Απάντηση Μανουσάκη στην ανακοίνωση του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Ιεράπετρας

8:37 μ.μ. - Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020
08:07 μ.μ. - Δευ, 27/37/2020
Image: Απάντηση Μανουσάκη  στην ανακοίνωση του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Ιεράπετρας

Ο Γιώργος Μανουσάκης,είναι νοσηλευτής, πρόεδρος ΔΣ συλλόγου νοσηλευτών ΕΣΥ Λασιθίου

Ως πρόεδρος θεσμικού συνδικαλιστικού οργάνου έθεσα δημόσια κάποια ζητήματα σχετικά με τους χειρισμούς και όσα είπε η διοίκηση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας για τη διαχείριση πρόσφατου περιστατικού coVID19.

Όμως αντί στα ζητήματα αυτά να απαντήσει η διοίκηση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, απάντησε με ανακοίνωση του το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας οφείλω να απαντήσω σε ορισμένα ζητήματα:Είναι δεδομένο ότι από την πλευρά του Νοσοκομείου Ιεράπετρας δηλώθηκε αδυναμία να εξεταστεί και να νοσηλευτεί το περιστατικό covid και κατόπιν συνενοήσεων μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ από την οικία του στην Ιεράπετρα κατευθείαν στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, χωρίς να περάσει καθόλου από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Για τις δικαιολογίες που προβάλλονται στην ανακοίνωση του συλλόγου, η απάντηση είναι ότι κατά τη γνώμη μου δεν είναι δυνατόν να επικαλούνται το ενδεχόμενο ανάγκης διενέργειας αξονικής τομογραφίας για ένα περιστατικό που δεν έχει καν εξεταστεί κλινικά. Τελικά όπως αποδείχθηκε στο ΓΝΑΝ, το περιστατικό είχε ιδιαίτερα ήπια κλινική εικόνα, δεν χρειάστηκε ούτε αξονική τομογραφία και αναμένεται να πάρει εξιτήριο.

Θεωρητικά όλα τα περισταικά covid που χρήζουν νοσηλείας έχουν δύσπνοια, οπότε σύμφωνα με το σκεπτικό της ανακοίνωσης του συλλόγου για όλα τα περιστατικά υπάρχει το ενδεχόμενο ανάγκης διενέργειας αξονικής τομογραφίας, οπότε έτσι κανένα περιστατικό covid δεν μπορεί να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, όπου δεν λειτουργεί αξονικός τομογράφος.

Όμως η διοίκηση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας δήλωνε και δηλώνει επίσημα και δημόσια ότι υπάρχουν 28 κλίνες διαθέσιμες για νοσηλεία περιστατικών covid.Τελικά αυτές οι κλίνες είναι διαθέσιμες ή όχι;Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι οι 28 κλίνες είναι διαθέσιμες για περιστατικά covid μόνο εφόσον μπορούν να μεταφερθούν αλλού τα νοσηλευόμενα παθολογικά περιστατικά, κάτι που αυτή την περίοδο δεν ήταν εφικτό.

Ενημερώθηκε ποτέ γι αυτό το σοβαρό θέμα της διαθεσιμότητας ή μη των 28 κλινών covid του Νοσ. Ιεράπετρας το Υπουργείο Υγείας και η κοινωνία του νομού Λασιθίου;

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Β. Κικίλια η διοίκηση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας ανέφερε ότι υπάρχουν 28 διαθέσιμες κλίνες covid. Δεν ανέφερε ότι οι κλίνες αυτές είναι διαθέσιμες μόνο όταν δεν νοσηλεύονται παθολογικά περιστατικά στην παθολογική κλινική.Διαθεσιμότητα 28 κλινών covid με αστερίσκους και προϋποθέσεις δεν υπάρχει πουθενά.Όσον αφορά στη νοσηλεία ύποπτου περιστατικού στον ένα από τους δύο θαλάμους προσωρινής απομόνωσης του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, αυτό δεν αποτελεί πουθενα στην Ελλάδα αντέδειξη για την παράλληλη νοσηλεία επιβεβαιωμένου περισταικού σε ξεχωριστό θάλαμο.

Στις περισσότερες κλινικές covid της χώρας νοσηλεύονται παράλληλα σε διαφορετικούς θαλάμους ύποπτα και επιβεβαιωμένα περιστατικά, αφού με τη σωστή χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης.

Το ερώτημα που προκύπτει εκ των πραγμάτων είναι σαφές. Ισχύει η διαθεσιμότητα 28 κλινών για νοσηλεία περιστατικών covid στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας ή όχι;

Έχει τη δυνατότητα το Νοσοκομείο Ιεράπετρας να νοσηλεύει περιστατικά covid ανά πάσα στιγμή ή όχι;Μέχρι στιγμής από τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις της διοίκησης του Νοσοκομείου προέκυπτε ότι η απάντηση είναι θετική.

Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό και μετά την ανακοίνωση του Συλλόγου Εςργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας προκύπτει ότι η απάντηση είναι μάλλον αρνητική.

Η κοινωνία του νομού Λασιθίου θα πρέπει να ενημερωθεί με σαφήνεια σχετικά με το σοβαρό αυτό ερώτημα. Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας και στο νησί μας.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν χωρούν λαϊκισμοί και μεγαλοστομίες. Απαιτείται υπευθυνότητα και σοβαρότητα, και γι΄αυτό πρέπει να απαντηθεί άμεσα το θέμα της διαθεσιμότητας ή όχι του Νοσοκομείου Ιεράπετρας για τη νοσηλεία περιστατικών κορονοϊου ανά πάσα στιγμή προκύψουν.

Τέλος, όσον αφορά στην αρμοδιότητα ή όχι των συνδικαλιστικών οργάνων να έχουν άποψη σχετικά με την ισόρροπη κατανομή των προσλήψεων στα Νοσοκομεία και στις δομές υγείας του νομού, η απάντηση είναι αυτονόητη.

Ως εκπρόσωποι εργαζομένων έχουμε κάθε δικαίωμα να κρίνουμε τις κατανομές των ανθρωπινων πόρων από την κυβέρνηση και να απαιτούμε να γινεται με τρόπο δίκαιο, που να διασφαλίζει την όσο το δυνατόν καλύτερη νοσηλεια και αντιμετώπιση περιστατικών, και ανάλογο με τις πραγματικές ανάγκες όπως αποτυπώνονται έμπρακτα.

Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής, πρόεδρος ΔΣ συλλόγου νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου