Ανώγεια: Χρηματοδοτείται η αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου

2:27 μ.μ. - Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020
02:08 μ.μ. - Τρί, 11/27/2020
Image: Ανώγεια: Χρηματοδοτείται η αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου

Την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020, το έργου για την αναβάθμιση και τον εξοπλισμό του χιονοδρομικού Ανωγείων και την μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης

Το έργο έχει προϋπολογισμό 795.301 ευρώ, θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Ρεθύμνου για λογαριασμό του Δήμου Ανωγείων και αφορά το κέντρο εναλλακτικών αθλητικών τουριστικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων του Δήμου, με στόχο την πλήρη αξιοποίηση του χώρου, τόσο κατά την χειμερινή όσο και κατά την θερινή περίοδο.

Σύμφωνα με τη στόχευση του Δήμου Ανωγείων, την χειμερινή περίοδο προβλέπεται η επίσκεψη και φιλοξενία σχολείων, συλλόγων και περιβαλλοντικών ομάδων, κυρίως για περιβαλλοντική εκπαίδευση και εκπαίδευση σε χιονοδρομικές αθλοπαιδιές. Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες περιλαμβάνουν βραδιές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων σε τοποθεσίες πλησίον του κέντρου με ιστορικό ενδιαφέρον, όπως το Ιδαίον 'Αντρον καθώς και εντός της περιοχής Natura, όπου βρίσκεται το κέντρο.

hxonews

Αναβάθμιση του Ιδαίου Άντρου

Επίσης, υπογράφηκε η ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020 του έργου «χρηματοδότησης για στερέωση πρανών της εισόδου του σπηλαίου του Ιδαίου Άντρου» με προϋπολογισμό 607.805 ευρώ.

Το σπήλαιο «Ιδαίον Άντρον» και ο περιβάλλον χώρος του αποτελούν μνημείο μέγιστης αρχαιολογικής αξίας και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βρίσκεται στις ανατολικές παρειές του όρους Ίδη, στο οροπέδιο της Νίδας, σε υψόμετρο 1.498 μ. και σε απόσταση 20 χλμ. από τα Ανώγεια. Είναι ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης, καθώς συνδέεται μυθολογικά με το θεό Δία. Η αρχαιολογική έρευνα τεκμηρίωσε την αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία στο Ιδαίο 'Αντρο από την 4η χιλιετία π. έως τον 5° αιώνα μΧ. Η σπουδαιότητα του σπηλαίου τεκμηριώνεται από την πληθώρα πολυάριθμων και βαρύτιμων αφιερωμάτων.

«Πρόκειται για έργα που αφορούν, ένα μνημείο μέγιστης αρχαιολογικής αξίας, το Ιδαίο Άντρο και μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της Νίδας», ανέφερε ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, τονίζοντας: «Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω αξιοποίηση και επισκεψιμότητα, ενός από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης και ενός σημείου αναφοράς για το γεωπάρκο «Ψηλορείτης», αναγνωρισμένο γεωπάρκο της UNESCO».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης, η δημοτική Αρχή είχε θέσει ως στόχους τρία μεγάλα εμβληματικά έργα. «Ένα νέο εκπαιδευτικό συγκρότημα, το μεγάλο Πολιτιστικό Πάρκο και την ανάδειξη αξιοποίηση των αρχαιολογικών δρυμών του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου. Αυτό το τελευταίο εμβληματικό έργο συμπληρώνεται σήμερα, με την ένταξη του στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης, με την περαιτέρω ανάδειξη του Ιδαίου Άντρου και την ανακατασκευή του χιονοδρομικού σε ορειβατικό καταφύγιο. Αυτά τα έργα, μαζί με το σύνολο των υπόλοιπων έργων και δράσεων που προγραμματίζουμε για την περιοχή, όπως είναι το περίπτερο Νίδας, το οδικό και περιπατητικό δίκτυο, το Αστεροσκοπείο Σκίνακας, η ανάδειξη του σπουδαία ανακτόρου της Ζωμίνθου, σε συνδυασμό με το ανθρωπογενές περιβάλλον, θα πάρει σάρκα και οστά ένα μοναδικό εγχείρημα της ορεινής και όχι μόνο Κρήτης. Οι αρχαιολογικοί δρυμοί αποτελούν την βάση της ήπιας οικονομικής ανάπτυξης για τον τόπο μας και τον Ψηλορείτη. Στόχος και φιλοδοξία μας είναι να δώσουμε ένα μοναδικό αγαθό στο πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και τουριστικό κεφάλαιο της Κρήτης».

efsyn.gr