Απάντηση Πανταζή – Πετρά σε Κουδουμογιαννάκη για αφαλάτωση στις πηγές της Μαλαύρας

12:57 π.μ. - Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019
12:02 π.μ. - Τετ, 13/57/2019
Image: Απάντηση Πανταζή – Πετρά σε Κουδουμογιαννάκη για αφαλάτωση στις πηγές της Μαλαύρας

Οι θέσεις των υποψηφίων Δημάρχων για την αφαλάτωση

Το θέμα της αφαλάτωσης του νερού των πηγών της Μαλαύρας  έθεσε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο κ. Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης  , ενεργός πολίτης ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας θα επιφέρει περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής που έχει προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης και ήδη υπαρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις. Πρότεινε εαν κριθεί αναγκαίο να γίνει μια μονάδα αφαλάτωσης αυτή να κατασκευαστεί στην εκβολή των νερών, στο φράγμα και όχι στις πηγές. Σημείωσε πως κάποιοι ενδιαφέρονται να γίνουν τέτοιοι είδους επενδύσεις κάνοντας λόγο ακόμη και για dealer. Κάλεσε μάλιστα του υποψηφίους Δημάρχους να πάρουν θέση για το θέμα. ( ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)
 
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Αντώνης Πετράς μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ανάμεσα σε άλλα πως το να χαρακτηρίζει  ανθρώπους  ως dealer είναι επικίνδυνο ,  ειδικά εάν αυτός  που υποστηρίζει κάτι τέτοιο δεν έχει στοιχεία. Προσωπικά δεν έχω τέτοιου είδους σχέσεις με εταιρίες  ούτε ασχολούμαι με τέτοιες επιχειρήσεις. Η αφαλάτωση  είναι ένα από τα πολλά μέσα, όχι το μοναδικό,  ώστε να έχουμε καλής ποιότητας νερό. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι  το κλίμα στην περιοχή μας είναι ξηροθερμικό. Είναι καλό  λοιπόν να γνωρίζουμε και να είμαστε έτοιμοι και για την αφαλάτωση που με τις νέες τεχνολογίες είναι πιο οικονομική λύση σε σχέση με παλαιότερα. Καθώς  και για νέες γεωτρήσεις αλλά και να υπάρξει ενημέρωση για το εάν υπάρχουν επιπτώσεις από τη λειτουργία του αγωγού που μεταφέρει το νερό από το Οροπέδιο στο φράγμα Μπραμιανών.  Χρειάζεται να γίνει περιβαλλοντική μελέτη που θα εξετάζει  τα υπερ και τα κατά  εγκατάστασης και λειτουργίας μιας μονάδας αφαλάτωσης. Μια μελέτη που θα εξετάζει το πού συμφέρει  να γίνει μια τέτοια μονάδα. Πολλά θερμοκήπια έχουν μικρές μονάδες αφαλάτωσης . Τα  υπολείμματα που διαχέονται;  Στόχος είναι να υπάρχει νερό και καλό νερό για όλους, επεσήμανε ο κ. Πετράς.
 
Ακούστε εδώ τον κ. Πετρά:


 
 
Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Αργύρης Πανταζής υποστήριξε ότι ως πρώην πρόεδρος της επιτροπής αγροτικών θεμάτων του δήμου είχε ασχοληθεί με το θέμα και είχε συζητηθεί σε συνεδρίαση  της επιτροπής για διερευνητική μελέτη για την κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης στην Ιεράπετρα. Η επιτροπή, όχι ομόφωνα, κατέληξε να εξεταστεί η περίπτωση της Μαλαύρας. Άποψή μου πρόσθεσε ο κ. Πανταζής είναι ότι δεν είναι μόνο η Μαλαύρα που έχει υφάλμυρο νερό. Υπάρχουν και άλλες περιοχές που θα είναι λιγότερο κοστοβόρο να γίνει εκεί μια μονάδα. Είναι όμως αντικείμενο μελέτης και έρευνας από επιστήμονες. Μιλήσαμε λοιπόν  για έκφραση των τοπικών κοινωνιών, για  άποψη ειδικών, αλλά και για περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας  κλειστού τύπου μονάδας αφαλάτωσης. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να εξεταστεί είναι εάν χρειαζόμαστε αφαλάτωση. Θα πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα γιατί η περιοχή μας είναι ξηροθερμική. Η αφαλάτωση υφάλμυρου νερού, με τις νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί,  έχει χαμηλό κόστος και καλή απόδοση. Ναι λοιπόν στην αφαλάτωση υφάλμυρου νερού , όχι από τη θάλασσα.  Στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις  θα υπάρχει  ο προγραμματισμός και η  στρατηγική διαχείρισης των υδάτινων πόρων του δήμου μας. Σε συνεργασία την επόμενη μέρα με τους φορείς, υπηρεσίες που έχοτν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού αφού όμως πρώτα λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις του δήμου μας, των τοπικών μας κοινωνιών, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πανταζής.
 
Ακούστε εδώ τον κ. Πανταζή: