Από σαράντα κύματα περνά η εταιρεία Creta Farms - Λιγοστεύουν οι ελπίδες διάσωσής της

3:52 μ.μ. - Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019
03:07 μ.μ. - Δευ, 29/52/2019
Image: Από σαράντα κύματα περνά η εταιρεία Creta Farms - Λιγοστεύουν οι ελπίδες διάσωσής της

Από σαράντα κύματα περνά η εταιρεία Creta Farms, καθώς συμπλήρωσε τη δεύτερη εβδομάδα με σχεδόν μηδενική παραγωγή και τις ελπίδες διάσωσής της να λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα

Από σαράντα κύματα περνά η εταιρεία Creta Farms, καθώς συμπλήρωσε τη δεύτερη εβδομάδα με σχεδόν μηδενική παραγωγή και τις ελπίδες διάσωσής της να λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα. Το σενάριο πρόσθετης χρηματοδότησης φαίνεται αβέβαιο και ακόμη δεν έχει εισέλθει στρατηγικός επενδυτής.
 
Το 2018 η Creta Farms έκλεισε με πωλήσεις 118 εκατ. ευρώ και μερίδιο 26%, το μεγαλύτερο στην εγχώρια αγορά αλλαντικών. Στις αρχές δε του 2019 είχε ξεκινήσει με ρυθμό ανάπτυξης 2% στην εν λόγω αγορά. Σήμερα το σκηνικό έχει αλλάξει και η παραγωγή της έχει σχεδόν μηδενιστεί, αφού οι αποθήκες και τα ψυγεία της άδειασαν.
 
Μπορεί η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης (MOU) από τους δύο βασικούς μετόχους, τους αδελφούς Μάνο και Κωνσταντίνο Δομαζάκη, με τις πιστώτριες τράπεζες την περασμένη Δευτέρα (22/7) να δημιούργησε μια κάποια αισιοδοξία για τη σωτηρία της εταιρείας, ωστόσο παραμένουν τα βασικά αγκάθια που καθιστούν την κατάσταση της Creta Farms κρίσιμη.
 
Οι τράπεζες δεν αποδέχθηκαν το αίτημα της Creta Farms για παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία βαρύνεται με σφραγισμένες επιταγές από εγχώριους προμηθευτές, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
 
Οι ελλείψεις σε αποθέματα άρχισαν να εμφανίζονται στα μέσα Ιουνίου. Τότε τα αποθέματά της μειώθηκαν στους 500 τόνους, ενώ υπό κανονικές συνθήκες χρειαζόταν 750 τόνους αποθεμάτων την εβδομάδα. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου η παραγωγή της εταιρείας έπεσε στους 100 τόνους και σταδιακά τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει σχεδόν μηδενισθεί.
 
Αποτέλεσμα: η εταιρεία που τον Μάιο είχε προϋπολογίσει τζίρο 15 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο εκτιμάται ότι ο τζίρος της θα διαμορφωθεί σε περίπου 5-6 εκατ. ευρώ, ενώ εάν η κατάσταση αυτή συνεχισθεί, δεν αποκλείεται ο τζίρος να υποχωρήσει ακόμη και στο επίπεδο των 3 εκατ. ευρώ.
 
dikaiologitika.gr