Αντίθετο το Καβούσι στη μετατροπή του πρώην ΚΤΕΟ σε δομή φιλοξενίας μεταναστών – Σκληρή ανακοίνωση του Προέδρου Γιάννη Ψύλλου

2:55 μ.μ. - Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2025
02:11 μ.μ. - Τρί, 18/55/2025
Image: Αντίθετο το Καβούσι στη μετατροπή του πρώην ΚΤΕΟ σε δομή φιλοξενίας μεταναστών – Σκληρή ανακοίνωση του Προέδρου Γιάννη Ψύλλου

Η Δημοτική Κοινότητα εκφράζει κατηγορηματική διαφωνία με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, επικαλούμενη την υφιστάμενη χρήση του χώρου, τις ανάγκες Πολιτικής Προστασίας, την εγγύτητα σε κατοικίες και τον δημόσιο χαρακτήρα των εγκαταστάσεων.

Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν δομή βραχείας φιλοξενίας μεταναστών λόγω κλιμάκωσης αφίξεων νότια της Κρήτης, προτείνουν χώρους μακριά από την πόλη της Ιεράπετρας. Ο Δήμαρχος κ. Μανώλης Φραγκούλης με δήλωση του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ τη Τρίτη 11 Νοεμβρίου, προτείνει ως καταλληλότερο κτίριο για τη δομή αυτή τις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΤΕΟ Λασιθίου με παραπλανητικά επιχειρήματα. Χαρακτήρισε το κτίριο εγκαταλελειμμένο τονίζοντας ότι ο Δήμος προχωρεί στην εκπόνηση σχετικής μελέτης για τους χώρους που απαιτούνται για τη φιλοξενία. 

Ως πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καβουσίου και οι κάτοικοι του χωριού μας διαφωνούμε στην αλλαγή χρήσης της μονάδας αυτής για αυτό το σκοπό,  για τους εξής λόγους:  

  1. Σήμερα στις εγκαταστάσεις αυτές στεγάζεται η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΔΜΟΕ) η οποία παρεμβαίνει και στηρίζει την Πυροσβεστική Υπηρεσία. 
  2. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας στις 13 Ιουνίου 2018 με Αρ. Απόφασης 160/2018 διατυπώνει πρόταση για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ως Κέντρο Εκπαίδευσης Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας. 
  3. Δίπλα στο κτίριο αυτό σχεδιάζεται η ανέγερση νέου συγκροτήματος για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Λασιθίου σε οικόπεδο δεκαεννέα στρεμμάτων. 
  4. Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για φιλοξενία μεταναστών.. 
  5. Γύρω από το κτίριο υπάρχουν κατοικίες και νεόδμητα κτίσματα. 
  6. Το κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται στο φυσικό γεωγραφικό κέντρο του νομού και οικοδομήθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού. Είναι χρέος μας να αξιοποιηθεί για το συμφέρον του Έλληνα Πολίτη και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στο Δήμο Ιεράπετρας. Να θυμίσουμε ότι το οικόπεδο του πρώην ΚΤΕΟ αγοράστηκε από την ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΒΟΥΣΙΟΥ για να γίνουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ. 

Καλούμε το Δήμαρχο Ιεράπετρας, τη Δημοτική Αρχή να ανακαλέσουν την πρόταση τους και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας  να πάρει θέση για το ζήτημα αυτό. 

              Ο Πρόεδρος 

           Γιάννης Ψύλλος