Από το Ντουμπάι στην Κρήτη το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού

6:50 μ.μ. - Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021
06:01 μ.μ. - Δευ, 25/50/2021
Image: Από το Ντουμπάι στην Κρήτη το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού

Του Μάριου Διονέλλη

Αμεση σχέση με επιβεβαιωμένο κρούσμα που ήρθε πρόσφατα στην Κρήτη από το Ντουμπάϊ έχουν τα δύο από τα συνολικά 9 κρούσματα της μετάλλαξης του κορονοϊού, που καταγράφονται στο νησί. Πρόκειται για το ηλικιωμένο ζευγάρι που εισήχθη στην κλινική covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου πριν από 6 μέρες.

Την πληροφορία επιβεβαιώνει με δήλωσή του ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης τονίζοντας πως και οι δύο νοσηλευόμενοι βρίσκονται σε καλή κατάσταση ενώ παραμένουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του ιού, τόσο στην κοινότητα όσο και στους εργαζόμενους υγειονομικούς στο Νοσοκομείο.

Οπως αναφέρει ο ίδιος, οι δύο ασθενείς κόλλησαν κορονοϊό από στενό συγγενικό τους πρόσωπο, που ταξίδεψε πρόσφατα από το Ντουμπάι στην Κρήτη.

Συνολικά στην Κρήτη έχουν εντοπιστεί 9 κρούσματα της επικίνδυνης μετάλλαξης, όλα στην περιοχή του Ηρακλείου.

Ενα κρούσμα (σε ηλικιωμένη γυναίκα) είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα ενώ το Σάββατο ανακοινώθηκαν ακόμα 8 (πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες) εκ των οποίων νοσηλεύονται δύο άνθρωποι, το ζευγάρι των ηλικιωμένων στο ΠΑΓΝΗ.

Ακόμα τρία κρούσματα, από τα 8 του Ηρακλείου εντάσσονται στον κύκλο μιας οικογένειας, ενώ άλλα τρία δεν φαίνεται να ανήκουν στον κύκλο άλλων μολύνσεων και συνεχίζεται η προσπάθεια ιχνηλάτησής τους.

Συνολικά 59 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους εντοπίζονται μέχρι στιγμής σε Αττική και Ηράκλειο ενώ τα 28 από αυτά χαρακτηρίζονται ως «ορφανά», χωρίς να έχουν επαφή με άλλα γνωστά κρούσματα.

Το πλέον ανησυχητικό σε σχέση με την Κρήτη είναι το γεγονός πως υπάρχουν ακόμα περισσότερα από 10 δείγματα που έχουν ληφθεί από επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και εξετάζονται ως «ύποπτα» για την επικίνδυνη μετάλλαξη, στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.