Απαράδεκτο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας εν μέσω πανδημίας

12:10 μ.μ. - Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020
12:04 μ.μ. - Παρ, 24/10/2020
Image: Απαράδεκτο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας εν μέσω πανδημίας

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π. Ε. Ιεράπετρας "Μαρία Λιουδάκη"

Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων μετακίνησης, βρήκε τον τρόπο να φέρει ό,τι πιο αντιδραστικό, αναχρονιστικό και βαθιά νεοφιλελεύθερο, σε επίπεδο νομοθέτησης, στη Δημόσια εκπαίδευση. Ένα νομοσχέδιο, που έθεσε σε διαβούλευση και το οποίο επιστρέφει τη Δημόσια εκπαίδευση στα χρόνια των μνημονίων, ενώ απηχεί τη βαθιά συντηρητική της αντίληψη για την εκπαίδευση.

Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά πόσο υποκριτικά ήταν τα λόγια συμπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που εδώ και εβδομάδες είναι μπροστά από οθόνες υπολογιστών ή στα τηλέφωνα, όλη μέρα, προκειμένου να έχουν επαφή με τους μαθητές τους για να τους στηρίξουν ψυχολογικά και μαθησιακά.

Οι διατάξεις του προς διαβούλευση νομοσχεδίου (επαναφορά της τιμωρητικής αξιολόγησης και, επί της ουσίας, του Π.Δ. 152, επαναφορά της ποινής των αναπληρωτών για τη μη ανάληψη υπηρεσίας, εισαγωγή διακριτών αντικειμένων στα νηπιαγωγεία απέναντι σε κάθε επιστημονικά παιδαγωγική άποψη, επαναφορά της αναγραφής της διαγωγής στα απολυτήρια, επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα από μέχρι 22 παιδιά σε Νηπιαγωγεία και Α & Β τάξεις σε μέχρι 26 και αύξηση του ελάχιστου αριθμού μαθητών από 12 σε 20 σε σχολεία με οργανικότητα από 7/θ και πάνω - έτσι σκέφτονται να καλύψουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης, να μειώσουν τα τμήματα και να αφήσουν χιλιάδες αναπληρωτές στην ανεργία – αλλά και ζητήματα που αφορούν εσωτερικές αναδιαρθρώσεις της ύλης, διδακτικών αντικειμένων και θεματικών ενοτήτων, σε κενό θεσμικού διαλόγου) αποτυπώνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και αλαζονική αντίληψη που έχει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τις νομοθετικές διαδικασίες και τον κοινωνικό διάλογο.

Μάλλον τρομάζουν την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και γι’ αυτό προχωρά σε τέτοιες σπασμωδικές ενέργειες. Αυτό άλλωστε φάνηκε έντονα και στις τραγικές πολιτικές επιλογές της με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση (που αφορούσε την αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων για τα επαγγελματικά δικαιώματα στην εκπαίδευση) τον Ιανουάριο, παρακάμπτοντας ξεκάθαρα το άρθρο 16 του Συντάγματος αλλά και σε όλες τις αντεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που έχει φέρει από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα. Προσπαθεί να εισάγει «νέα ήθη» στην άσκηση πολιτικής και νέες μεθόδους διαχείρισης των εκπαιδευτικών ζητημάτων, πέρα και έξω από κάθε διαδικασία θεσμικού διαλόγου με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και την κοινωνία. Γι’ αυτό και τώρα τρέχουν να προλάβουν να νομοθετήσουν υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν οι αντιδράσεις από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» καταγγέλλουμε την ηγεσία του υπουργείου παιδείας για την άνευ προηγουμένου προσπάθεια να «περάσει» τις πλέον αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις στη Δημόσια εκπαίδευση, εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Την καλούμε να πάρει πίσω το νομοσχέδιο και δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας με κάθε τρόπο και μέσο και, εφόσον επιμείνει στις απαράδεκτες αυτές μεθόδους, η αντίδρασή μας θα είναι δυναμική και καθολική. Παιχνίδια επικοινωνιακού χαρακτήρα, νομοθετήσεις εν μέσω πανδημίας και προσπάθειες για εξάλειψη κάθε είδους δημοκρατικού διαλόγου δεν γίνονται αποδεκτές από την εκπαιδευτική κοινότητα. Η αντίδραση του Κλάδου θα είναι άμεση και δυναμική!

ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΜΑΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ - ΤΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος 

Γιάννης Πασπαράκης 

Η Γενική Γραμματέας

Σταυρούλα Δατσέρη