Αποκλειστικά στον Ηχώ Fm 99,8 ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ

1:01 μ.μ. - Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018
01:03 μ.μ. - Πέμ, 22/01/2018
Image: Αποκλειστικά στον Ηχώ Fm 99,8 ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ

Συζήτηση για τις αποζημιώσεις πληγέντων αύριο στην Ιεράπετρα

Την Ιεράπετρα θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή 23/3 ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνης Κουρεμπές, ο οποίος θα έχει συνάντηση  με αγροτικούς φορείς και το Δήμο στις 7.30 μ.μ. στην μικρή αίθουσα δίπλα στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη. Αφορμή   το μεγάλο  θέμα των αποζημιώσεων των θερμοκηπαικών καλλιεργειών σε Ιεράπετρα, Σητεία  και Βιάννο από την θεομηνία που έπληξε τις περιοχές αυτές στα τέλη του Γενάρη.
Ο κ. Κουρεμπές μιλώντας στον Ηχώ fm 99,8  είπε ότι  το νομικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ είναι συγκεκριμένο και η ασφάλιση για όλους τους Έλληνες που έχουν αγροτική εκμετάλλευση είναι υποχρεωτική. Πριν  μερικά χρόνια δόθηκε η δυνατότητα στους αγρότες που έχουν  θερμοκηπιακές καλλιέργειες να μπορούν να επιλέξουν την εξαίρεση  , κάτι που κατά τη γνώμη του δεν είναι προς το συμφέρον, τελικά ,των παραγωγών. Πρόσθεσε στη συνέχεια σε σχέση με τις δυνατότητες αποζημίωσης πληγέντων από την ανεμοθύελλα του Γενάρη πως   οι ασφαλισμένοι, στον ΕΛΓΑ, αγρότες , που είναι ένας μικρός αριθμός όπως δείχνουν τα στοιχεία καταγραφής,  δεν θα πρέπει να  ανησυχούν καθώς θα  αποζημιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. 
Για τους ανασφάλιστους αγρότες  ανέφερε ότι αφού η ζημιά από ανεμοθύελλα έγινε μέσα στο 2018 τους οι πληγέντες  να κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ,  να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ και να ενταχθούν στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις – ΠΣΕΑ. Οι όροι αποζημίωσης που διέπουν όλες τις χώρες – μέλη βγαίνουν από την ευρωπαϊκή επιτροπή και το ελληνικό δημόσιο βάζει τα χρήματα και ο ΕΛΓΑ κάνει τη διαδικασία . Άρα, υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ. Οι δεσμεύσεις λοιπόν που προβλέπονται θα πρέπει να τηρηθούν για δέκα χρόνια, σημείωσε ο πρόεδρος.
 
Ο κ. Κουρεμπές  είπε ακόμη ότι είναι ανοιχτοί σε προτάσεις και βελτιωτικές αλλαγές ωστόσο είναι δύσκολο να ενταχθούν αποζημιώσεις για ασθένειες αν και σε περιπτώσεις επιδημίας υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες αποζημιώσεων μέσω προγραμμάτων. Τέλος ανέφερε ότι γίνεται συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ και τι θα περιλαμβάνει. Ακόμη ότι εξετάζεται να υπάρχει μια γενική  ασφάλιση για τα βασικά αίτια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα που θα είναι οριζόντια για όλους τους αγρότες και από εκεί και πέρα να δημιουργηθούν ξεχωριστά πακέτα κατά περίπτωση, κατά περιοχή , κατά καλλιέργεια, κατέληξε.
 
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη Θ. Κουρεμπέ: