Αποστόλου: Την Παρασκευή η καταβολή των Συνδεδεμένων

11:28 π.μ. - Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018
11:05 π.μ. - Πέμ, 17/28/2018
Image: Αποστόλου: Την Παρασκευή η καταβολή των Συνδεδεμένων

Δέσμη μέτρων για την αιγοπροβατοτροφία από το ΥΠΑΑΤ

Συνέντευξη για τον τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος, παρέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ανακοινώνοντας στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων μέσω Συνδεδεμένων ενισχύσεων που θα καταβληθούν την Παρασκευή 18/5. Επίσης ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για «συνεχείς και ουσιαστικούς ελέγχους» στην αγορά γάλακτος, αναφέροντας ότι «οι εισαγωγές γάλακτος ρυθμίζονται από την αγορά». Στη συνέντευξη παρόντες ήταν και οι γενικοί γραμματείς κ. Χ. Κασίμης και Νίκος Αντώνογλου με τον δεύτερο να παραθέτει στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, υποστηρίζοντας ότι δεν προκύπτουν εισαγωγές γάλακτος για το 2017, ανακοινώνοντας ωστόσο μια σειρά αλλαγών και αποφάσεων με στόχο τους αυστηρότερους και ουσιαστικότερους ελέγχους στην αγορά γάλακτος. 
 
Ο κ Αποστόλου αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της διεπαγγελματικής λέγοντας ότι πρέπει να τα βρουν όλες οι πλευρές μεταξύ τους. Στο θέμα των παραιτήσεων στον ΕΛΓΟ δήλωσε ότι: «εφόσον χάθηκε και η 4η παράταση δεν είχα άλλη επιλογή από το να ζητήσω τις παρατήσεις του προεδρείου του ΕΛΓΟ. Πρόσθεσε δε κατηγορηματικά ότι: «Τα χρήματα των προγραμμάτων φέτας δεν χάθηκαν, θα βρούμε λύση και τα προγράμματα θα υλοποιηθούν».
 
Ξεκινώντας την ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε στη θέσπιση του νόμου υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης του γάλακτος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «προηγουμένως ο ΕΛΟΓΑΚ, δε μπορούσε να κάνει έλεγχο σε προϊόντα που δεν ήταν ΠΟΠ ενώ με αυτό το νόμο δίνεται αυτή η δυνατότητα». Πέραν αυτού δήλωσε πως «δεν υπάρχει δυνατότητα κρατικής παρέμβασης και οι εισαγωγές γάλακτος ρυθμίζονται σύμφωνα με την αγορά».
 
Σημαντικό σημείο της ομιλίας του υπουργού ήταν η αναγγελία για τις πληρωμές στις Συνδεδεμένες, «χρήματα τα οποία θα μπουν στους λογαριασμούς των παραγωγών την Παρασκευή 18 Μαΐου».
 
Ως προς τις τιμές των συνδεδεμένων ο υπουργός ανακοίνωσε πως:
 
στη Συνδεδεμένη αιγοπρόβειου αύξηση της τιμής στα 9,7 ευρώ/ζώο από 6,3/ζώο ευρώ 
στη Συνδεδεμένη βόειου στα 192,5 ευρώ/ζώο από τα 140 ευρώ/ζώο που ήταν το 2016
Επίσης θα αυξηθούν οι δικαιούχοι των συνδεδεμένων για τη φετινή χρονιά στους 49.500. 
 
Εκτενής αναφορά έγινε για την «αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τους ελέγχους των οργανισμών που εποπτεύουν τις εισαγωγές γάλακτος και την αγορά τροφίμων, όπου αναμένεται μία σειρά από αποφάσεις στο επόμενο διάστημα έτσι ώστε να αναβαθμιστούν οι σχετικοί έλεγχοι».
 
Σχετικά με τη Διεπαγγελματική φέτας ο υπουργός δήλωσε πως πρέπει να επικρατήσει συνεννόηση και ότι «είμαστε διατεθειμένοι να αποδυναμώσουμε τις πλευρές εκείνες οι οποίες απεργάζονται σενάρια τεχνητών εντάσεων».
 
Για την παραίτηση των στελεχών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ο κ. Απόστολου ανέφερε πως «εφόσον παρήλθε και η τέταρτη παράταση δεν είχα άλλη επιλογή από το να ζητήσω την παραίτηση του προεδρείου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Τα χρήματα των προγραμμάτων για την προώθηση της φέτας δεν έχουν χαθεί, τα προγράμματα θα υλοποιηθούν».
 
 
ypaithros.gr