα των Ελλήνων. Μόνο στα λόγια θέλουμε επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.

»Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν πρέπει να κάνει το σφάλμα που έκανε όταν ήταν υπουργός επί κυβερνήσεως Καραμανλή το 2009.

»Τότε, ο διευθυντής μιας νορβηγικής γεωφυσικής εταιρείας, της TG-NOPEC, προσπάθησε να τον δει για να τον ενημερώσει για τον πλούτο των υδρογονανθράκων που βρισκόταν νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

»Τον είχε στείλει στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ενέργειας κ. Μουσουρούλη.

»Η απάντηση του κ. Μουσουρούλη στον διευθυντή της νορβηγικής γεωφυσικής εταιρείας ήταν: «Δεν έχουμε νομοθεσία για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης»!

»Τα αποτελέσματα αυτής της τύφλωσης ήταν να μπούμε στα μνημόνια και να έχουμε σε αυτή την περιοχή προβλήματα με τους Τούρκους.

»Το ίδιο συνέβη και τον Ιανουάριο του 2011 όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το Όσλο της Νορβηγίας.

»Ο τότε πρωθυπουργός της Νορβηγίας και σημερινός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ είχε πει στον Έλληνας πρωθυπουργό: «Εκμεταλλευτείτε τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης για να βγάλετε το χρέος σας. Και αυτός απαντούσε. Κοιτάσματα έχουμε μόνο στο Ιόνιο».

»Ο Στόλτενμπεργκ είχε επιμείνει: «Εγώ αναφέρομαι σ’ αυτά νότια της Κρήτης». Τότε μία «γάτα» έπιασε την κουβέντα.

»Η «γάτα» λέγεται Γιάννης Μανιάτης. Έτσι ξεκίνησαν οι γεωφυσικές μελέτες στο Ιόνιο και την Κρήτη.

»Κύριε υπουργέ το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού… Ο ελληνικός λαός έχει γονατίσει από την κρίση.

»Τρεισήμισι εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

»Δεν τους ενδιαφέρει να αποκτήσουν επιδοτούμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

»Τα καλύτερα μυαλά των νέων Ελλήνων έχουν πάρει τον δρόμο της ξενητιάς.

»Ας μη χάσουμε την ευκαιρία να σώσουμε την Ελλάδα και να λύσουμε το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης».

tribune.gr