Από το 40΄ μέχρι τη Δίκη της Χρυσής Αυγής – Απομνημονεύματα ενός λεβέντη παππού

10:43 π.μ. - Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020
10:10 π.μ. - Τρί, 27/43/2020
Image: Από το 40΄ μέχρι τη Δίκη της Χρυσής Αυγής – Απομνημονεύματα ενός λεβέντη παππού

Ο 80χρονος κρητικός από τα Χανιά μιλά στον Ηχώ 99,8 για τη γερμανική κατοχή και την μάνα Μάγδα Φύσσα

Γεννημένος το έτος του 40΄ ο κ. Λεωνίδας Κοντουδάκης έζησε μια ζωή με πολλές εμπειρίες που στιγμάτισαν τη ζωή του. Οι μνήμες από τα χρόνια της κατοχής, παρότι ήταν πολύ μικρός σε ηλικία, υπάρχουν και παρά τα χρόνια που πέρασαν δεν έχουν σβήσει. Δεν έχουν σβήσει και οι συζητήσεις με τον πατέρα του και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους που ως μεγαλύτεροι έζησαν τα δύσκολα χρόνια του πολέμου.

Ερχόμενος στη συνέχεια στα βιώματα του σε νεαρότερη ηλικία μίλησε για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη την οποία έζησε από κοντά, προσπάθησε μάλιστα  να σηκώσει τον τραυματισμένο Λαμπράκη οπότε  χτύπησαν και τον ίδιο, οι τραμπούκοι, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατόπιν μιλά για το  σήμερα και  περιγράφει τη δίκη της Χρυσής Αυγής την οποία παρακολούθησε από κοντά.  Αυτό που στοχεύαμε ήταν να χαρακτηριστεί η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Να περάσει ένα μήνυμα ενάντια στον φασισμό, τον νεοφιλελευθερισμό , την άγρια καταστολή ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο επιμέρους καταλογισμός ευθυνών ήταν σε δεύτερη μοίρα. Θέλαμε εμείς με την παρουσία μας να δώσουμε κουράγιο στην πολιτική αγωγή, στους μάρτυρες κατηγορίας. Το σημείο της δίκης που με  ενθουσίασε ήταν η παρουσία του κόσμου έξω από το δικαστήριο. Ενός κόσμου που ήταν στην πλειονότητά του νέος σε ηλικία και αυτό δείχνει ότι όσοι κατηγορούν τους νέους δεν έχουν δίκιο. Ένα ακόμη σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε  ήταν η στάση της εισαγγελέως στη δίκη. Αλλά και στη μεγάλη μορφή της μάνας του Παύλου Φύσσα, μιας μάνας που έκρυβε τόσο πόνο μέσα της, με μια ευπρεπέστατη παρουσία μέσα στο δικαστήριο όπου η παρουσία της έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφαση, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντουδάκης.