Απολογισμός και ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα στην καθαριότητα από την αντιδήμαρχο Μ. Ρουμελιωτάκη

12:59 μ.μ. - Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2023
12:09 μ.μ. - Τρί, 05/59/2023
Image: Απολογισμός και ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα στην καθαριότητα από την αντιδήμαρχο Μ. Ρουμελιωτάκη

Έφτασε το ένα εκατομμύριο ευρώ το σκουπιδοταξίδι

Η κα Μαρία Ρουμελιωτάκη, αντιδήμαρχος υπεύθυνη στον τομέα καθαριότητας και ξανά υποψήφια με την παράταξη του Θεοδόση Καλαντζάκη ήταν σήμερα καλεσμένη στον Ηχώ 99,8 σε μια συνέντευξη με απολογισμό του έργου που έχει γίνει ως τώρα και τη στόχευση για την επόμενη μέρα στον δήμο.

Καταρχάς ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Μονάδα κομποστοποίησης που έγινε επί των ημερών τους. Όπως είπε, αυτή την περίοδο η Μονάδα λειτουργεί δοκιμαστικά σε συνεργασία με ξενοδοχεία της Ιεράπετρας και του Μακρύ Γιαλού. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 80 τόνοι οργανικό προϊόν συν τα κλαδοκάθαρα δήμου και ιδιωτών. Όταν τελειώσει η δοκιμαστική περίοδος μετά από συνεργασία Δήμου με τον ΕΣΔΑΚ, η Μονάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί είτε μετά από ανάθεση σε ιδιώτη είτε από τον ίδιο τον Δήμο με τη σχετική χρηματοδότηση. Τότε θα συμπεριληφθούν και τα οικιακά οργανικά, εξήγησε.

Είπε στη συνέχεια ότι μεγάλη έμφαση δίνεται και στο κομμάτι της ανακύκλωσης καλώντας τους πολίτες να κάνουν τη διαλογή στο σπίτι και να ρίχνουν τα υλικά της ανακύκλωσης στους μπλε κάδους, για να προσθέσει ότι έρχονται ,οι γωνιές ανακύκλωσης. Επίσης υπάρχουν κόκκινοι κάδοι για την εναπόθεση ρούχων σημειώνοντας ότι δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι πολίτες βγάζουν τα ρούχα για να διαλέξουν ότι θέλουν και τα άλλα τα αφήνουν στον δρόμο. Επισημαίνοντας εδώ ότι, οι παραπάνω δράσεις μειώνουν τον αριθμό των απορριμμάτων που μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου. Η μεταφορά αυτή είναι ένα μεγάλο οικονομικό κόστος για τον Δήμο που φτάνει το ένα (1) εκατομμύριο ευρώ μαζί με τη μισθοδοσία, φθορές οχημάτων, καύσιμα .

Ανέφερε ακόμη ότι έχει γίνει προμήθεια νέων απορριμματοφόρων, νέων οχημάτων για την τεχνική υπηρεσία, πολιτικής προστασίας, καθαριότητας, όχημα για μεταφορά ογκωδών απορριμμάτων, έγινε μελέτη για κατασκευή πράσινου σημείου και είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός κ.α.

Στάθηκε στη συνέχεια στη διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων και λοιπόν αγροτικών απορριμμάτων, φελιζόλ, χαρτόκουτες λέγοντας ότι έχουν γίνει προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος σε συνεργασία με ιδιώτες για τα φυτικά υπολείμματα και επίκειται και για τα λοιπά αφού η νομοθεσία για τη διαχείριση αυτών των απορριμμάτων είναι συγκεκριμένη.

Έκανε αναφορά στο πείραμα που εφαρμόστηκε στην Κάτω Μερά με απομάκρυνση κάδων και περισυλλογή από ειδικό μικρό απορριμματοφόρο. Είπε στη συνέχεια ότι έρχεται υπογειοποίηση κάδων αρχικά σε τρία σημεία μέσα στην πόλη. Μίλησε για την προσπάθεια να κρατηθούν τα χωριά καθαρά. Ενώ απάντησε και στην καταγγελία υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Αργύρη Πανταζή για εκβιασμό εργαζομένων εάν δεν συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.