Αντώνης Βγόντζας, Το γελαστό παιδί

3:49 μ.μ. - Σάββατο, 4 Μαΐου 2019
03:05 μ.μ. - Σάβ, 04/49/2019
Image: Αντώνης Βγόντζας, Το γελαστό παιδί

Γράφει ο Ηλίας Λαμπίρης Ομ. Καθηγητής Παν/μίου

Αποχαιρετίσαμε σήμερα τον φίλο μας,τον διακεκριμένο νομικό
ποινικολόγο,τον σπουδαιο συγγραφέα ,τον άνθρωπο με το χαμόγελο στο πρόσωπό του,τον διανοούμενο Κρητικό απο την Ιεράπετρα, αποχαιρετίσαμε τον Αντώνη μας.
 
Πριν 15 χρόνια με ειχε ο Αντώνης βοηθήσει στο ΚΕΣΥ στην νομική διαμόρφωση του Νομοσχεδίου για την εκπαιδευση και μετεκπαίδευση των γιατρων και έκτοτε υπήρξαμε στενοί φίλοι.
 
Με ειχε επισκεφτεί με τον κοινό μας φίλο τον καθηγητη Βασίλη Γολεματη στην Βισταγη στο χωριό μου και μου εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούμε την μόνη Πρέβελη. Μόλις φθάσαμε εκει ,μεσημέρι με θερμοκρασίες 38 βαθμούς,ο Αντώνης ειχε και δευτερη επιθυμία να κατέβουμε στη παραλία στο φοινικόδασος.
Ημουνα πολυ επιφυλακτικος στην αρχή γιατι ήξερα οτι το μονοπάτι ειναι πολύ ανηφορικό και με την ζέστη οι φιλοξενούμενοι μου θα ειχαν δυσκολία.
 
Α,Ηλια μου δεν θα μου το χαλάσεις...Εστω και δύσκολα τα καταφέραμε και ο Αντώνης με το χαμόγελο οπως πάντα μου ελεγε στη ζωή πρεπει κανεις να αγωνίζεται.Και η ζωή του Αντώνη ηταν γεμάτη αγώνες ,επαγγελματικοί ,αγώνες για Δημοκρατία ,αγώνες για κοινωνική Δικαιοσύνη ,αγώνες κοντα στην Κρητη που τοσο λάτρευε.
 
Πρόσφατα ειχε πληροφορηθεί οτι επρόκειτο ο Δημος Αμαριου να οργανώσει στο χωριό μου μια τιμητική εκδηλωση στο προσωπο μου.Ο Αντώνης μου ειπε..Ηλια θέλω να είμαι ομιλητής.
Λιγες βδομάδες μετα με παίρνει τηλέφωνο και μου ανακοινώνει το δυσάρεστο γεγονός για το πρόβλημα της Υγείας του.Κεραυνος με κτύπησε γιατι μου περιέγραψε όλες τις λεπτομέρειες.
 
Ηλια μου θα το παλέψουμε δεν φοβαμε τιποτε. Στη συνέχεια ομως πήρα τηλεφωνο τον αδελφό του τον διακεκρημένο καθηγητή ψυχίατρο τον Αλέξανδρο στο Ηρακλειο και τον παρεκαλεσε να μην μπει στην ταλεπωρια να κατέβει στην εκδηλωση.Τν επομενη ο αγαπημένος μου φιλος Αντωνης με καλεί στο τηλεφωνο.Ηλια μην περνά απο το μυαλό σου,οτι στις 26 Αυγούστου δεν θα βρεθώ στη Βισταγη.Θα είμαι εκει οπωσδήποτε.
 
Ο Αντώνης για τελευταια φορά βρέθηκε στο χωριό μου με τον αγαπημένο του αδελφο Αλέξανδρο και ηταν συγκινητικός και δεν ηταν λίγοι αυτοί που δάκρυσαν ακούγοντας τον.
Έγραφε ο Αντώνης ,Βιβλία ,άρθρα κείμενα και μέχρι την τελευταια του πνοή στο κρεβάτι του πόνου δεν σταμάτησε το γράψιμο.
Σημερα συσωμος ο πολιτικός κόσμος,απο τον χώρο της επιστήμης ,εκπρόσωποι των κοινωνικων φορέων και πλήθος κόσμου είπαν το τελευταίο αντίο στον Αντώνη.
 
Η αγαπημένη του σύζυγος η Ποπη ο αγαπημένος του αδελφός Αλέξανδρος όλοι οι συγγενείς και εμείς οι φίλοι του θα τον θυμόμαστε  για πάντα.Κουραγιο Ποπη ,κουράγιο Αλέξανδρε....
Ελαφρύ το χώμα της Αττικης που τον σκέπασε.
 
Ηλίας Λαμπίρης παντρεμένος με την Φρόσω Σουργιαδάκη
Ομ.καθηγητης Παν/μιου