Αντικαπνιστικός Νόμος: Πάνω από 4.000 € τα πρόστιμα στην Κρήτη - Τους «πρόδωσε» η… μυρωδιά

7:53 π.μ. - Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020
07:02 π.μ. - Δευ, 17/53/2020
Image: Αντικαπνιστικός Νόμος: Πάνω από 4.000 € τα πρόστιμα στην Κρήτη - Τους «πρόδωσε» η… μυρωδιά

Η περιοχή που σχολιάζεται ως «χαρακτηριστική περίπτωση» εφαρμογής του νόμου

Παράδειγμα προς μίμηση θα μπορούσαν να γίνουν τα Χανιά για τις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης, αναφορικά με τους ελέγχους για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, από τις 2 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ελέγχθηκαν 311 καταστήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, στο 78 % των οποίων δε σημειώθηκε καμία παράβαση.

Από το σύνολο των 69 παραβάσεων οι 13 αφορούσαν καπνίζοντες σε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, ενώ συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 58.300 ευρώ.

Τους «πρόδωσε» η… μυρωδιά

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του Δελτίου Τύπου, κατά τη διάρκεια των ελέγχων για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, σε 18 καταστήματα στο Ρέθυμνο, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ σε ένα κατάστημα, επειδή βρέθηκε σταχτοδοχείο, αλλά και, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «υπήρχε έντονη μυρωδιά καπνού».

«Χαρακτηριστική περίπτωση» το Καστέλι Χανίων

Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κ. Άγγελος Μπίνης, ο οποίος υπογράφει και το σχετικό Δελτίο Τύπου, αναφέρεται στο Καστέλι Χανίων ως μία «χαρακτηριστική περίπτωση» της τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου, αφού, κατά τη διάρκεια των ελέγχων, δε σημειώθηκε καμία παράβαση.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου σε 19 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «διαπιστώθηκε η συμμόρφωση θαμώνων και καταστηματαρχών».

Μάλιστα, η περιοχή ελέγχθηκε για πρώτη φορά.

3.900 ευρώ τα πρόστιμα στο Ηράκλειο

Βέβαια, στο Ηράκλειο, η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική, αφού επιβλήθηκαν πρόστιμα, ύψους - συνολικά - 3.900 ευρώ, σε 7 καταστήματα και 4 πολίτες.

Πιο αναλυτικά, οι εν λόγω έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου σε 15 καταστήματα και σε 2 εξ’ αυτών επιβλήθηκαν πρόστιμα 500 ευρώ για ανοχή καπνιζόντων. Ακόμη 2 καταστήματα «έφαγαν» πρόστιμο 500 ευρώ για απουσία σήμανσης και ύπαρξη σταχτοδοχείων σε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα. Πρόστιμο 500 ευρώ επιβλήθηκε σε 2 καταστήματα για μη ύπαρξη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος και σε ένα ακόμη για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος.

Επίσης, πρόστιμα 100 ευρώ επιβλήθηκαν σε 4 θαμώνες που εντοπίστηκαν να καπνίζουν σε χώρους που δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα.

neakriti.gr