Αποκάλυψη - Σοκ: Οι κηδείες από κορωνοϊό τελούνται με πρωτόκολλο για τον Έμπολα

1:36 μ.μ. - Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020
01:12 μ.μ. - Τετ, 23/36/2020
Image: Αποκάλυψη - Σοκ: Οι κηδείες από κορωνοϊό τελούνται με πρωτόκολλο για τον Έμπολα

Καλεσμένος στην εκπομπή "Όλα στη φόρα" με τον Νίκο Δασκαλάκη ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ερευνητής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Παναγιώτη Πρεζεράκου με ημερομηνία 07.05.2020 "...ότι το φέρετρο των θανόντων από λοίμωξη covid - 19 πρέπει να είναι σφραγισμένο και δεν ανοίγει επ' ουδενί στο πλαίσιο της εξ'οδιου ακολουθίας, ούτε εκτείθενται κατά τη διάρκεια της επικήδειας τελετής στους συγγενείς", είναι τουλάχιστον καθ'υπέρβαση των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο οποίος έχει εκδόσει από τις 10 Απριλίου 2020 γραπτές οδηγίες, επιτρέποντας ακόμη και την φροντίδα από τα μέλη των οικογενειών (εφόσον το επιθυμούν) με χρήση μέσων ατομικής προστασίας, τα οποία αναφέρει και σε ανάλογο πίνακα.

Επίσης, ότι "η οικογένεια αν επιθυμεί μπορεί να δει το νεκρό χωρίς να τον αγγίξει ή να τον ασπασθεί τηρώντας κάθε φορά τις βασικές προφυλάξεις, συμπεραλαμβανομένης της υγιεινής των χεριών και της ελάχιστης απόστασης 1 μέτρου από τον θανόντα και μεταξύ τους".

Τίθεται συνεπώς το ερώτημα γιατί οι κηδείες να τελούνται με σφραγισμένα φέρετρα, χωρίς καμιά δυνατότητα πρόσβασης των οικείων και στενών συγγενικών προσώπων του νεκρού, εφόσον επιθυμούν να δούν και να αποχαιρετήσουν το δικό τους άνθρωπο. Ανάλογες οδηγίες με αυτές του ΕΟΔΥ υπάρχουν από το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης και ελέγχου νόσων (ECDC) και τον αντίστοιχο αμερικανικό οργανισμό (US CDC).

Το θέμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην εκπομπή "Αντιθέσεις" του τηλεοπτικού σταθμού ΚΡΗΤΗ TV.

Το θέμα πλέον παίρνει άλλη διάσταση, αφού δεκάδες οικογένειες στην Ελλάδα που κήδεψαν τους δικούς τους ανθρώπους, χωρίς να μπορούν ούτε στην κηδεία, ούτε στην ταφή να τους αποχαιρετήσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούσαν.

Στην παρέμβαση του ο Βουλευτής Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης ανέφερε ότι είναι ζήτημα προς διερεύνηση και σε κάθε περίπτωση υπάρχει τουλάχιστον υπέρβαση των οδηγιών του ΕΟΔΥ.